|

Atalay'dan yol haritası açıklaması

AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay basın toplantısı düzenledi. Atalay çözüm süreci ve Alevi açılımına ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Atalay, "AK Parti olarak bizim genel politikamız bütün vatandaşlarımızın rahat edeceği bir düzeni sağlamaktır. Hiçbir vatandaşımız ne ötekileşsin ne rahatsız yaşasın ne de sorun yaşasın.

10:05 - 28/11/2014 Cuma
Güncelleme: 13:30 - 28/11/2014 Cuma
AA

Atalay, AK Parti Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in eşi Saniye Şahin'in dün akşam tedavi gördüğü hastanede vefat ettiğini hatırlatan Atalay, Şahin'e başsağlığı diledi. 


Son Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında Alevilik konusunun görüşüldüğünü, MYK üyelerinin görüşlerini dile getirdiğini belirten Atalay, AK Parti hükümetlerinin değişik dönemlerde bu konuyu ele aldığını, Alevi vatandaşlarla ilgili AK Parti hükümetlerinin kapsamlı çalışmaları bulunduğunu söyledi.


AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Hacıbektaş ve Tunceli temasları ile cemevi ziyaretlerini anımsatan Atalay, "AK Parti olarak bizim genel politikamız bütün vatandaşlarımızın rahat edeceği bir düzeni sağlamaktır. Hiç bir vatandaşımız ne ötekileşsin ne rahatsız yaşasın ne de sorun yaşasın. Genel politikamız daima bütün sorunları çözmek; bu da onlardan birisi, hiçbirini halı altına süpürmüyoruz" dedi.


"Kapsamlı bir paket üzerinde çalışılıyor"

Beşir Atalay, kendisinin demokratikleşme paketi üzerinde yoğun bir çalışması olduğunu, Alevilikle yapılacak düzenlemelerin, Alevilerin kendi aralarındaki itilafları nedeniyle, demokratikleşme paketinden son anda çıkarıldığını belirterek, "Şimdi inşallah bu kapsamlı çalışma sonuçlanacak, buradan MYK olarak hükümetimize destek veriyoruz. Size söyleyeceğim, hükümet olarak, parti olarak bu konu geniş bir şekilde müzakere edildi, kapsamlı bir paket üzerinde çalışılıyor. Önümüzdeki zaman diliminde, kısa sürede önemli açıklamalar yapılacağını ifade edebiliriz" değerlendirmesinde bulundu. 


AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısının ilk defa Ankara dışında, Şanlıurfa'da yapıldığını ifade eden Atalay, aralık ayındaki toplantının da 24 Aralık'ta Edirne'de yapılacağını bildirdi. AK Parti'nin yarın ilk il kongresine Erzurum ve Kars'ta başlayacağını, Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu'nun yaklaşık 40 kongreye katılmayı planladığını ve 15 Şubat'a kadar bütün kongreleri tamamlamayı hedeflediklerini dile getiren Atalay, bugüne kadar 36 belde ve 571 ilçe kongresinin yapıldığını kaydetti. 


Atalay, BDP heyetinin geçen pazartesi günü kendisiyle görüşmek isteğinde bulunduğunu belirterek, Şanlıurfa programı nedeniyle bu görüşmenin yapılamadığını söyledi.


Bahçeli'nin Tunceli ziyareti 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Tunceli ziyaretini memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayanAtalay, şöyle devam etti:


"Gündemde Sayın Bahçeli'nin Tunceli ziyareti var, bundan biz parti olarak büyük memnuniyet duyuyoruz. Bizim en büyük çabamız Türkiye'yi normalleştirmek. Türkiye'nin her köşesinde rahat siyaset yapılsın, her partimiz Türkiye'nin her köşesinde rahatça siyasetini yapsın, hiçbir endişesi söz konusu olmasın. Hiçbir partimiz belli bir kesimin partisi olmasın, Türkiye'nin bütün sathında siyaset yapsın. Bizim en büyük çabamız bu, siyaseti esas ve etkili kılmak. Bütün konuların siyaset içinde görüşülüp tartışılması ve siyasetin etkili şekilde yapılması en önemli çabamız. Belirleyici olan siyaset olsun ve eninde sonunda milli irade her şeyi belirlesin, çabamız bu.


Devlet Bahçeli'nin bu ziyareti bizi memnun eder. Esas tartışmalar Dersim kavramı üzerinde oldu. Bugün Dersim'i, Tunceli'yi ziyaret ediyor... Tabii esas tartışma Başbakanımızın 'burada söylediklerini orada da söylesin' tartışmasıyla çıktı, bu önemli. Yani CHP ve MHP'nin Dersim konusunda tarihte meydana gelen olaylarla ilgili, eski Türkiye'de meydana gelen olaylarla, tutumuyla ilgili tartışma. Bizim burada tutumumuz bellidir; biz yeni Türkiye olarak geçmişiyle hesaplaşan, devletin geçmişinde yaptığı yanlışlıklarla hesaplaşan bir partiyiz ve devleti kendisiyle hesaplaştırıyoruz. Yanlışı varsa düzeltiyoruz, ama eski Türkiye'yi sahiplenen iki parti, devleti kutsayan iki partinin tutumu tartışılıyor, esas tartışma budur. Oralarda yapılacak açıklamaları biz de merakla bekliyoruz. Ziyaretiyle ilgili hükümetimiz oradaki yerel yönetimler gerekli tedbirleri aldılar. Dileğimiz güvenli şekilde, huzurla ziyaretini tamamlamasıdır."


