|

8+8 formülü ile yola devam

Çözüm sürecine yeniden ivme kazandıracak görüşme dün gerçekleşti. Görüşmede, hükümet, süreçte tarafların atacağı adımları izleyecek olan bir İzleme Heyeti oluşturulması konusunda yeşil ışık yaktı. 8’i hükümet, 8’i de HDP tarafından belirlenecek 16 kişilik heyet ve sekretaryasının 25 Aralık’a kadar tamamlanması planlanıyor

Yeni Şafak
04:00 - 18/11/2014 Salı
Güncelleme: 21:27 - 17/11/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
ÇETİNER ÇETİN
Terör örgütü IŞİD’in Suriye’nin Kobani kentine saldırmasını bahane ederek halkı sokaklara çeken HDP’nin hükümete yönelik açıklamalarının ardından ‘Türbülansa’ giren çözüm süreci normale dönüyor.

YENİ SÜREÇTE İLK GÖRÜŞME

Yeni süreçte ilk resmi görüşme yapıldı. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) grup başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile bir araya geldi. Başbakanlık'taki kabul, 1 saat sürdü. Alınan bilgilere göre, örgütün ve HDP’nin atacağı güven uyandırıcı adımlara göre adım atacak olan hükümet, tarafların atacağı adımları izleyecek olan bir İzleme Heyeti oluşturulması konusunda yeşil ışık yaktı. 8’i Hükümet, 8’i de HDP tarafından belirlenecek 16 kişilik heyet ve sekretaryasının 25 Aralık’a kadar tamamlanması planlanırken, izleme heyetindeki kişilerin toplumun tüm kesimleri tarafından kabul gören kişilerden oluşturulmaya çalışılacağı belirtildi.

YENİ SÜRECİN KİLİDİNİ MİT AÇTI

'Türbülansa’ giren ve Kobani olaylarının ardından tıkanan “çözüm süreci”nde normalleşme geçen hafta başladı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın başlattığı görüşme trafiğinin ardından rayına giren sürecin kritik görüşmesi dün Akdoğan ile HDP heyeti arasında gerçekleştirildi. Görüşmede hükümetin çözüm konusundaki kararlılığı HDP heyetine iletildi. Diğer taraftan Kandil’in ve zaman zaman HDP’nin ikircikli tavrı ve açıklamaları ile sürece verdiği zararlar tek tek dile getirilirken, hükümetin sürecin yeniden rayına oturması için kamu düzeni konusundaki hassasiyetin giderilmesine kadar sürecin istenilen düzeyde yürümesinin güç olacağı vurgusunu yaptığı öğrenildi.

ÇÖZÜMDE TÜRKİYE MODELİ

Çözüm sürecini yasal zemine oturtacak 6 maddelik tasarının mecliste yasalaşmasının hemen ardından terör olayları ve çözümleri ile yüz yüze kalan 18 ülkedeki örnekleri dikkatle inceleyen Ankara, Ortadoğu’daki son gelişmeleri de dikkate alarak 291 sayfadan oluşan “Çözüm sürecinde Türkiye modeli”ni hayata geçirmek üzere saha çalımlarını başlattı. 6-7 Ekim olaylarından öncesinde devlet heyetinin 28 Eylül’de Kandil ile Erbil’de yaptığı ilk görüşmenin ardından çıkan olayların güven bunalımı yarattığını düşünen Ankara, artık atılacak adıma göre tavır belirleyecek. Görüşmede Akdoğan'ın üç koşula vurgu yaptığı öğrenildi. Bunlar, çözüm sürecinin yerli olduğunu vurgulanması ve üçüncü bir ülkenin gözlemci olamayacağı, teknik detaylar için Başbakan Davutoğlu'nun yurda dönmesinin beklenmesi ve kamu düzeni sağlanmadan yeni adım atılmayacağı şeklinde.

ANKARA GÖZLEMCİYE KARŞI

Görüşmede, 3. ülkenin gözlemci statüsünde yer alması konusuna Ankara’nın Oslo örneğinden yola çıkarak karşı çıktığı ve bunun da İmralı tarafından kabul gördüğü belirtildi. HDP’nin devlet heyeti ile konu üzerinde anlaşmış olması durumunda HDP’nin de bu konuda geri adım atabileceğini ilettiği ancak Ankara’nın bu konuda HDP’nin tavrının Kandil tarafından şekillendirmesinden endişe ettiği öğrenildi. Akdoğan’ın çözüm sürecinin yerli olduğunu ve asla yabancıları gözlemci olarak kabul etmeyeceklerini söylediği belirtildi.

Üçüncü bir ülke müdahil olmamalı

Başbakan Vekili Yalçın Akdoğan, Çözüm Süreci’ne üçüncü bir ülkenin müdahil olmasına yönelik taleplere ilişkin, “Farklı bir ülkenin, mekanizmanın, sistemin, örgütün, yapının bunun içerisinde olmasını doğru bulmuyoruz. Türkiye kendi imkan ve kabiliyetleriyle bu süreci devam ettiriyor” dedi.

