|

Aksa’daki Osmanlı mirası tehlikede

Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa’da Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Süleyman Çeşmesi başta olmak üzere 22 Osmanlı eseri bulunuyor. Aksa’nın içinde yer alan eserlerin tamamı halen ayaktayken, İsrail tarafından yapılan kazılar nedeniyle eserlerin tahrip olmaya başladığı öğrenildi. Eserler hala çeşitli amaçlarla kullanılıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 21/11/2014 Cuma
Güncelleme: 23:03 - 20/11/2014 Perşembe
Yeni Şafak
AYBİKE EROĞLU
Etrafı mübarek kılınan ve Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa’da 22 Osmanlı eseri bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde İsrail askerlerinin postallarıyla saldırdığı kutsal mekândaki eserlerin de tehdit altında olduğu ortaya çıktı. Bölgenin alttan oyulmak suretiyle kazı faaliyetine tabi tutulduğunu anlatan Mirasımız Derneği Başkanı Muhammed Demirci, yapılan kazı çalışmaları nedeniyle Osmanlı eserlerinin de tehlike altında olduğunu söyledi. 

KANUNİ'NİN  ÇEŞMESİ DURUYOR

Mescid’i Aksa içerisinde Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Süleyman Çeşmesi, başta olmak üzere 22 Osmanlı eseri yer alıyor. Süleyman Namazgâhı’nın güneyinde bulunan Çeşme, 1536 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edildi. IV. Mehmet tarafından yaptırılan Mescid Şalan Çeşmesi de bir diğer Osmanlı eseri. Kubbet-us Sahra’nın kuzeybatısında yer alan çeşmenin 1651 yılında inşa edildiği biliniyor. Şu an mihrapsız olan çeşme, güvenlik odası olarak kullanılıyor. 

TAŞLARLA KAPATTILAR 

Yine Mescid-i Aksa içinde Osmanlı Medresesi adıyla bir medrese bulunuyor. Eşrefiye Medresesi ve Mathara kapısı arasında yer alan ve iki kattan oluşan medresenin bir kısmı, Mescid-i Aksa’nın dışında yer alıyor. 1436 yılında yapılan eser, daha sonra İsrailliler tarafından zorla ele geçirildi. Pencereleri taşlarla kapatılan medresenin pencereleri, Aksa’nın avlusuna bakan tarafında bulunuyor.

İNZİVA ODALARI MUHASEBE OFİSİ

Kubbet-üs Sahra’nın avlusunun batı tarafında bulunan ve güney kemerinin kuzeybatı tarafında yer alan ofis de Osmanlı tarafından yaptırıldı. Şu an Mescid-i Aksa’nın imar heyeti, muhasebe ofisi olarak kullanıyor. Muhasebe ofisi olarak kullanılan odanın alt kısmında yer alan bir başka oda ise Kudüs şehrinin zekât komisyonunun ikamet yeri olarak kullanılıyor. Her iki oda daha önce inziva odası olarak da kullanıldı. 

Kubbet-us Sahra’nın kuzeyinde bulunan ve Peygamber Mihrab Kubbesi olarak bilinen bu eser de Osmanlı eserlerinden. Mirac Kubbesi’ne yakın olan mihrabın üstündeki kubbe, 1845 yılında Kubbet-us Sahra’nın avlusu döşenirken kaldırıldı.


Elektrik odası olarak kullanılıyor

 


Kubbet-us Sahra’nın avlusunun batı tarafındaki kuzey kemeri civarında bulunan Sedne odası da önemli Osmanlı eserlerinden biri olarak öne çıkıyor. Halen Mescid-i Aksa’nın şeflerinin odası olarak kullanılan eser, daha önceden inziva odası olarak da kullanıldı. Mescid-i Aksa’nın elektrik ihtiyacı da yine Osmanlı tarafından yaptırılmış bir oda aracılığıyla sağlanıyor. Kubbet-üs Sahra’nın batı yönünde kuzey ve güney kemerlerine yakın olan bu oda şimdi elektrik onarım odası olarak işlevini sürdürüyor. Bu odanın hemen altında yer alan bir diğer oda ise elektrik trafo odası olarak hizmet veriyor. Her iki odanın dönem dönem inziva odası olarak kullanıldığı biliniyor.

#Mescid-i Aksa
#Muhammed Demirci
#Osmanlı eserleri
9 yıl önce