"MİT ile ilgili bu iddiaların altını doldurmalarını bekliyoruz"

Beşir Atalay, MİT konusunun CHP kanadında sürekli tartışılan konu olduğunu belirterek, "Oraya takılıp kaldılar. CHP'nin genel stratejisidir, strateji demeyim ama bir çaresizliğidir. Parti içinde işler iyi gitmeyince, parti içi sorunlar arttıkça, çıkış aranır, önlerine boş bir dosya gelir ve parti dışı meselede parti içi sorunları rahatlatıcı bir çare aranır" dedi.


MİT konusunun bu çerçevede CHP'nin öne çıkardığı bir dosya olduğunu kaydeden Atalay, şöyle devam etti:


"Biz buradan tekrar çağrı yapıyoruz; bu iddia önemli, ama bir cümleyle 'MİT, CHP'nin içiyle ilgileniyor' anlamında bir cümlenin ötesinde ikinci bir cümle bekliyoruz. Bu ikinci cümle; delil ve gerekçe. Toplum bunu bekliyor. Böyle genel iddialar havada kalır ve hiç kimseyi de etkilemiyor zaten bu. Bir, iki tane somut bilgi ve belge verilmesi gerekiyor. Konuşan anamuhalefetin genel başkanı, herhangi birisi değil, bunu dile getiren. O halde bunu açması lazım. Bu kadar büyük bir iddiayı, bizim en önemli kurumlarımızdan, devletin önemli kurumlarından birisini bu şeklide suçlarken insanlar sizden bir açıklama bekliyor. Eğer açıklama yapamıyorsanız büyük bir sorumsuzluktur. Devletin kurumlarını hiç kimse bu şeklide sorumsuzca yıpratamaz. Bu ne siyasetle ne de devlet adamlığıyla bağdaşmaz. Biz halen bekliyoruz, CHP'nden Sayın Genel Başkanından, sözcülerinden MİT ile ilgili bu iddiaların altını doldurmalarını, gerekçelerini açıklamalarını bekliyoruz. Bu konuda da söyleyeceğimiz bu. Aksi takdirde büyük bir aymazlık, sorumsuzluk, ciddiyetsizlik olarak suçlanırlar."


Bir gazetecinin Çözüm Sürecine ilişkin sorusu üzerine yol haritası üzerine çalışmalar yapıldığını ifade eden Atalay, şunları belirtti:


"Yol haritası üzerinde uzun süre çalışıldı ve büyük bir sorun yok. Uygulamasıyla ilgili yol haritasının ilk safhası hükümetimizin de önemsediği, önce alanda güvenliğin tam olarak sağlanması, kamu güvenliğinin sağlanması ve yasa dışı herhangi bir faaliyetin görülmemesi. Sorun bundan sonra o yol haritasının uygulanması ve bunun takvimiyle ilgili. Tabii şu an da çalışan hükümetin önündeki diğer konularda gidecek heyet ya da üçüncü bir tarafın oluşturulması konularında. Hükümetimizin açıklamalarını esas alıyoruz."


İmralı heyetinin genişlemesi konusunda hükümetin bir açıklama yapmadığı için bilgisi olmadığını belirtenAtalay, "Üçüncü göz konusunda oluşturulabilir. Akil İnsanlar, Türkiye'ye has bir uygulama. Son iki konu hükümetin açıklamalarıyla teyit edilebilir" dedi.


Alevi meselesine ilişkin bir soru üzerine Atalay, "Alevi kesimi içinde hemen hemen bütün ileri gelenlerle görüşmeler yapıldı. Şu anda da görüşülüyor. Genel Başkanımızın programı içinde var. Yakın zamanda Türkiye genelinde ileri gelenler gerek Dede konumunda gerek Alevi önderleri konumunda olanlarla toplantılar yapılacak. Bu konudaki gecikmenin ben kendim o çalışmaları yürütenlerden birisi olduğum için yani demokratik açılım süreci içinde şunu çok iyi biliyorum. Bu zor bir konu. Çok tarafı var, çok parçalı. Kendi aralarında bir mutabakatı sağlamak bizim en önemli hedefimiz" değerlendirmesinde bulundu.


Atalay, şunları kaydetti:


"Mümkün olabildiğince Alevi vatandaşlarımızın bütün kesimlerini veya en azından büyük ekseriyetini tatmin eden, memnun eden bir uygulama olsun. Dolayısıyla zorluk orada. Geçen yıl açıkladığımız o çok kapsamlı, 30 maddeden oluşan Demokratikleşme Paketimizde bu konu vardı, çıkarmamızın sebebi bu. Bazı hususlar vardı sonra kendi aralarında mutabakat olmayınca bize önemli orada itirazlar gelince biz çıkarmış olduk. İnşallah bu defa ben hükümetimizi çok kararlı görüyorum. Biz parti olarak başından beri genel politikamız yani daha ileri seviyede ve kapsamlı bir sonuca ulaşılacak. Bu defa bu işin sonuçlandırılacağı yönünde kanaate sahibim. Ama o görüşmeler yapıldıktan sonra herhalde bunları hükümet açıklayacak. Çok da gecikmeyeceği yönünde düşüncemi, tespitimi söyleyebilirim."

#ak parti
#beşir atalay
#basın açıklaması
#çözüm süreci
#alevi açılımı
9 yıl önce