DİYALOG ÖNEMLİ

Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk olan Akdoğan özetle şunları söyledi: “Gelinen aşamada HDP heyetiyle yeniden görüşmemiz, diyalog sürecinin başlamış olması önemli. (Çözüm Süreci) Kamu düzeni ve güvenliğinden taviz vermeden tek bir vatandaşımızı bile bölgede ezdirmeden, hepsinin hakkını, hukukunu koruyarak bu süreci devam ettirmek durumundayız. Bu 90’lara dönmek, eski Türkiye’ye dönmek anlamına gelmemektedir.”

SEN BU İŞİ İSTİYOR MUSUN, İSTEMİYOR MUSUN?

“Örgüt, baskı ve şiddet uygulamadığı takdirde tutunamayacağını, halk desteğini kaybedeceğini düşünüyor. Bu yüzden de bundan vazgeçmek istemiyor. Bunun bahanesi de Kobani olayları oldu. Yani sen bu işi yapmak istiyor musun, istemiyor musun? Bu baskı, şiddet, bölgede uyguladığın ceberut anlayış, bunu bırakacak mısın bırakmayacak mısın? Temel zemin budur.”

RİSK ALMAK GEREKİYOR

“Bu asırlık, kangren olmuş, kronik bir sorunu çözmek kolay değil. Bu akşamdan sabaha olmuyor, sabır, kararlılık, samimiyet gerektiriyor. Bu yeni süreçte herkesin yaşananlardan ders çıkarması önem taşıyor. Samimi ve dürüst olmak çok büyük önem taşıyor.”

 


HDP’den sıcak mesaj

HDP heyeti adına açıklamayı Baluken yaptı. Görüşmenin verimli geçtiğini ifade eden Baluken, bu hafta görüşmelerin devam edeceğini belirten Baluken, sorun alanlarını giderme noktasında görüş birliğine varıldığını açıkladı. Baluken, “Görüşme trafiği bittikten sonra İmralı’ya gidişte engel yok. En kısa zamanda gitmesi bekleniyor. Heyetimizin genişlemesi ve orada müzakere koşullarının rahatlaması ile ilgili hükümette çekince yok. Bunu son derece değerli buluyoruz” dedi. İzleme heyeti konusunda Baluken, “Türkiye’de bu işi layıkıyla yapacak sürece katkı sunacak tarafsız kalıcı barışı hedefleyecek çok değerli insanlarımız aydınlarımız akademisyenlerimiz var. Bu konuda aramızda herhangi bir görüş ayrılığı yok” değerlendirmesini yaptı.


Sekreterya gündemde

Öcalan’a 4 kişilik sekreterya oluşturulması konusunda büyük mesafe alındı. Buna göre İmralı’ya iki yeni mahkûm gönderilecek. Gidecek mahkumların isimleri 15 gün içinde netleşecek. Örgütün tekrar kamu düzenini hedef alan eylemleri durumunda bu sekretarya lağv edilebilecek. Gelişmeler olumlu düzeyde giderse 2 kişinin kimlerden oluşacağına Ankara ve HDP karar verecek. Bu arada hükümetin imralıya giden heyeti değiştirmek istediği yönündeki bilgilerinde doğru olmadığı ortaya çıktı. Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken’den oluşan heyet devam edecek. Ancak Ankara, Hatip Dicle ve Ceylan Bağrıyanık’ın heyete eklenip eklenmemesi talebine karar verecek.


HDP heyetiyle Fidan görüşmüştü

Geçtiğimiz hafta Salı günü çözüm komisyonu heyetinin yaptığı görüşmeden çıkan MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın hemen HDP heyeti ile bir araya gelerek Hükümetin ve İmralı’nın sürece dair görüşlerini ilettiği öğrenildi. Yaklaşık iki saat süren görüşmeden çıkan HDP heyetini hemen ertesi gün bir toplantı ile yeni süre dair HDP’nin görüşlerini kamuoyu ile paylaştığı görüldü. Kaynaklar, görüşmenin çok iyi geçtiğini ve tıkanan diyalog kanallarının böylece doğrudan açıldığını ifade ediyorlar.


Kamu düzeninden asla taviz verilmeyecek mesajı

Kobani olayları ile kamu düzenini hedef alan örgüt faaliyetlerinin yarattığı rahatsızlığı dikkate alan Ankara, örgütün ve HDP’nin atacağı güven uyandırıcı adımlar doğrultusunda karşı adım atacak. Ankara’nın Piramid modeli olarak adlandırdığı yeni süreçte beklentiler ve atılacak her adım örgütün ve HDP’nin afaki ve ihtimalle üzerinden değil kesin ve net bir dille tavrını ve atacağı adımlara göre atıalcak. 6-7 Ekim olaylarından öncesinde devlet heyetinin 28 Eylül’de Kandil ile Erbil’de yaptığı ilk görüşmenin ardından çıkan olayların güven bunalımı yarattığını düşünen Ankara, artık atılacak adıma göre tavır belirleyecek. Ancak kamu düzeni konusunda kesinlikle taviz verilmeyecek.  

#çözüm süreci
#Yalçın Akdoğan
#HDP
9 yıl önce