|

35 ilin Baro başkanı bir arada

35 ilin Baro başkanı Kuşadası'nda bir araya geldi. Aydın Barosu Başkanı Avukat Germen, 'Devletin birimleri arasındaki sorunların yanında, devlet birimleri ile vatandaş arasında kavgayla sonuçlanan gelişmeleri demokrasi ve hukuk devleti anlayışı adına endişeyle izliyoruz' dedi.

Aa
00:00 - 1/08/2009 Cumartesi
Güncelleme: 20:08 - 1/08/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
35 ilin Baro başkanı bir arada
35 ilin Baro başkanı bir arada

Aydın Barosu Başkanı Avukat Sümer Germen, devletin birimleri arasındaki sorunların yanında, devlet birimleri ile vatandaş arasında kavgayla sonuçlanan gelişmeleri demokrasi ve hukuk devleti anlayışı adına endişeyle izlediklerini bildirdi.

Aydın Barosu Başkanı Avukat Sümer Germen'in ev sahipliğinde, aralarında Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Avukat Cengiz Tuğral ile İzmir ve İstanbul baro başkanlarının da yer aldığı 35 baro başkanı, Kuşadası Adakule Otelinde bir araya geldi.

Avukat Germen, yaptığı açıklamada, her yıl adli tatilde geleneksel olarak bir hafta sonu bir araya geldiklerini ve Türkiye'de yaşanan gelişmeleri kendi aralarında değerlendirdiklerini ifade etti.

Kendilerini rahatsız eden sorunları daha fazla görmezden gelmelerinin mümkün olmadığını belirten Germen, 'Devletin birimleri arasındaki sorunların yanında, devlet birimleri ile vatandaş arasında kavgayla sonuçlanan gelişmeleri demokrasi ve hukuk devleti anlayışı adına endişeyle izliyoruz' dedi.

Polisin toplumsal olaylardaki tavrını eleştiren Germen, üniversite gençlerinin harçları protesto etmesine polisin tüm şiddetiyle müdahale etmesini hoş görmenin, hukuk devleti ilkeleriyle bağdaştırmanın mümkün olmadığını bildirdi.

Polisin şiddet gösterilerine karşı tüm baroların tepki göstermesi gerektiğini savunan Sümer, 'Ne yazık ki, bu tepkiyi göremedik. Bu gençlerin yalnız bırakıldığını düşünüyorum. Gençlerin düşünceleri hiç önemli değil. Haklı veya haksız en demokratik hakkını kullanmaya çalışan o gençlere yapılan muameleyi utanarak izledim' diye konuştu.


'HAKİM VE SAVCILAR NOTER MAKAMI DEĞİLDİR'

Baro başkanları olarak hukuk devletinden, demokrasiden söz etiklerini ifade eden Germen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Sürdürülmekte olan çok ciddi kovuşturma ve soruşturmalar karşısında biz hukukçular, sadece usul ile ilgili hakim ve savcılarımızın yanlış yapmamaları gerektiğini ve yanlış yapma haklarının da bulunmadığını söylüyoruz. Çünkü o yanlışların insan hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı, hatta ortadan kaldırıcı eylemler haline dönüştüğünü görüyoruz. Bu soruşturma ve kovuşturmalar sırasında tutuklamaların bir tedbir olduğunun söylenmesine karşın, insanların suçluymuş gibi ilan edilerek basın ve kamuoyu önünde mahkum edilmeleri, hangi görüşten ve düşünceden olurlarsa olsunlar objektif hukuk kuralları içerisinde söylüyorum, bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Hukukta çifte standardın ortadan kaldırılması gerekir.'

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Adalet Bakanı arasında yaşananları üzüntü ve endişeyle izlediklerini belirten Germen, son yaşanan gelişmelerin yargı bağımsızlığının olmadığının tespiti olduğunu öne sürdü.

Germen, 'HSYK'deki hakim ve savcılar önlerine gelen listeyi onaylama makamı, noter makamı değildir' dedi.


15 yıl önce