|

Ajan yakalandı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IŞİD’e katılan 3 İngiliz kıza yardım eden bir yabancı ajanın yakalandığını açıkladı. Çavuşoğlu’nun kimliğini vermediği casusun, Kanada gizli servisine çalışan Suriye uyruklu Muhammed El Reşid olduğu ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/03/2015 Cuma
Güncelleme: 02:12 - 13/03/2015 Cuma
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terör örgütü IŞİD’e katılmak için İngiltere’den Türkiye’ye gelip buradan da Suriye’ye geçen 3 İngiliz kızın, bir istihbarat görevlisinden yardım aldığını açıkladı. Çavuşoğlu, “İngiltere’den IŞİD’e katılmak için ayrılan üç kızla ilgili olarak, ülkesi bize birkaç gün sonra bilgi verdi. Fakat bu kızlara yardım eden kişi kim çıktı biliyor musunuz? Yakalandı. Koalisyon içinde olan bir ülkenin istihbaratında çalışan biri çıktı. AB üyesi değil, ABD de değil. Koalisyonun içinde olan bir ülkenin istihbaratında çalışıyor. Ben bunu İngiltere Dışişleri Bakanına da söyledim. Bana ‘genellikle olduğu gibi’ dedi” ifadelerini kullandı. Yeni Şafak, Çavuşoğlu'nun açıklamadığı isme ve sözkonusu ajanın yakalandığı operasyonun ayrıntılarına ulaştı. 

“KANADA İÇİN ÇALIŞIYORUM”

İngiliz kızlar Shamima Begum (15), Amira Abase (15) ve Kadiza Sultana’ya (16) Türkiye’ye girişlerinden itibaren yardım eden kişinin, ‘Doktor Mehmet Reşit’ kod adını kullanan Suriye uyruklu Muhammed El Reşid olduğu belirlendi. Emniyet ekiplerince 28 Şubat’ta Şanlıurfa’da gözaltına alınan El Reşid, ilk sorgusunda Kanada gizli servisine çalıştığını söyledi. İngiliz kızlarla İstanbul’da buluştuğunu, onları Urfa Cesur firmasına ait otobüsle Gaziantep’e getirdiğini anlatan El Reşid, burada kızları Suriye’ye götürecek kişilere teslim ettiğini kaydetti. Kendisine alınan uçak biletleriyle zaman zaman Ürdün’e giderek topladığı bilgileri, buradaki Kanada Başkonsolosluğu’nda diğer ajanlarla paylaştığını itiraf eden El Reşid, kızların Suriye’de IŞİD’e teslim edilmesiyle ilgili detayları da Ürdün’de ilgililere anlattığını ifade etti. Reşid, bütün bunları yapmaktaki amacının ise ‘Kanada vatandaşlığı almak’ olduğunu savundu. 

GÖRÜNTÜLER DE VAR 

Suriye uyruklu ajan, istihbarat ekiplerince el konulan cep telefonu ve bilgisayarın, kendisine Kanada gizli servisince verildiğini de anlattı. Bilgisayarda yapılan incelemede, 3 İngiliz kızın dışında 17 kişinin daha pasaport görüntülerine rastlandı. Dizüstü bilgisayarda, İngiliz kızları Suriye’ye götürmek için teslim alan ve hâlâ istihbarat birimlerince aranmakta olan ‘Ebu Bekir’ kod adlı İlhami Balı’nın görüntüleri de ele geçirildi. El Reşid’in Suriye pasaportuyla 2013 Haziran’ından bu yana Türkiye’ye 33 kez giriş-çıkış yaptığı da belirlendi. El Reşid, ülkeye girişte yoğunlukla İstanbul Atatürk Havalimanı’nı kullandı. Güvenlik kaynakları, İsrail’in operasyonlarını perdelemek için Kanada gizli servisini taşeron olarak kullandığını belirtiyor. İstihbarat birimlerince sorguya alınan ajanın MOSSAD bağlantısı ise araştırılıyor.

Paralar İngiltere'den

İngiliz kızları Suriye’ye götüren Kanada gizli servis ajanı Muhammed El Reşid’in banka hesapları da masaya yatırıldı. İngiltere’de, Arap isimleriyle açılan hesaplardan genellikle 800-1500 dolar arasında para geldiğini tespit eden güvenlik birimleri, El Reşid’e bu paraların Türkiye'deki birkaç banka kanalıyla aktarıldığını tespit etti. Sorgusunda El Reşid, bu paraları Şanlıurfa’daki akrabalarına gönderdiğini iddia etti, ancak insan ticaretinden gelen paranın doğrudan IŞİD’e yönlendirildiği düşünülüyor. Kanada gizli servis görevlisinin 3 genç kızı Suriye’ye götürdüğünün ortaya çıkması, sınırdaki küresel istihbarat oyunlarını da gözler önüne serdi. Kanada’ya çalışan Suriye uyruklu ajanın ele geçirildiği operasyonun, Türkiye’yi IŞİD’e destek veriyor gibi göstermeye çalışan çevrelere de önemli bir mesaj niteliği taşıdığı belirtiliyor. 


Musulluları eğiteceğiz

Irak’taki yeni hükümetle bir yandan peşmerge diğer yandan yeni hükümetin güçleriyle IŞİD’e karşı mücadele başlatıldığını ancak hâlâ Bağdat’ta düzenli bir ordunun bulunmadığını kaydetti. Bu nedenle yeni kurulacak ordulara Türkiye’nin eğit-donat desteği vereceğini belirten Çavuşoğlu, “Bugüne kadar zaten hem Bağdat hem de peşmergeye öldürücü olmayan askeri malzeme bakımından desteklerimiz oldu fakat burada özellikle ulusal muhafız birliğinin kurulması da önemli. Yani diğer bölgelerde olduğu gibi Musul’a bir ulusal muhafız birliği kurulması gündemde. Biz bu ulusal muhafızların da eğitimine ve donatımına katkı vereceğiz. Bunun, Musul’da yaşayan insanlardan oluşması lazım” ifadelerini kullandı. Musul’da halkın ağırlıklı olarak sünni olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, IŞİD’le mücadelede başarılı olmak için sünnilerin de desteğinin alınması gerektiğini vurguladı. 

#Mevlüt Çavuşoğlu
#IŞİD
#MOSSAD
9 yıl önce