|

Adalete inancımı kaybetmedim

Meclis''e sunulan yeni yargı paketi, paralel yapının mesnetsiz iddialarla mesleğe kabul etmediği hakim ve savcı adaylarına umut ışığı oldu. İhraç edilen hakim adayı Tolga Onur, ''Adaletin tecelli edeceğini biliyordum. İnancımı hiç kaybetmedim'' dedi.

Osman Özgan
00:00 - 20/10/2014 Pazartesi
Güncelleme: 00:09 - 20/10/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Adalete inancımı kaybetmedim
Adalete inancımı kaybetmedim

Paralel yapı, gözdağı vermek ve sindirmek için mesnetsiz iddialarla haklarında soruşturma açtıkları hakim ve savcı adaylarını mesleğe kabul etmedi. AK Parti''nin Meclis''e sunduğu teklif ise paralel yapının mağdur ettiği bu adaylara umut oldu.

MESLEĞE DÖNÜŞ YOLU

Yeni yargı paketi ile hakim ve savcı adaylığı dönemi sonunda yapılan yazılı sınavda başarılı olduğu halde Kurul tarafından mesleğe kabul edilmeyen hakim ve savcı adaylarına mesleğe dönüş yolu açıldı. Mesleğe kabul edilmeyen adaylar, ilgili kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içinde, mesleğe kabul edilmeleri talebiyle Kurul''un ilgili dairesine başvurabilecek.

GEREKÇE SU FATURASI

Paralel yapının mağdur ettiği isimlerden birisi hakim adayı Tolga Onur. 2 yıl süren hakimlik stajını başarıyla tamamlayan Onur, telefon ve su faturasını geç ödediği için kınama cezası aldı. HSYK 3. Dairesi de 4''e 3 oy çokluğu ile bu disiplin cezasını gerekçe göstererek Tolga Onur''un mesleğe kabul edilmemesine karar verdi. Adalet Bakanlığı Kurulu''nun ''Tolga Onur''un disipline aykırı hiçbir fiili bulunmamaktadır'' demesine rağmen HSYK, 3 Daire, Onur''u mesleğe kabul etmedi. Hakim adayı Nebi Salgınkaya ise HSYK 3. daire tarafından polisle tartıştıktan sonra hakkında açılan soruşturmadan sonra verilen disiplin cezası bahane gösterilerek mesleğe kabul edilmedi. Salgınkaya''nın 3. Daire''nin bu kararına karşı yapmış olduğu yeniden inceleme talebi de aynı daire tarafından reddedildi. Salgınkaya, en son çare olarak HSYK Genel Kurulu''na başvurdu ancak Genel Kurul''dan da bir sonuç alamadı ve ilişiği kesildi.

HUKUKSUZLUĞUN BİTECEĞİNİ BİLİYORDUK

Mesleğe kabul edilmeyen hakim adayı Nebi Salgınkaya, Meclis''teki teklifle ilgili şu görüşlerini dile getirdi: ''Manevi olarak çöküntü yaşamıştık. Bu süreçte birkaç kez psikiyatriye gittim. Hak etmiş olduğumuz bir mesleğimiz vardı elimizde. Bunu, yoktan yere nedenlerle elimizden aldılar. Ve kandırarak elimizden aldılar. Her defasında ''bir sıkıntı yok, sizin durumunuz yanlış anlaşılmış'' dediler. Ancak oylamaya geldiğinde Genel Kurul''da nasıl bir atmosfer oluşuyorsa artık biz ''hiçbir sorun yok'' diyen insanlar aleyhimize oy kullandılar. Biz, bu hukuksuzluğun bir gün bir yerden döneceğine inanıyorduk. Şimdi de eğer bu teklif kanunlaşırsa dilekçelerimizi hazırlayıp gideceğiz. Bu mağduriyetin bu defa giderileceğine inanıyoruz.''

İNANCIMI KAYBETMEDİM

Hakim adayı Tolga Onur ise, teklif ile ilgili şunları kaydetti: ''Her zaman adaletin tecelli edeceğine inanıyordum. Bu inancımı hiç yitirmedim. İnşallah bu durum da inancımın bir teyidi olacaktır. Kanunun yürürlüğe girdiği aynı gün HSYK''ya başvuru yapacağım.''

Son kararı Genel Kurul verecek

Hakim adayları Tolga Onur ve Nebi Salgınkaya, kanunun yürürlüğe girmesinin hemen ardından mesleğe kabul edilmeleri talebiyle HSYK 3. Daire'ye başvuru yapacak. Daire, taleplerini inceleyecek, mesleğe kabul edilmeleri durumunda atama yacak. Talebler rededilirse itiraz edilecek. Bu sefer konu, Genel Kurul'a taşınacak. Son kararı ise Genel Kurul verecek.

Hayali gerçek olacaktı

Düzenlemeden yararlanacak bir diğer isim de Didem Yaylalı''ydı. Ancak zatürre tedavisi gördüğü için Adalet Akademisi''ndeki derslerine giremeyen ve bu nedenle de hakkında açılan soruşturma neticesinde mesleğe kabul edilmeyen hakim adayı Didem Yaylalı, Ağustos 2013 yılında intihar etti. Yaylalı, intihar etmiş olmasaydı düzenlemenin yasalaşması durumunda hayali olan hakimlik mesleğine devam edebilecekti. Yaylalı hakkındaki disiplin işlemini ise mesnetsiz iddialarla o dönem Adalet Akademisi Müdürü olan Ayşe Neşe Gül başlatmıştı.

10 yıl önce