|

3 kadından biri şiddet mağduru

İstanbul’da bin kadınla yapılan anket çalışmasında, ankete katılan her üç kadından biri, eşi veya yakınlarından şiddet gördüğünü söyledi. Mağdurların yüzde 21'inin ise çözüm olmadığını düşüncesiyle şiddeti gizlediği ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 22:05 - 28/01/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye’nin kanayan yarası “kadına karşı şiddet” konusunda çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Hazar Kültür ve Dayanışma Derneği’nin cinsiyete dayalı şiddete karşı toplumu bilinçlendirmek ve mücadele etmek için hayata geçirdiği “Wo/men for Women”  projesinin sonuçları açıklandı. Avrupa Birliği ve Türkiye'nin işbirliği ile hayata geçirilen proje kapsamında İstanbul'da bin kadınla görüşülerek hazırlanan rapor, 3 kadından birinin şiddet gördüğünü belirledi. 

KADINLARDA BİLİNÇ ARTTI

Rapora göre, eşini döven erkeklerin yüzde 20'si çocuklarını da dövüyor. Mağdurların yüzde 68’i eşinden, yüzde 25’i ise annesinden şiddet görüyor. Kadınların şiddet konusunda bilinçlendiğini de gösteren rapora göre, kadınların yüzde 99’u tokat ve dayağı şiddet olarak tarif ederken, yüzde 94’ü cinsel beraberliğe zorlamayı, yüzde 67’si ailesi veya arkadaşıyla görüşmesinin engellemesini de şiddet olarak görüyor. 

ZORLA ÇALIŞTIRMAK DA ŞİDDET

Rapordaki bir diğer ilginç sonuç ise kadınların yüzde 86 gibi büyük bir oranı zorla çalıştırmayı şiddet olarak görmesi oldu. Kadının ev dışında çalışmasının kısıtlanmasını şiddet olarak görenlerin oranı yüzde 57’i iken yüzde 76’sı gelirine el konmasını şiddet kabul ediyor. 

4 KADINDAN 1'İ ŞİDDETİ GİZLİYOR

Şiddet görenler kadınların yüzde 24'ü profesyonel destek alıyor, yüzde 75'i herhangi bir kurum ya da kişiden destek almıyor. Yüzde 21'i ise bir çözümü olmadığını düşündüğü için kimse ile paylaşmıyor. Şiddet gören kadınlar önce eşine sonra tüm erkeklere ardından tüm insanlara dair nefret ve güvensizlik duygusu içine giriyor.

Kadınlar özel mahkeme istiyor

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından düzenlenen ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bürokratları ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve akademisyenin katıldığı ’Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesinde İstanbul Sözleşmesi Çalıştayı’’nın sonuç raporu hazırlandı. Raporda, şiddet mağduru kadınların, yaşadıkları her şiddet olayının sonunda farklı kurum ve kuruluşlara gitmek ve her defasında farklı kişilere yaşadıklarını anlatmak zorunda kaldığına işaret edildi. Raporda, aile mahkemelerinin iş yükü dikkate alınarak, sadece şiddet vakalarını derinlemesine inceleyecek kadına yönelik şiddete ilişkin ‘’özel ihtisas mahkemeleri’’nin oluşturulması da önerildi. Bakanlığının ‘’ALO 183’’ hattının sadece şiddet mağdurları için değil, bakanlığın hizmet alanı olan tüm konularda bilgilendirme yapan bir hat olduğu ve çok acil durumlarda şiddet mağdurlarının ulaşamadığı bildirildi. Bu yüzden şiddet mağdurları için ayrı bir yardım hattı kurulması ve bu hat için Türkçe, Kürtçe, Arapça gibi dil seçenekleri getirilmesi istendi. 

#şiddet
#kadın
#KADEM
9 yıl önce