|

72 yaşında Osmanlıca öğreniyor

Kütahya'da bir vakıf tarafından düzenlenen Osmanlıca kursunun katılımcıları arasında yer alan 72 yaşındaki Kurum, imam hatiplik yaptığı dönemdeki ukdesini gerçekleştirmeye çalışıyor. Kurum: "Osmanlıca tapuları ve nüfustaki defterlerimizi okumak için Arabistan'dan adam getirmemize gerek yok. Madem ki Osmanlı'dan gelmişiz, Osmanlıcayı da öğrenmemiz gerekir" şeklinde konuştu.

Yeni Şafak
12:15 - 28/04/2015 Salı
Güncelleme: 09:18 - 28/04/2015 Salı
AA

Kütahyalı Mehmet Yaşar Kurum, imam hatiplik yaptığı dönemden içinde ukde kalan Osmanlıcayı öğrenmeye 72 yaşında başladı.



Kurum yaptığı açıklamada, eğitimin insan hayatında beşikten mezara kadar sürdüğünü söyledi.



Osmanlıcanın herkes tarafından öğrenilmesi gerektiğini belirten Kurum, Hazreti Muhammed'in "Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz" hadisini hatırlattı.



İmam hatip olarak 1991'e kadar görev yaptığını ve Osmanlıca öğrenmenin içinde bir ukde olarak kaldığını dile getiren Kurum, şöyle konuştu:



"Bu yaşımda olmama rağmen kursa başladım. Allah hocalarımızdan razı olsun, bu konudaki bilgilerimi artırıyorum. Osmanlıca tapuları ve nüfustaki defterlerimizi okumak için Arabistan'dan adam getirmemize gerek yok. Madem ki Osmanlı'dan gelmişiz, Osmanlıcayı da öğrenmemiz gerekir. Zira Hazreti Peygamberimizin buyurduğu üzere; 'Bir memleketin lisanını öğrenmek, o memleketi fethetmek gibidir.' Osmanlıcayı öğrenmemiz, bu memleketi yeniden fethetmek gibi olacaktır. Bunu bilmemek de bakar körlük gibidir çünkü Osmanlıca aynı zamanda dinimize, kutsal kitabımıza, Peygamberimizin hadislerine uygun bir yazıdır. Bu yazıyı öğrenmek, dini öğrenmek, dini öğrenmede kolaylık göstermek demektir."



"Özellikle 70-80 yaşlarındaki amcalarımız ilgi gösteriyor"


Kursu düzenleyen Hayrat Vakfının Kütahya Osmanlıca Koordinatörü Tahir Yeniçeri ise 3 yıldır ülke genelinde düzenledikleri Osmanlıca kurslarında yaklaşık 200 bin kursiyere sertifika verdiklerini anlattı.



Osmanlıca kurslarını, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladıkları protokol gereği devam ettirdiklerini aktaran Yeniçeri, "Kurslarımız bütün hızıyla devam ediyor. Türkiye genelinde çok yoğun bir ilgi var. Kütahya'da da yine 3 yıl boyunca yaklaşık 2 bin kursiyerimize sertifika verdik. Kurslarımız ücretsiz. Yoğun bir ilgi var. Kurslarımız 7'den 77'ye her kesime hitap ediyor. Özellikle 70-80 yaşlarındaki amcalarımız ilgi gösteriyor" ifadesini kullandı.



Yeniçeri, kursları, geçmiş ile bu dönem arasında bir köprü oluşturmak amacıyla verdiklerini sözlerine ekledi.



Kursiyerlerden sosyal bilimler öğretmeni Reyhan Öztürk de Osmanlıca eserleri okumayı merak ettiği için bu dili öğrenmeye çalıştığını dile getirdi.



Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Uğur Tokçesi ise derslerine yardımcı olması ve ecdadın lisanını öğrenmeyi kendine borç bildiği için kurslara katıldığını ifade etti.

#Osmanlıca
#kurs
#Kütahya
#yaşlı
9 yıl önce