|

Adanalı sanayici teşvik istiyor

Adanalı sanayici ve iş adamları teşvik konusunda kente yeni avantajlar sağlanmasını bekliyor. ATO Başkanı Atila Menevşe, "Adana'nın teşviklerden yararlanması lazım ki sanayisi gelişsin. Adana sanayisi gelişirse üretim artarsa işsizlik problemi ortadan kalkacak, Adana daha çok zenginleşecek" dedi.

Yeni Şafak
10:17 - 27/01/2015 Salı
Güncelleme: 08:44 - 27/01/2015 Salı
AA

Adanalı sanayici ve iş adamları, teşvik konusunda kente yeni avantajlar sağlanmasını istiyor. Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, kentte üretimin artıp, işsizlik probleminin ortadan kalkmasının sanayinin gelişmesine bağlı olduğunu belirterek sanayinin gelişmesi için Adana'nın teşviklerden yararlanması gerektiğini söyledi. Adana'nın nitelikli iş gücü göçü verdiğini bunun karşılığında niteliksiz göç aldığını kaydeden Menevşe, sanayi sektörünün kentte istenilen düzeyde gelişemediğini vurguladı.


SANAYİ GELİŞİRSE ÜRETİM ARTAR

Adana ve Mersin'i kapsayan TR62 bölgesi verilerinde her iki şehrin yarattığı katma değerin Türkiye ortalamasının altında kaldığına dikkati çeken Menevşe, "Adana'nın rakamlarında hizmet sektörünün daha öne çıktığını, tarım sektörünün tam sınırda olduğunu, sanayide ise maalesef gerileme olduğunu görüyoruz. Belki ticaretin daha çok geliştiğini söyleyebiliriz. Ancak, bunun sonucunda yani sanayinin yeterince gelişmemesi noktasında, istihdamda problemler çıkıyor. İşsizlik oranındaki yükseklik de bunun sonucudur" diye konuştu. Kentin sanayi sektöründeki beklenilen atağı yapamamasının sebepleri arasında teşvik sisteminin oynadığı role işaret eden Menevşe "Adana'nın teşviklerden yararlanması lazım ki sanayisi gelişsin. Adana sanayisi gelişirse üretim artarsa işsizlik problemi ortadan kalkacak Adana daha çok zenginleşecek" diye konuştu.


'TEŞVİK MEVZUATI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ'

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç da, Adana ve bölgesinin Ortadoğu, Asya ve Afrika pazarlarına yakınlığı, tarıma elverişli toprakları, uygun yatırım ortamı, güçlü sanayisi, yetişmiş insan gücü ve kurulu alt yapısıyla, yatırım ve üretim açısından büyük avantajları bünyesinde bulundurduğunu ancak teşvik sisteminden yeteri kadar faydalanamadığını söyledi. Adana'nın, doğru stratejilerle hareket edilmesi durumunda, Mersin, Osmaniye ve İskenderun'u kapsayan Doğu Akdeniz Bölgesi ile Türkiye'nin ikinci büyük yatırım ve üretim merkezi olabileceğini kaydeden Kıvanç, sözlerini şöyle tamamladı: "Marmara Bölgesi'ne alternatif üretim merkezleri oluşturulmalı. Teşvik mevzuatı bu kapsamda yeniden masaya yatırılmalı, il ve ilçe bazında değerlendirme yapılmalıdır. Adana gibi stratejik kentlere uygulanacak teşvikler yeniden gözden geçirilmeli. Bu anlamda özellikle Ceyhan Enerji Endüstri İhtisas Bölgesi gibi makro anlamda bölgemize ve ülkemize büyük katkı sağlama potansiyeline sahip stratejik yatırımlar için özel teşvik mekanizmaları geliştirilmelidir."

#teşvik sistemi
#sanayi
#işsizlik
#istihdam
#ATO
9 yıl önce