|

3 ayaklı kumpas

Paralel yapı, bir dönem emniyet teşkilatının en stratejik dairesinin başında bulunan Sabri Uzun'u terör örgütü mensubu gibi göstererek 8 kez dinletti. Dinlemeler, paralel yapıya mensup emniyet müdürlerinin talebi, yargı mensuplarının kararı ve TİB’deki elemanların işbirliği ile yapıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 22:13 - 30/01/2015 Cuma
Yeni Şafak
Emniyet, yargı ve Telekomünikasyon İletişim Kurulu’ndaki (TİB) elemanlarıyla binlerce insanı yasadışı dinleyen paralel yapının, Emniyet eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun’u da uzun süre takip altında tuttuğu ortaya çıktı. Uzun, İBDA-C ve Hizbullah terör örgütleriyle ilişkilendirilerek sahte isimlerle 8 kez dinlendi. 

Uzun hakkındaki dinleme kararlarından biri 19 Şubat 2009 tarihinde alındı. Rıdvan Çınar sahte ismiyle IMEI numarası üzerinden kayıt altına alınan Uzun hakkındaki dinleme talebinde ismi geçen istihbaratçılardan birisi Gürsel Aktepe. 

PARALEL YAPININ KİLİT İSİMLERİ

O dönem 4. Sınıf Emniyet Müdürü olan ve ardından İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcılığı görevine getirilen Gürsel Aktepe, İzmir’deki yasadışı dinleme operasyonunda gözaltına alınan istihbaratçılara destek için adliyeye gitmişti. Talebi 11. Ağır Ceza Hakimliği’ne gönderen isim ise Recep Güven. O dönem İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı olan Güven, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü görevinde de bulunmuştu. Paralel yapının kilit isimlerinden olan Güven’in birçok yasadışı dinlemelerde de imzası bulunuyor.

 2 AY SONRA YİNE DİNLENDİ

Sabri Uzun hakkında bir diğer dinleme kararı ise 22 Nisan 2009 tarihinde alındı. Bu kez Vahdettin Kuru sahte ismiyle IMEI numarası üzerinden diğer telefonu dinlenen Uzun, yine Hizbullah terör örgütüyle ilişkilendirildi. Sabri Uzun hakkındaki dinleme talebinde bulunan isim bu kez Coşkun Çakar oldu. Dönemin İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı olan Çakar, İBDA-C iddiasıyla “x şahıs” olarak kayıt altına alınan Doğan Yayın Grubu sahibi Aydın Doğan’ın kızı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın dinlenmesini de talep etmişti.

HAKİMLER DE TANIDIK

Sabri Uzun hakkında dinleme kararını veren isimler ise Süleyman İnce ile Kadir Kayan. İnce, Huvzullah Gültekin sahte ismiyle terör şüphesiyle kayıt altına alınan eski Başbakan merhum Necmettin Erbakan ile ilgili de dinleme kararı vermişi. Birçok dinleme kararında imzası bulunan Kayan ise Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast soruşturması kapsamında Genelkurmay’ın kozmik odası olarak bilinen Seferberlik Tetkik Kurulu’nda 26 gün süreyle arama yapmıştı. Kayan, 2011 yılında da Yargıtay üyeliğine seçilmişti.

Osman Şen'in avukatına inceleme

Gölbaşı Başsavcılığı, “casusluk”, “devletin birliğini bozmak” ve “kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği” iddialarına ilişkin soruşturmada tutuklanan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı eski Başkanvekili Osman Nihat Şen’in avukatı Nihad Karslı hakkında inceleme başlattı. Karslı’nın gizlilik kararına rağmen bilirkişi raporu ve dosya içeriğini basınla paylaştığı, bu nedenle hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ gerekçesiyle inceleme başlatıldığı bildirildi.

#Sabri Uzun
#İBDA-C
#Hizbullah
#Gürsel Aktepe
9 yıl önce