|

Akıllı bombalar yerle bir etti

PKK’ya cuma gününden bu yana düzenlenen hava harekatının bilançosu netleşti. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin örgüte yönelik bombardımanında 260 terörist öldürüldü, 300’den fazla terörist ise yaralandı. Jetler Kuzey Irak’taki kamplara 140, yurtiçindeki kamplara ise 125 akıllı bomba attı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 08:56 - 30/07/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde iki polisin uykuda infaz edilmesinin ardından PKK'ya yönelik başlatılan operasyonların bilançosu belirlendi. Pars Filosundaki jetlerin düzenlediği hava bombardımanında 260 teröristin öldürüldü. 300 terörist ise yaralandı. Pars filosu PKK'nın Kuzey Irak ve yurtiçindeki hedeflerine 265 akıllı bomba attı. Operasyonda dikkat çeken bir diğer detay ise Türk Hava Kuvvetleri'nin operasyonlar esnasında yaptığı yakıt ikmali oldu.



70 UÇAK AYNI ANDA HAVALANDI



Hava harekatına katılan jetler ve keşif uçaklarına havadan yakıt ihmali yapıldı. Önceki gece başlayan hava bombardımanı ise 5 saate yakın sürdü. Diyarbakır'dan kalkan uçaklar 22:20'de bombalama başladı. 70 jetin katıldığı hava harekatı sabah 05:10'a kadar devam etti. Kuzey Irak'a yönelik bombardımanda Kandil'in bazı bölümleri tamamen imha edildi. İşte operasyonların ayrıntıları:



KARDEŞ DEMİRTAŞ YARALI



TSK'nın operasyonlarında yaralanan teröristler arasında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın kardeşi Nurettin Demirtaş ve bazı önemli üst düzey teröristlerin de bulunduğu belirtiliyor. 160 hedefe atış yapılmış. Kandil başta olmak üzere Kuzey Irak'ta bulunan PKK hedeflerine 140 akıllı bomba atıldı. Hedef alınan yerler arasında barınak, mağara, sığınak, toprak altı barınak, doçka ve hava mevzileri var. Yurt içinde de 125 akıllı bomba atıldı. Bunlar arasında da barınak, doçka mevzileri, mağara, sığınaklar var.




İLK KEZ HAVADA İKMAL YAPILDI



Türk Hava Kuvvetleri operasyonlar esnasında önceki gece havada ikmal yapılmıştı. Hava Kuvvetleri havada ikmal yaparak operasyonlara devam ettiler. Sadece savaş uçaklarına değil keşif uçaklarına da havada ikmal yapıldı. Önceki gece 22:20'de bombalama başladı sabah 05:10'a kadar devam etti. Toplam 70 uçak uçakla PKK hedeflerine sortisi yapıldı. Operasyonlarda Kandil'in bazı bölümleri tamamen imha edildi.



AKILLI BOMBALARLA İMHA


Operasyonlarda ağırlıklı olarak milli silahlar kullanıldı. Türkiye tarafından üretilen akıllı bombalarla PKK'nın hedefleri yok edildi. Geliştirilmiş akıllı bombalar, yer altında saklanmış mühimmat depoları imha edildi. GBU 10- 12 -13 akıllı bombalar az sayıda atılıyor çok pahalı bu bombalar, sığınakta da olsa hedefi bulup oraya kadar girip orada patlıyor.



20 MAĞARA VURULDU


Hedefe varınca patlayan bir başka bomba ise MK-82. Bu operasyonlarda daha çok kullanıldı. Bu bombalar bir mağara girdiği zaman 20 plus etki yaratıyor. Mağaranın ikinci bir çıkışı yoksa içinde bulunan teröristlerin kurtulma imkanı yok. Bu bombalarla şimdiye kadar 20 mağara vuruldu.



Harekata adı verildi




Muş Malazgirt'te hain pusuda şehit edilen Jandarma Binbaşı Arslan Kulaksız'ın katillerine yanıt gecikmedi. Şehit Jandarma Binbaşı Arslan Kulaksız adının verildiği hava harekatında PKK'nın kamp ve lojistik noktaları vuruldu. 28 Temmuz'u 29 Temmuz'a bağlayan gece boyunca icra edilen hava harekâtında PKK terör örgütünün yurtiçinde kullandığı noktalar ve yurtdışındaki Zap, Metina, Gara, Avaşin-Basyan, Hakurk ve Kandil kamplarında kullandığı önceden tespit edilen sığınak, barınak, depo, lojistik nokta ve barınma alanları ile mağaralar vuruldu.



2. 'Gaffar Okkan'dı


“Burada barış için bana ihtiyaç var" diyerek tayin istemeyen şehit Binbaşı Arslan Kulaksız halk tarafından 2. Gaffar Okkan olarak biliniyordu. Binbaşının PKK saldırısıyla şehit düşmesi, çok sevildiği ilçedeki vatandaşları yasa boğdu. İlçe sakinlerinden Burhan Yıldırım, şehit Binbaşı Kulaksız'ın yardımsever birisi olduğunu söyledi. Yıldırım, çok sevilen bir kişiliğe sahip Kulaksız için, “Fakir fukara babasıydı. Yapıcı bir kişiliği ve karakteri vardı. İkinci bir 'Gaffar Okkan'dı diyebiliriz. Herkes severdi onu" dedi. Said Gönültaş ise şehit Kulaksız'ın her Cuma günü farklı bir köye giderek halkla birlikte namazını kıldığını anlattı.



Bu sefer kaçamadılar


Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki terör saldırısının ardından düzenlenen operasyonda 2 terörist öldürüldü, 2 terörist de yaralandı. Dün sabah saatlerinde, Doğubayazıt-Gürbulak karayolu Karaburun köyü mevkisinde zırhlı araçla devriye görevi yapan güvenlik güçlerine, terör örgütü PKK mensuplarınca ateş edilmesi sonucu 3 güvenlik görevlisinin yaralanmıştı. Olay sonrası bölgede hava destekli terör operasyonu başlatılmıştı.







-----------------------------------------------------------------


ne kadar?


neler?


haberi


haberi


erişime açıldı



#Binbaşı Arslan Kulaksız
#pkk
#ışid
#hava operasyonları
#terör operasyonları
9 yıl önce