|

4 vardiya 24 saat

18 işçi için umutlar neredeyse tükendi ancak çalışmalarını 4 vardiyaya çıkaran ekipler insanüstü bir gayretle tahliye işlemlerini sürdürüyor. Nefes almanın bile güç olduğu ocakta göçükten geriye kalan molozlar vagonlarla çekiliyor

.
00:00 - 1/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:58 - 31/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
4 vardiya 24 saat
4 vardiya 24 saat

Ermenek''teki maden ocağında yerin 350 metre altında sular içinde mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor. Ocakta mevcut bulunan suyun yarısı ''ahtapot'' adı verilen pompayla dışarı aktarıldı. Ancak çalışmaları güçleştiren ana etken, su baskını sırasında meydana göçükler. Nefes almanın bile güç olduğu ocakta vagonlara yüklenerek tahliye edilen çamur, balçık ve kaya parçalarının temizliği bittiğinde içeride kalan suyun boşaltımı da mümkün hale gelecek. AFAD koordinasyonundaki kurtarma çalışmalarına 617 kişilik bir ekip 133 araçla 4 vardiya halinde katılıyor.

4 BAKAN DİP NOKTAYA İNDİ

Dün madene inerek incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, ocağın sonuna kadar gelerek çalışmaları yerinde gördü. Enerji Bakanı Yıldız, ''8 saatlik vardiyaları 4 ila 6 saate indirdik ki daha seri malzeme yükleyebilsinler.Bir metre sonra karşımıza ne çıkacak, göremiyorsunuz ki! İşçilerimiz hâlâ suyun altında ve her geçen saat o su, seviyesini değiştiriyor'' ifadelerini kullandı.

Ekipman geldi sondaj başladı

Maden ocağının henüz ulaşılamayan kısmına doğru ters yönden ulaşmak amacıyla sondaj yapmak için bölgeye gönderilen Maden Tetkik ve Arama (MTA) ekipmanı da çalışmaya başladı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, ''Uyguladığımız teknikle yaklaşık 172 metreye inilecek. Şu anda MTA ekipleri sondaja başladı. Bu arada nefeslikle alakalı yürüttüğümüz çalışma bundan daha hızlı olursa buna ihtiyaç kalmayacak. Biz bütün imkanlarımızı, şartlarımızı zorlamak adına böyle bir çalışmayı MTA ekipleri olarak başlattık. İnşallah iyi sonuç alacağımız kanaatindeyiz'' diye konuştu. Sondaj makinesinin açacağı alan ile kömür ocağındaki suyun tahliyesi için 3 ayrı noktadan giriş imkanı doğacak.

Teselli olmak ne mümkün

Kömür madenindeki su ve göçüğün altında kalan işçilerin aileleri ocak başında umutsuz şekilde bekliyor. Kazanın yaşandığı günden beri bölgeden ayrılmayan bakanlardan Lütfi Elvan, acılı aileleri teselli etmeye çalışıyor.

Mühendis zor kurtuldu

Ermenek''teki maden ocağı önünde bekleyen işçi yakınları, alanda gördükleri ocağın mühendisi Sezgin Berberoğlu''na linç girişiminde bulundu. İşçilere ocak dışında yemek yemelerine izin vermediği iddiasıyla darp edilmek istenen Berberoğlu, işçi yakınları kendisine doğru yaklaşırken kaçmaya başladı. Mühendis Berberoğlu koşarak kaçarken, polis ve jandarma da işçi yakınlarını engelledi. Bu sırada bir işçi yakını sinir krizi geçirirken, bir kadına da ambulansta müdahale edildi.


9 yıl önce