|

8 yıl sonra gözaltında

Eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Hrant Dink’in öldürülmesinde ihmal iddialarıyla ilgili soruşturmada ‘kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi’ suçlamasıyla, cinayetten 8 yıl sonra Ankara'da gözaltına alındı. İstanbul'a getirilen Akyürek'in ifadesi savcı tarafından emniyette alınıyor

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/02/2015 Cuma
Güncelleme: 22:12 - 26/02/2015 Perşembe
Yeni Şafak
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, Hrant Dink’in ölümünde kamu görevlilerinin ihmali olduğu iddiasıyla yürütülen soruşturmada eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek hakkında gözaltı kararı verdi. Ankara’da gözaltına alınan Akyürek’e ‘kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi’ suçlamasıyla gözaltı işlemi uygulandı. Karayoluyla İstanbul'a getirilen Akyürek'in İstanbul Emniyet Müdülüğü'de savcı tarafından ifadesinin alınmasına dün akşam saatlerinde başlandı.

Soruşturma kapsamında Ekim ayında ‘şüpheli’ sıfatıyla ifade vermişti. Akyürek ifadesinde, o dönem Trabzon Emniyet Müdürü ve İstihbarat Daire Başkanlığı makamlarında bulunmasına rağmen, gerçekleşen birçok istihbari eylemi hatırlamadığını ve cinayette sorumlu olmadığını iddia etmişti. 

SAMAST 'BİLGİSİ VAR' DEMİŞTİ 

Akyürek, Dink’e yönelik tehditlerle ilgilenmesi gereken dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube’nin başında o dönem Ali Fuat Yılmazer’in olduğunu söylemişti. Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerine ilişkin soruşturmada tanık olarak dinlenen cinayetin faili Ogün Samast ifadesinde suikasttan Akyürek'in bilgisi olduğunu iddia etmişti. 

İFADESİ DAHA ÖNCE DE ALINMIŞTI

 İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi Savcısı Gökalp Kökçü tarafından yürütülen soruşturmada, 22 Aralık 2014’te ifade veren dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, cinayet işlendikten sonra Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı ve Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlilerinin, Erhan Tuncel, Yasin Hayal ve onların etrafındaki kişilerle ilgili yoğun bir temas ve ilişki içerisine girdiklerini ifade etti.

3 POLİS TUTUKLANMIŞTI

Soruşturmada ifade veren kamu görevlilerinin arasında yer alan Muhitin Zenit, Özkan Mumcu ve Cizre Emniyet Müdürü Ercan Demir tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Dink’in katil zanlısı Ogün Samast ise soruşturma kapsamında ‘tanık’ sıfatıyla ifade vermişti. Cinayetin azmettiricisi Yasin Hayal’n de soruşturmada ‘tanık’ sıfatıyla ifadesine başvurulmuştu.

'Haber aldı bildirmedi' suçlaması

Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, Ogün Samast’ın babasının müdürlüğü arayarak televizyonda gördüğü kişinin kendi çocuğu olduğunu beyan ettiğini, bunun üzerine de kendisinin Celalettin Cerrah’ı aradığını belirterek, ‘’Şahsın kimliği hakkında bilgi verdikten sonra bulunabileceği adres ve taşıdığı telefon numaralarını kendisine bildirdim. O esnada İstanbul Emniyet Müdürünün yanında bulunan Ramazan Akyürek’in konu ile ilgili İstanbul Emniyeti'ne hiçbir bilgi vermediğini biliyorum’’ demişti. Dink cinayeti soruşturmasında ifade veren Ahmet İlhan Güler de, “Eğer bize Dink’in öldürüleceği bilgisi verilse idi çok daha üst düzeyde ele alırdık” demişti.

#Hrant Dink
#Ramazan Akyürek
#Gökalp Kökçü
9 yıl önce