|

11 polis ifade vermedi, konuşanlar da 'hatırlamadı'

İzmir'de, İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görev yaptıkları dönemde, 92 kişiyi, sahte isimlerle dinledikleri gerekçesiyle gözaltında olan 20 polis, ifade işlemlerin tamamlanmasıyla, adliyeye sevk edildi. Polislerden, 11'nin ifade vermeyi reddettiği, 9 polisin ise, kendilerine yönelik suçlamaları kabul etmeyip, “dinlemeleri hatırlamadıklarını" söyledikleri öğrenildi.

12:50 - 29/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 13:20 - 29/01/2015 Perşembe
DHA

HSYK müfettişleri, İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde 2009 ile 2013 yılları arasında alınan yaklaşık 170 bin dinleme kararlarından bir bölümünü incelediklerinde, usulsüzlükler tespit edince yapılan soruşturma tamamlanınca da operasyona başlandı. Aralarında işadamlarından, ordu komutanlığı yapmış orgeneral rütbeli askerlere, kamu görevlilerinden gazetecilere kadar 92 kişiyi, usulsüz yöntemlerde, farklı meslek kolları ve isimlerle dinlendiği ortaya çıkan, 26 kişi için gözaltı kararı çıkartıldı. Bunlardan aralarında şube müdürü Taner Aydın'ın da bulunduğu, 20 kişi 13 ilde gözaltına alındı.


İFADE VERMEYİ REDDETTİLER

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde tutulan 20 polisten, 11'inin, ifade vermeyi reddettikleri öğrenildi. Haklarındaki suçlamalara cevap veren 9 polis ise, yasadışı bir oluşum içerisine girmediklerini anlattı. Kendilerine sorulan ve yasadışı olduğu bildirilen dinlemeler sorulduğunda ise, “dinlemeleri hatırlamadıklarını" söyledikleri açıklandı.


İfade işlemleri tamamlanan 20 polis, geniş güvenlik önlemleri altında, Bayraklı Adliyesi'ne götürüldü. Adliyenin arkasındaki mahkumların giriş kapısından içeriye alınan polisler ilk olarak, adli tıp doktorunun sağlık kontrolünden geçirildi. Polisler daha sonra ise, soruşturmayı yürüten Örgütlü suçlara bakan Cumhuriyet Savcısı Okan Bato'ya ifade verecekler. Polisler avukatlarının gözetiminde, kendilerine, dinlenen kişileri, “Neden ve kimin talimatıyla dinledikleri", “dinlemeleri neden sahte isimlerle yaptıkları ve görüşme kayıtlarını ne yaptıkları" yönünde sorular soracak olan Savcı Okan Bato'ya, savunmalarını yapacak.


5 POLİS ARANIYOR

Gözaltındaki 20 polisin adliyeye sevkedilmesinin ardından, ismi gözaltı listesinde bulunan bir polis daha Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gidip teslim oldu. Ancak halen aralarında soruşturmanın bir numarası da olan Birinci Sınıf Emniyet Müdürü hasan Ali Okan ile emniyet müdür yardımcısı Ramazan Karakayalı'ın da olduğu 5 kişinin ise yakalama çalışmalarının devam ettiği açıklandı.


Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan'ın İzmir'deki davanın yanı sıra, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün makam odasına dinleme cihazı yerleştirilmesi ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı olduğu dönemlerdeki dinleme kararlarıyla ilgili de yargılandığı öğrenildi.

 
#paralel yapı
#yasa dışı dinleme
#casusluk
#izmir
#emniyet
9 yıl önce