|

46 yıl sonra ilk ayin

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce restore edilen Edirne’deki Büyük Sinagog törenle açıldı. Sinagog'da 46 yıl sonra ilk ibadet yapıldı. Son ibadeti yöneten David Azuz tarafından yaptırılan sabah duasına çok sayıda Musevi katıldı.

Yeni Şafak
04:00 - 27/03/2015 Cuma
Güncelleme: 04:07 - 27/03/2015 Cuma
Yeni Şafak

Edirne'nin Maarif Caddesi'nde bulunan ve geçmişi 1905 yıllarına dayanan Avrupa'nın 3'ncü büyük sinagogu Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 5 yıl süren restorasyon sonunda açıldı.



SABAH DUASI YAPILDI


Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katıldığı büyük açılış öncesi kente gelen çok sayıdaki Musevi, restorasyonu tamamlanan sinagogu gezdi. Ardından dini kıyafetlerini giyerek sabah duası yaptı. Sabah duasını yöneten David Azuz, duaya başlamadan önce 46 yıl de önce sinagogun son duasını yaptığını söyledi. David Azuz, 1965 yılında Edirne'ye geldiğini ifade ederek, “46 yıl sonra buraya tekrar döndüm. Başta Bülent Arınç olmak üzere restorasyonda emeğe geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.



AVRUPA'YA ÜZÜLÜYORUM


Büyük Sinagog'un açılışı için kente gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Sinagog'un açılışının, Türkiye'deki din ve vicdan özgürlüğünün ne noktaya geldiğini göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi. Bu açılışın önemine değinen Arınç: “Bu Türkiye'deki din ve vicdan özgürlüğünün ne noktaya geldiğini göstermesi bakımından önemlidir. Bir taraftan antisemitizm bir İslamofobi, bir tarafından da ırkçılığa karşı Türkiye'de birlikte yaşamanın örnekliğini göstermemiz gerekiyor. Hamdolsun ki Türkiye'de antisemitizm yoktur, batıdaki gibi İslamofobi'nin karşıtı olan bir konu yoktu. Bugün Avrupa'da ve başka yerlerde yaşananlara baktığımız zaman bizden ne kadar geride olduklarını görüyor ve üzülüyoruz" şeklinde konuştu.



Aslına uygun restore edildi


Vakıflar Genel Müdürlüğü, restorasyon kapsamında, günümüze sadece ön duvarı ulaşan sinagogun kar birikmeleri ve bakımsızlıktan çöken çatısı ile içerisini temizledi, çelik konstrüksiyonunu yaparak çatısını kapattı. Aslına uygun inşa edilen sinagogun iç ve dışına sıva uygulandı, binada 2 bin metrekare kalem işi uygulaması yapıldı. Ayrıca idari bina ve müştemilat binasının da çatı ve sıva işleri tamamlandı. Sinagogun eski haline getirilmesi için 4 yıl yürütülen çalışmalar çerçevesinde 5 milyon 750 bin lira harcandı.





#Vakıflar Genel Müdürlüğü
#Büyük Sinagog
#David Azuz
9 yıl önce