|

8 Haziran’a kadar tüm izinler iptal

Seçime sayılı günler kala olabilecek sabotaj ihtimaline karşı Enerji Bakanlığı devreye girdi. Seçimle ilgili tüm kurumlar ve enerji şirketleriyle görüşerek hazırlıkların tamamlandığını belirten Bakan Taner Yıldız, “Seçim sonuna kadar izinler de kaldırıldı” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 20/04/2015 Pazartesi
Güncelleme: 18:56 - 19/04/2015 Pazar
Yeni Şafak
YAŞAR TAŞKIN KOÇ


7 Haziran seçimlerine sayılı günler kala devletin her kademesi seçim için çalışmalarını sürdürüyor. Olabilecek her türlü sabotaj ihtimalinin önüne geçmek için kolları sıvayan Enerji Bakanlığı, bu konuda önemli bir adım attı. Seçimle ilgili tüm kurumlar ve enerji şirketleriyle görüşerek hazırlandıklarını belirten Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Trafo merkezlerinde seçim günü kolluk kuvvetleri de görev alacak” dedi. Yerel seçimlerin yapıldığı 31 Mart'ta yaşanan büyük kesintiden sonra seçime yönelik provokasyonlara izin vermeyeceklerini açıklayan Yıldız, seçim sonuna kadar izinlerin kaldırıldığını da söyledi.



SPEKÜLASYONA GEÇİT YOK


31 Marttaki büyük kesintiden sonra seçimlerde de provokasyon olmaması için çalıştıklarını açıklayan Bakan Yıldız, “Elektrik kesintileri seçim günü de yaşanabilir. Özellikle 31 Mart'taki büyük kesintiden sonra elektrik kesintilerinin seçim günü de yaşanacağı ve oy sayım hileleri yapılacağı spekülasyonlarına izin vermemek için gerekli hazırlıklarını yaptık” diye konuştu.



POLİSLER HAZIR OLACAK


Seçim çalışmalarının sağlıklı yürütülmesi için EPDK, TEDAŞ, TEİAŞ, EÜAŞ, TETAŞ ve 21 elektrik dağıtım şirketiyle görüşüldüğünü belirten Bakan Yıldız, “Alınan karar doğrultusunda dağıtım, iletim, üretim tesislerinde kesintisiz hizmetin sağlanması hususunda gerekli tedbirler alınacak. 8 Haziran'a kadar tüm izinleri kaldırdık ve bu kurumlarda ayrıca kritik ekipler görevlendirdik” şeklinde konuştu. Trafo merkezlerinin özel güvenlik şirketleri tarafından korunduğunu kaydeden Bakan Yıldız, “Seçim gününe has kolluk kuvvetleri görevlendirilebilir. Elektrik şebekemizi izlediğimiz ve yönettiğimiz SCADA sistemimizi yedekte tutacak bir SCADA sisteminin daha kurulması için çalışma yapıyoruz” şeklinde konuştu.



Elektro-optik ile izleniyor


Enerji iletim hatlarının helikopterlere monte edilen video kamera, termal kamera, korona kamera ve fotoğraf makinesinden oluşan elektro-optik ekipmanlarıyla kontrol edildiğini anlatan Bakan Taner Yıldız, “Hatlarımızın arızalı veya arıza olabilecek yerlerinin tespit edilip kayıt altına alınması, belirli formatta ve periyotta raporlanması, arıza hallerinde arıza yerinin tespiti için 4 helikopterimiz yıl boyunca bütün hatlarımızı sürekli olarak tarıyor. Özellikle yoğun gecen kış aylarında bu helikopterler önemli iş görüyor. Ekiplerimiz kesinti olmaması için veya kesinti olan yerlere hızlı müdahale için devamlı teyakkuz halinde” diye konuştu.



180 BİNDEN FAZLA TRAFO VAR


Türkiye'nin elektrik iletim sisteminin Avrupa'da ikinci, dünyada ise beşinci büyük tesis olduğu vurgulayan Bakan Yıldız, 15 Nisan'da Avrupa ile geçici senkron anlaşmasını kalıcı hale getirdiklerini belirtti. Yıldız ayrıca Türkiye'nin elektrik şebekesinin 180 binden fazla trafo ve 14 milyon adet elektrik direğinden oluştuğunu kaydetti.



Dağlara helikopterle ulaşılıyor


31 Mart'taki kesintiden sonra, Nisan ayı başlarında Oymapınar-Ermenek iletim hattının Ermenek'e yakın kısmında Toroslar'ın en yüksek yerlerinde, araç ve insanın çıkamadığı bir yerdeki hatta arıza oldu. Alana çıkan TEİAŞ helikopteri arızayı gidermesi için ekipleri indiriyor.


#7 Haziran
#seçim 2015
#Enerji Bakanlığı
#Taner Yıldız
9 yıl önce