|

AB'den 3 fasıl için yeşil ışık

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın resmi temaslarda bulunduğu AB Avrupa İşleri Bakanı Jean Asseborn, “Türkiye’nin AB katılım müzakerelerinde üç faslın açılması için çabalıyoruz” dedi. Asseborn, Türkiyeli bir AB’nin çok daha güçlü olacağını da vurguladı.

Yeni Şafak
04:00 - 22/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:24 - 21/11/2014 Cuma
AA
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, resmi temaslarda bulunduğu Lüksemburg’da Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Jean Asselborn ile bir araya geldi.

Görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenleyen Bozkır ve Asselborn, Türkiye’nin AB katılım müzakerelerinin hızlandırılması konusunda mutabık kaldı.Asselborn, “Türkiye’nin AB katılım müzakerelerinde üç faslın açılması için çabalıyoruz” derken, bu kapsamda 23’üncü fasıl olan yargı ve temel haklar, 24’üncü fasıl adalet, özgürlük ve güvenlik ile 17’inci fasıl olan ekonomik ve parasal politika faslını saydı. Asselborn, 23 ve 24’üncü fasılların Türkiye’nin üyelik sürecinde çok önemli konuları kapsadığını ve Fransa’nın Nicolas Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığı döneminde bloke ettiği 17’nci fasla şimdi daha ılımlı yaklaştığını belirtti.

DESTEĞİMİZ SÜRECEK

Lüksemburg'un Türkiye’nin AB üyeliğini sürekli desteklediğini hatırlatan Asselborn, 2015 yılının ikinci yarısında AB dönem başkanlığını üstlendiklerinde aynı kararlılıkla süreci ilerletmek için çalışacakları taahhüdünde bulundu. Asselborn, 2005 yılında müzakereleri başlatırken büyük bir ülke olan Türkiye’nin 10 yıl sonra üye olmayacağını tahmin ettiğini belirtti ve üyelik konusunun 2020 yılında büyük ölçüde netleşebileceğini söyledi. Jean Asselborn, “stratejik açıdan mevcut AB’ye kıyasla Türkiyeli bir AB’nin çok daha güçlü olacağını” vurguladı.

Bakan Volkan Bozkır da Türkiye’nin AB üyeliğini ekonomik menfaatleri açısından değil, AB değerleri ve standartları için istediğini belirtti.

#Volkan Bozkır
#Lüksemburg
#Jean Asselborn
9 yıl önce