|

Acılar arasında ayrım yapmayız

1915 olaylarında hayatını kaybeden Osmanlı Ermenileri için bir mesaj yayınlayan Başbakan, “Acılar arasında ayırım gözetmeden yüzyıl önce yaşanan olaylarda hayatını kaybedenleri anıyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/04/2015 Salı
Güncelleme: 00:16 - 21/04/2015 Salı
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış döneminde hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında, asırlarca kardeşçe yaşamış farklı etnik ve dini kökenden Osmanlı vatandaşının büyük acılar yaşadığını belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:



“Birinci Dünya Savaşı koşullarında bu acıları yaşayan, farklı etnik ve dini kökene mensup milletlerin torunları olarak yaşananları anlıyor, hayatını kaybeden masum Osmanlı Ermenilerini saygıyla anıyor, torunlarına taziyelerimizi sunuyoruz. Osmanlı Ermenilerinin hatırasına sahip çıkmak Türkiye için tarihi ve insani bir görevdir. Bu anlayışla, bu yıl 24 Nisan günü Ermeni Patrikhanesince düzenlenecek dini bir törenle, Osmanlı Ermenileri Türkiye'de de anılacaktır.”



DÜRÜSTÇE YÜZLEŞİLSİN


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Türkiye ve Ermenistan'ın, birlikte Osmanlı Ermenilerini analım" teklifini hatırlatan Davutoğlu şu ifadeleri kullandı: “Tarih siyasete alet edilmediğinde, bu olgun ve erdemli duruşun gerçekleştirileceğine inanıyoruz. Bugün de acılar arasında ayırım gözetmeden yüzyıl önce yaşanan olaylarda hayatını kaybedenleri saygıyla hatırlıyoruz. Öte yandan geçmişle dürüstçe yüzleşmenin de önemli olduğuna inanıyoruz. Her şeyi tek bir kelimeye indirgeyerek, sorumluluğu sadece Türk milletine yüklemek vicdanen, hukuken sorunludur.”



BİLGİ VE BELGELER AÇIK


Davutoğlu, yüzyıl önce Müslüman Osmanlı vatandaşlarının maruz kaldığı sürgün ve katliamların derin izlerinin bugün de hafızalarda olduğunu belirterek, “Bu gerçeği görmezden gelmek, acılar arasında ayırım gözetmek, kabul edilemez" dedi. Türkiye'nin arşivleri açma teklifini yineleyen Davutoğlu, şöyle devam etti:



ÜÇÜNCÜ TARAFLARA UYARI


İki halkın torunlarına düşen ortak sorumluluk yüzyılın yaralarını sarıp, insani bağları yeniden tesis etmektir. Türkiye dostluk ve barış için elinden geleni yapmaya devam edecektir. Bütün üçüncü taraflara da tarihi yaraları deşmek yerine, barışçıl geleceğe dayalı bir tutum benimsenmesi çağrısında bulunuyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, 1915 yılında, tehcir sırasında hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerini bir kez daha saygıyla anıyor, çocuklarının ve torunlarının acılarını paylaşıyoruz.”



Başkent'te gövde gösterisi


Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün partisinin Ankara milletvekili adaylarını tanıtacak. Atatürk Spor Salonu'ndaki gövde gösterisine 32 milletvekili adayı vitrine çıkacak. Başbakan CHP Genel lideri Kılıçdaroğlu'nun vaatlerine de yanıt verecek. Davutoğlu'nun, yapacağı konuşmada Başkent vizyonunu da anlatacağı öğrenildi.


#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#davutoğlu
#Osmanlı Ermenileri
9 yıl önce