|

ABD’nin DEAŞ petrolü yalanı

ABD, Kilis'te DEAŞ’ın petrol depolama merkezi olduğunu iddia etti ve koordinatlarını Türkiye'ye verdi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yaptığı taramada bu alanın boş bir arazi olduğunu tespit etti. Araziye 500 metre mesafede Kilis İl Özel İdaresi’ne ait asfaltlama tesisi bulunduğu belirlendi. Bu asılsız ihbar, ABD'nin Türkiye'yi DEAŞ'la irtibatlandırma girişimi olarak değerlendiriliyor

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/02/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:33 - 17/02/2015 Salı
Yeni Şafak
ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Diplomasi Müsteşar Yardımcısı Vekili Robin Dunnigan, 12 Aralık 2014'te Türkiye'nin Vaşhington Büyükelçiliği'ne ülkemiz sınırları içinde coğrafi koordinatları 364821N/0365902E olarak tespit edilen ve DEAŞ terör örgütüne ait petrol depolama ve dağıtım merkezi olarak kullanıldığını tespit ettikleri bir tesisin olduğu iddiasında bulundu.

FOTOĞRAF ORTAYA KONULDU

İddialarla ilgili Dışişleri Bakanlığı da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nı uyardı. Gümrük Bakanlığı özel bir ekip oluşturarak 31 Aralık 2014'te bu alanda inceleme yaptı. Fotoğraflamanın da yapıldığı incelemelerde ABD Dışişleri'nin koordinatlarını vererek Kilis'te DEAŞ’a ait petrol depolama merkezi olduğunu iddia ettiği yer boş arazi çıktı. Arazide petrol depolama ve dağıtım amacıyla kullanılacak herhangi bir bina, depo ya da depolamaya yarayan herhangi bir bulguya rastlamadı. 

15 KİLOMETRE ALAN TARANDI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ekibi koordinatları verilen alanla sınırla kalmayarak yaklaşık 15 kilometrelik bir alanda tarama yaptı. Taramada koordinatların verildiği alana 500 metre mesafede Kilis İl Özel İdaresi’ne ait asfaltlama tesisi ve belirtilen tesisin 15 kilometre yakınında bulunan Tasfiye İşletmesince depolanan asfalt ile Kilis Belediyesine ait Asfaltlama Tesisinin bulunduğunu tespit etti. Bakanlık ayrıca, söz konusu koordinatları Google Haritaları üzerinden de sorguladı. Sorgulama çıktıları ile bakanlığın oluşturduğu ekibin çektiği fotoğraflar, Dışişleri Bakanlığı'na iletildi.  

YALANA SARILMIŞLARDI

Türkiye ile DEAŞ arasında petrole dayalı ekonomik ilişki olduğu iddialarını yayan ABD Dışişleri, zaman zaman da benzer iddiaları New York Times (NYT) ve The Wall Street Journal (WSJ) gibi gazetelere servis etmişti. WSJ, Newsweek'te çıkan ve Türkiye’nin sert şekilde eleştirildiği yorum haberlerden sonra, 18 Eylül 2014'te NYT ‘Türkiye ile IŞİD petrol alış verişi yapıyor’ başlığı ile yalan bir haber yayınlamıştı. Haberde, DAİŞ’in Kuzey Irak’ta ve Suriye’de ele geçirdiği petrol kuyularından çıkardığı petrolü karaborsa olarak Türkiye üzerinden dünyaya sattığı yalanını servis etmişti. 

VURMAYI PLANLADILAR

Batılı istihbaratçıların Irak ile Suriye ve Türkiye’nin güney illerine yönelik sevkiyatın izini sürdüğü belirtilen haberde, sevkiyatı yapan tankerlerin, ABD uçakları tarafından vurulup vurulmaması konusunda Pentagon’un uzun süre tartıştığı ifade edildi. Son günlerde tankerlerin vurulmasına daha ılımlı yaklaşıldığı dile getirilen haberde ABD’li yetkililerin Türkiye’nin hem petrol sevkiyatını hem de radikallerinin topraklarından geçişlerini kontrol edemediğini savunduğu iddia edilmişti.

ABD HAVADAN SİLAH ATMIŞTI

ABD’nin koordinat vererek Türkiye üzerine yıkmaya çalıştığı iddialar boşa çıkarken, ABD’nin koordinat hesaplamasının ne kadar sağlıklı olduğu da ortaya çıktı. ABD Hava Kuvvetleri'nin Kobani’yi işgal eden DEAŞ’la mücadele için Kuzey Irak Hükümeti Peşmergelerine havadan attığı silahların da Peşmergelerin bulunduğu bölge yerine, DEAŞ terör örgütü mensuplarının olduğu koordinat noktasına atılmıştı. Koordinat belirleyerek DEAŞ'a silah sağlayan ABD’nin, bir koordinat hesabıyla da boş arazide DEAŞ’A akaryakıt istasyonu yaratması dikkat çekti.

GİRİŞ ÇIKIŞLARA BAKILMALI

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ise sözkonusu alanda hiçbir şey olmadığını belirterek, “Bu olay doğruymuş gibi haberini yapmışlar. İllegal bir örgüte ait bir şeyin Türkiye’ye girmesi mümkün değil. Zaman zaman katırlarla kaçakçılıkta az miktarda akaryakıt olabiliyor ama o da zaten çok az miktardadır. Ama ne bir petrolün ne bir kişinin girişi ya da çıkışı kaçak olarak söz konusu değil. Bir tane somut örnek gösteremiyorlar. Ama kendi ülkelerinden sayısız bu tür giriş ve çıkışların olduğunu olaylardan anlıyoruz” değerlendirmesi yaptı.
#Robin Dunnigan
#ABD
#DEAŞ
9 yıl önce