|

5 yıllık avukatlar hakimlik yapabilecek

İha
00:00 - 28/11/2007 Çarşamba
Güncelleme: 19:47 - 28/11/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
5 yıllık avukatlar hakimlik yapabilecek
5 yıllık avukatlar hakimlik yapabilecek

Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda yapılan değişikliğe göre avukatlık mesleğinde 5 yılını dolduranlar hakim ve savcılığa geçiş yapabilecek. ÖSYM tarafından yapılacak hakimlik ve savcılık sınavında 70 puanı aşan adaylar mülakata tabi olacak. Yazılı sınav ile mülakat puanlarının aritmetik ortalamasının alınması sonucu başarı listesi tespit edilecek.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç tarafından hazırlanan 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi bugün Adalet Komisyonu'nda ele alındı. AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında gerçekleştirilen ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in de katıldığı toplantı yaklaşık 9 saat sürdü. CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol ve Hakkı Süha Okay ile CHP'nin hukukçu milletvekillerinin de katıldığı toplantıda zaman zaman sert tartışmalar yaşandı vetansiyon yükseldi. CHP milletvekillerinin sık sık söz alarak uzun konuşmalar yapması nedeniyle toplantı akşam 18. 00'de tamamlanabildi. CHP'li Komisyon üyeleri, yazılı sınavın ÖSYM tarafından yapılmasına ve Mülakat Kurulu'nun yapısına itiraz etti. Mülakatın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından yapılması gerektiğini belirten CHP milletvekilleri, yazılı sınav ile mülakat puanlarının yüzde 50'şer oranında hesaplanmasına da karşı çıktı ve oranların değiştirilmesini istedi. Görüşmelerin sonunda teklif,verilen bazı önergeler doğrultusunda yapılan değişikliklerle kabul edildi.

Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, mesleklerinde fiilen en az 5 yıl çalışmış, giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının son günü itibariyle 35 yaşını doldurmamış ve kendi aralarında yapılacak olan yazılı yarışma sınavı ile mülakatta başarılı olacak avukatların hakim ve savcılığa geçişini öngörüyor. Teklifte yer alan doktora yapanların da hakimlik ve savcılık sınavına tabi olması yönündeki düzenleme, verilen bir önergeyle tekliften çıkarıldı. Buna göre doktorayapanlar, sadece mülakata tabii tutulmak suretiyle boş kadrolara yerleştirilebilecek. Teklifte, hakim ve savcılık sınavı ile ilgili esasları da belirleniyor. Buna göre yazılı yarışma sınavı ile bu sınavın yürütülmesine ilişkin hususlar, Adalet Bakanlığı ile imzalanacak protokole göre ÖSYM tarafından yapılacak. Yazılı sınavda genel yetenek ve genel kültür soruları 20, alan bilgisi soruları 80 puan üzerinden değerlendirilecek. Yazılı sınavda 100 puan üzerinden en az 70 puan almak kaydıyla en yüksek puanalandan başlamak üzere sınav ilanında belirtilen kadro sayısının en fazla yüzde 50 fazlası mülakata çağrılacak. Mülakat Kurulu, Adalet Bakanlığı Müsteşarı veya görevlendireceği Müsteşar Yardımcısı başkanlığında Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri, Hukuk İşleri ve Personel Genel Müdürleri ile Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulu'nun her sınav için kendi üyeleri arasından belirleyeceği 2 üye olmak üzere toplam 7 üyeden oluşacak. Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulu'nda Yargıtay ve Danıştay mensubu birerüye bulunması halinde bu üyeler Mülakat Kurulu'nda asıl üye olarak görevlendirilecek. Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulu'nda Yargıtay ve Danıştay mensubu üye sayısı birden fazla ise Yargıtay kontenjanı için Yargıtay mensupları arasından, Danıştay kontenjanı için Danıştay mensupları arasından, Yargıtay veya Danıştay mensubu üyelerden birinin ya da her ikisinin bulunmaması halinde yönetim kurulunun diğer üyeleri arasından gizli oyla seçim yapılacak.

Mülakatta adayın muhakeme gücü, bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade yeteneği, genel davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu ve liyakatı, dış görünüşü itibariyle yadırganacak bir halinin bulunup bulunmadığı ve yetenek, kültür ve çağdaş yaşam anlayışı ayrı ayrı değerlendirmeye tabi tutulacak ve her bir seçenek 20 puan üzerinden değerlendirilecek. Mülakat Kurulu'nun her bir üyesi tarafından verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa geçirilecek ve adayların başarılı sayılabilmesi için üyelerin 100 puanüzerinden verdikleri notların aritmetik ortalamasının en az 70 olması şartı aranacak. Sınava katılanların, yazılı yarışma sınavı ile mülakat puanlarının aritmetik ortalaması tespit edildikten sonra en yüksek puan alandan başlanarak nihai başarı listesi hazırlanacak. Bu sıralamaya tabi tutulanların nihai puanlarının eşit olması halinde yazılı sınavda alınan puana öncelik tanınacak. Yazılı puanların da eşit olması halinde ise kura ile sıra belirlenecek.

Teklifin meslekten çıkarmaya ilişkin maddesine göre ise 3 defa yer değiştirme veya derece yükselmesinin durdurulması cezası alan veya teksirli suçlar hariç olmak üzere 6 aydan fazla hapis cezası alan veya affa uğramış olsa bile kesin hüküm giyen meslek mensupları, meslekten çıkarılacak. Hükümlülüğü gerektiren suç, mesleğin şeref ve onurunu bozan veya mesleğe olan genel saygı ve güveni gideren nitelikte görülürse, kanunda daha alt derecede bir disiplin cezası öngörülmemiş olmak kaydıyla, cezanın miktarına,ertelenmiş olmasına veya TCK'nın 50. maddesindeki ceza veya tedbirlerden birine çevrilmiş olup olmadığına bakılmaksızın meslekten çıkarma cezası verilecek.

TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen Kanun Teklifi, önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak.




16 yıl önce