|

AİHM: Deprem Allah'ın ikazı sözü şok edici ancak suç değil

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM), 1999 depreminin “Allah'ın ikazı” olarak nitelendirilmesinin “şoke edici ve ofansif” olmakla birlikte şiddeti teşvik etmediğini belirterek, Türkiye'yi haksız buldu.

Anka
00:00 - 28/11/2007 Çarşamba
Güncelleme: 15:25 - 28/11/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
AİHM: Deprem Allah'ın ikazı sözü şok edici ancak s
AİHM: Deprem Allah'ın ikazı sözü şok edici ancak s

AİHM, merkezi İstanbul'da olan Nur Radyo ve Televizyonu Yayıncılığının şikayeti üzerine Türkiye'ye karşı açılan davayı karara bağladı.

1999 depreminin ardından Mihr Cemaati'nin bir sözcüsünün, bir radyo yayınında deprem için “Allah'ın düşmanları"na yönelik "Allah'ın ikazı"” nitelemesi yapması üzerine RTÜK, radyo hakkında 180 günlük kapatma cezasını vermişti.

RTÜK kararına itirazları reddedilen şirketin AİHM nezdinde yaptığı başvuru üzerine açılan davayı sonuçlandıran AİHM, “Ofansif olan yorumların ciddiyetini ve yapıldığı özellikle trajik ortamını not ettiğini” belirtmekle birlikte, söz konusu “Yorumların, şoke edici ve ofansif olsa da hiçbir biçimde şiddeti teşvik etmediği” değerlendirmesini yaptı.

Verilen yayın yasağının orantısız olduğunu savunan Mahkeme, ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğini hükmetti.

Buna karşın Mahkeme, ihlal belirlenmesinin kendiliğinden yeterince tahmin edici olduğunu belirterek manevi tazminatı saptamadı.

16 yıl önce