|

Akıncı anavatanda

Seçildiği gün 'Türkiye anavatan değil, kardeş ülke' diyen KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye yaptı. Özel uçak tahsis ettiği Akıncı'yı resmi törenle karşılayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rum Kesimi'ne mesaj yolladı: İşi yokuşa sürmeyin 2015 çözüm yılı olsun.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 02:44 - 7/05/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Seçildiği gün “Türkiye anavatan değil, kardeş ülke” diyen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye yaptı. Akıncı, Erdoğan'ın tahsis ettiği TC-DAP uçağıyla Ankara'ya geldi.



ÖZEL UÇAKLA GELDİ


Akıncı, dün sabah Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak, günübirlik ziyaret için Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir heyetle Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanlığı'na ait özel uçak TC-DAP(DAP) ile Ercan'dan Ankara'ya gelen Akıncı ve heyetini Esenboğa Havalimanı'nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Ankara Büyükelçisi Fazıl Can Korkut ve diğer yetkililer karşıladı.



BEŞTEPE'DE KARŞILANDI


İlk resmi ziyaretini Türkiye'ye yapan Akıncı'nın Ankara'daki ilk durağı Çankaya Köşkü oldu. Akıncı burada Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaklaşık 1 saat 20 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Ada'daki barış müzakereleri, ekonomik yapı, yürütülen projeler ve ilişkiler masaya yatırıldı. Akıncı, Anıtkabir ziyaretinin ardından ise Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Erdoğan tarafından törenle karşılandı. Tören kıtasının selamlanmasının ardından ikili görüşmelere geçildi. Görüşmelerde Rum kesimi ile yapılan müzakerelerde Türk tarafının yaklaşımı masaya yatırıldı.



YOKUŞA SÜRMEYİN


Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözümün tüm uluslararası toplumun da çıkarına olduğunu ifade etti. Türkiye'nin Yunanistan'ı da çözüm yolunda teşvik edeceğini ifade eden Erdoğan, 2015 yılının Kıbrıs'ta çözüm yılı olabileceğine inandığını söyledi. Erdoğan şunları kaydetti:


Sadece Türk tarafının gayretleriyle sonuç almak mümkün değildir. Şimdiye kadar Kıbrıslı kardeşlerimiz, bu noktada her türlü gayreti göstermiş, güçlü irade koymuş ve çözümü isteyen taraf olduklarını açıkça ispat etmişlerdir. Artık Rum tarafının da işi yokuşa sürmekten vazgeçmesi gerekmektedir.



ANKARA'YA TEŞEKKÜR


Akıncı ise Ankara'da çok iyi ağırlandığını belirterek bir kaç kez Erdoğan'a teşekkür etti.


Türkiye ile yakın ilişki içerisinde müzakere sürecini başarıya götürmek için var gücüyle çalışacağını ifade eden Akıncı, "Dilerim ki (Anastasiadis'in) 2004'te ortaya koyduğu vizyon bugün yeniden gündeme gelsin ve müzakereler konusunu bir sonuca bağlayalım" dedi.


Daha sonra iki lider Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda TRT tarafından hazırlanan "Zümrüd-ü Anka Destanı" adlı belgeselin gösterimine katıldı.


#Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan
#Zümrüd-ü Anka Destanı
#Mustafa Akıncı
#Fazıl Can Korkut
9 yıl önce