|

28 Şubat tam bir darbe

28 Şubat davasında çağrıldığı 3 duruşmaya mazeret bildirerek gelmeyen eski Başbakan Tansu Çiller, sonunda konuştu. Mağdur müşteki sıfatıyla mahkemeye verdiği ifadede Çiller, “28 Şubat tam anlamıyla bir darbedir. Bu bir kesit değil, süreçtir. En büyük bedelini millet ödemiştir” dedi.

Mustafa Sait Özkan
09:33 - 19/12/2014 Cuma
Güncelleme: 00:43 - 20/12/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 28 Şubat davasında mağdur müşteki sıfatıyla dinlenmesine karar verilen eski Başbakan Tansu Çiller, talimatla ifade vermek üzere dün avukatı Salih Çelen ile birlikte Çağlayan Adliyesi’ne geldi. Mahkeme heyetine 3 sayfalık dilekçesini sunan Çiller, duruşmada, 28 Şubat’ın tam anlamıyla darbe olduğunu ifade etti. İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada sanıklardan sadece 1. Ordu eski Komutanı Çetin Doğan hazır bulundu.

MİLLETİN İRADESİ AZINLIĞA TESLİM

Sanık avukatlarının soru sorması üzerine söz alan Çiller, “28 Şubat döneminde iddia edilen darbe, tam anlamıyla bir darbedir. Bu bir kesit değil, süreçtir. Bu klasik anlamda bir darbe olmasa da özde bir darbedir. Çünkü milletin iradesi, milli iradenin meclise yolladığı temsilcilerinin elinden alınmış, bir başka azınlığa teslim edilmiştir” diye konuştu. Avukatların okunmasını istemesi üzerine Mahkeme Başkanı Erol Ceylan’ın okuduğu dilekçesinde de Çiller, “28 şubat organize ve gerçek bir darbedir. En büyük bedelini millet ödemiştir” ifadelerine yer verdi.

TALİMAT YERİNE GETİRİLDİ

Çiller, sanık ve sanık avukatlarının sorduğu sorulara yazılı olarak cevap vereceğini söyledi. Savcı Hüseyin Aslan, mağdur sıfatıyla dinlenilmesi talep edilen Tansu Çiller’in bugünkü duruşmada dinlenildiğini ve talimatın yerine getirildiğini aktararak, dosyanın esas mahkemesine gönderilmesine hükmedilmesini talep etti. Ayrıca tanık olarak dinlenen kişiler içerisinde Cumhurbaşkanı dışında hiçbir tanığın sorulara yazılı yanıt verme hakkı olmadığını söyledi.

ESAS MAHKEME KARAR VERECEK

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme, Çiller’in sorulara yazılı olarak cevap vermesi talebinin davanın görüldüğü Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirilmesi gerektiğine karar verdi. Mahkeme heyeti ayrıca işi biten talimat dosyasının esas mahkemesi olan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmetti.

28 ŞUBAT YARGILANIYOR

28 Şubat post modern darbesine ilişkin açılan davada 10 sanık ‘“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni cebren devirmeye, düşürmeye iştirak” suçundan yargılanıyor. Dava Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülürken mahkeme, davanın mağdurları arasında bulunan Çiller’in dinlenilmesine karar vermişti. Çiller’in İstanbul’da ikamet etmesi sonucu İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne talimat yazmıştı. Çiller, talimat sonucu yapılan daha önceki 3 duruşmaya, mazeret göndererek katılmamıştı.

ÖNDER’den müdahillik talebi

İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) avukatları Ankara’da devam eden 28 Şubat davasına müdahil olmak için Çağlayan Adliyesi’ne başvuruda bulundu. Mahkeme birkaç gün içinde ÖNDER’in müdahilliğini kabul edip edilmeyeceği yönünde karar verecek.
#tansu çiller
#28 şubat
#darbe
9 yıl önce