|

ABD dinlemeyi açıklamalı

Dışişleri Bakanlığı, Amerikan istihbarat birimlerinin Türkiye''yi dinlediği iddialarına ilişkin ABD''nin Ankara Maslahatgüzarını çağırdı. Bakanlık, Amerika''nın iddiaları araştırıp, tatminkar bir açıklama yapmasını istedi: İddialar doğruysa derhal son verilsin

.
00:00 - 2/09/2014 Salı
Güncelleme: 22:59 - 1/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
ABD dinlemeyi açıklamalı
ABD dinlemeyi açıklamalı

Alman basınında önceki gün yayımlanan, ''ABD istihbarat makamları Türkiye''yi dinledi'' haberleri üzerine Dışişleri Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık iddialar ile ilgili olarak ABD''nin Ankara Maslahatgüzarını bakanlığa çağırdı. Dışişleri Bakanlığı, Amerika''nın söz konusu haberdeki vahim iddiaları ciddiyetle ele alarak tatminkar bir açıklama sunmasını istedi.

DERHAL SON VERİLSİN

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, konuya ilişkin haberlerin ilgili makamlar tarafından istişare edilerek incelendiği belirtildi. ABD''den söz konusu iddiaları araştırarak, doğru olmaları halinde, Türk devlet kurumları ve dış temsilciliklerine yönelik yürüttüğü faaliyetlerini derhal sonlandırmasının beklendiğini bildirdi. İddiaların doğru olması halinde bu tür faaliyetlerin ''hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği ve iki ülke arasındaki dostluk ve müttefiklik ilişkileriyle bağdaşmayacağının açık olduğu'' vurgulandı. Alman Der Spiegel dergisi, önceki günkü sayısında, Amerikan Ulusal Güvenlik Teşkilatı''nın (NSA) eski çalışanı Edward Snowden''ın sızdırdığı belgelere dayanarak NSA''nın Ankara ve İstanbul''da kurduğu gizli birimler aracılığıyla Türkiye''de dinleme faaliyetlerinde bulunduğunu öne sürmüştü.

NE DOĞRULAMA NE DE YALANLAMA

Öte yandan dinleme iddialarıyla ilgili olarak İngiltere''nin Türkiye Büyükelçisi Richard Moore''dan tuhaf bir açıklama geldi. Moore, ''İstihbarat konularında yorum yapmıyoruz. Bu bizim son 50 yıllık politikamız. Ne doğrulama ne de yalanlama. Dışişleri''yle de bu konuda görüşme yapmadık. 50 yıllık bir politikayı ihlal eden bir büyükelçi olmak istemiyorum'' dedi.


10 yıl önce