|

Adliye'de kamikaze alarmı!

Asliye Ceza hakimleri Mustafa Başer ve Metin Özçelik’in yetkilerini aşarak paralel yapıya mensup 75 tutukluyu tahliye girişimi Sulh Ceza Hakimi Necmettin Kafalı engeline takıldı. Hakim Kafalı, her iki kararın da yok hükmünde olduğunu açıkladı. HSYK da hakim Özçelik hakkında soruşturma başlattı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/04/2015 Pazar
Güncelleme: 01:12 - 26/04/2015 Pazar
Yeni Şafak

Paralel yapı tutuklularını hapisten kurtarmak isteyen örgüt son kozunu da oynadı. Tahliye talepleri daha önce 10 hakim tarafından reddedilen 75 tutuklunun avukatları, toplu halde 20 Nisan günü 29. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik'in nöbet gününde reddi hakim ve tahliye talebinde bulunmuşlardı.


Adalet Bakanılığı'nın “Sulh Ceza Hakimleri'nin kararlarını başka mahkemeler değerlendiremez” yazısına rağmen Hakim Özçelik talepleri işleme koydu ve savcılardan dosyaları istedi. Savcılar, yetkisiz hakime dosyaları göndermedi. Hakim Özçelik ise reddi hakim taleplerini kabul etti ve dosyayı tahliye taleplerini değerlendirmek üzere 32. Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer'e gönderdi.



HSYK'DAN JET İNCELEME


Mustafa Başer de yetkisi olmamasına rağmen tahliye taleplerini incelerken, bu esnada İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimi Necmettin Kafalı, 29. Asliye Ceza Hakimi Özçelik'in verdiği reddi hakim kararının geçersiz olduğu yönünde bir karar verdi. Dün HSYK olaya el koydu ve hakimler hakkında inceleme başlattı.



KENDİNİ ODAYA KİLİTLEDİ


Hakim Başer ise dün akşam mahkeme katibinden cep telefonunu aldı odasının kapısını kilitledi ve kararı yazdırdı. Bazı şüphelileri tahliye eden Başer, bu kararı UYAP'a yüklemedi ve bilgisayar yazıcısından çıkarttı. Avukatları tek tek telefonla arayan Başer, tahliye kararını tebliğ etmek üzere adliyeye çağırdı.



HUKUKSUZLUĞU SULH CEZA HAKİMİ BOZDU


Hakim Başer'in bu kararının ardından 10. Sulh Ceza Hakimi Necmettin Kafalı tekrar devreye girdi ve yetkisiz tahliye kararlarının da geçersiz ve yok hükmünde olduğunu hükme bağladı. Hakim Kafalı, Silivri Cezaevi'nin bağlı olduğu Bakırköy Savcılığı'na da bir yazı yazarak tahliyelerin gerçekleştirilmemesi talimatını verdi. Böylece, paralel yapının hukuka yönelik kamikaze girişim engellenmiş oldu. Peş peşe gelen kararların ardından Çağlayan Adliyesi'nde hareketli dakikalar yaşandı. Adliyeye çok sayıda Çevik Kuvvet polisi ile TOMA aracı getirildi.



Tahliyeyi Ergenekon hakimi verdi


Tahliye kararını veren İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer, Ergenekon davalarına bakan özel yetkili hakimlerden biri olarak biliniyor. Hakimin tahliye kararı verdiği şüpheliler arasında 17 Aralık darbe girişimi mimarlarından eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı da bulunuyor. Diğer şüpheliler şunlar: Arif İbiş, Hüseyin Korkmaz, Mehmet Habip Kunt, İbrahim Şener, Mehmet Fatih Yiğit, Mustafa Demirhan, Kazım Aksoy, Ali Fuat Yılmazer, Ömer Köse, Yurt Atayün, Hidayet Karaca, Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer Mehmet Dilaver, Tufan Ergüder, Ömer Köse, Ertan Erçıktı, İsmail Toylar, Erol Demirhan, Tolga Güzeltaş, Muhammet Ali İkli, Harun Aydın, Ali İhsan Tezcan.






#Ömer Köse
#Ertan Erçıktı
#İsmail Toylar
#Erol Demirhan
#Tolga Güzeltaş
#Muhammet Ali İkli
#Harun Aydın
#Ali İhsan Tezcan
9 yıl önce