|

ABD’den Husilere destek

İran yanlısı Husilerin Yemen’de yönetimi devirmesine karşı stratejik sessizliğini bozan Amerikan yönetimi, “Yemen’deki önceliğimiz terörle mücadele. El Kaide’nin bu ülkede güçlenmemesi ve başarıya ulaşmamasıdır” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:42 - 23/01/2015 Cuma
Yeni Şafak
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Yemen’deki önceliklerinin terörle mücadele olduğunu belirterek ABD olarak anayasal süreci uygulama yollarını ararken, Cumhurbaşkanı Hadi’yi ve hükümetini desteklediklerini ileri sürdü. Önceki gün ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de Husiler’in El Kaide’nin Yemen’de güçlenmesini veya başarıya ulaşmasını istemediğini söyledi.

Yemen’in “tek söz sahibi” olma yolunda ilerleyen Husi lideri Abdülmelik el-Husi de Yemen’de “Ordunun yapmadığı işi biz yaparak el-Kaide ile mücadele ediyoruz” mesajını verdi. 

BATI’YA MESAJ

Husilerin lideri el Husi, gruba ait el Mesire kanalında yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur  Hadi’nin el-Kaide ile mücadeleden bilerek geri durduğunu iddia ederek, Hadi’nin orduya örgüte saldırı emrini vermediğini öne sürdü. Husi bu iddiası ile Batı’ya mesaj vererek, Hadi’nin el-Kaide ile mücadele etmediğini söylemeye çalıştı. 

MECLİS DE KUŞATILDI

Yemen’de Cumhurbaşkanı Hadi ve Başbakan Halid Mahfuz Bahhah başkanlığındaki hükümet istifasından sonra isyancı Husiler, meclis binası, bazı bakanlar ile Milli Güvenlik Birimi Başkanı ve güvenlik yetkililerinin evlerini kuşattı. Husilerin, Sana’daki meclis binasının etrafını da sardıkları bildirildi. Husi Ensarullah Hareketi yöneticilerinden Ali el-İmad de özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, istifaların ardından meclisin meşruiyetinin bittiğini söyledi. İmad, meclisin meşruiyetini tanımadıklarını bu nedenle de ülkenin yönetimi için “Başkanlık Konseyi” oluşturmayı istediklerini aktardı.

Kılavuzları ABD ve Fransa

İslam tarihçisi Prof. İhsan Süreyya Sırma, "Amerika ve Fransa önderliğindeki koalisyon Yemen’e müdahale formülü hazırlıyor” dedi. Fransa’da Charlie Hebdo dergisine yönelik saldırının Husiler’in Yemen’deki girişiminden ayrı tutulamayacağını söyleyen Prof. Sırma, Yemen’de  biri Şafi diğeri de Zeydi olmak üzere iki büyük İslam mezhebi bulunduğunu, Zeydilerin Ehli Sünnet’e yakın mezhep olarak kabul edildiğini söyledi.  Ruziler dediğimiz Şiiler ise Hüsnü Aşere denilen İran mezhebi bağlılarından oluşur. Bunlar 7-8 yıl önce Yemen’in Kuzey’inde  ortaya çıktılar. Bunlar bir bakıma El Kaide’nin Şii versiyonudur’’ dedi.


İki Husi lidere saldırı

Yemen’in başkenti Sana’da iki Husi liderin evine bombalı saldırı düzenlendiği bildirildi. Patlama nedeniyle çevrede bulunan ev ve araçlarda ağır hasar oluşurken, ölen ya da yaralanan olmadığı kaydedildi. Olayın ardından bölgede bulunan Husi milislerinin güvenlik önlemleri aldığı ifade edildi. Yemen’in El-Beyda ilinde, Husi Ensarullah Hareketi ile bölgedeki kabileler arasında çıkan çatışmada da ölü ve yaralıların olduğu belirtildi. Çatışmada ölen ve yaralananların sayısına ilişkin henüz bilgi verilmedi. 


Alimler Birliği’nden kınama

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Yemen’de Husilerin saldırıları karşısında  Arapların ve uluslararası kurumların sergilediği tavrı kınadı.  Açıklamada, “Bu darbe, Yemen’in ve halkın yüksek çıkarlarına değil, bölgesel ve uluslararası çıkarlara hizmet ediyor. Ülkede olayların patlak vermesinden durum kötüleşene kadar yaşanan krize çözüm sunma konusunda, önce Arap kurumları, daha sonra da bölgesel ve uluslararası düzeyde  geri planda kalma tavrını kınıyoruz” denildi. Öte yandan birliğin, Körfez İşbirliği Konseyi'nin Husi militanlarının çekilmesi, Cumhurbaşkanı Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek’in salıverilmesi ve yönetimin hükümet yetkililerine bırakılması talebini desteklediği de kaydedildi.

#Josh Earnest
#ABD
#Jen Psaki
9 yıl önce