|

Aktif vatandaşlar topluluğu istiyoruz

Yurtdışındaki vatandaşların her birini gönüllü büyükelçi olarak kabul ettiklerini belirten Başbakan Davutoğlu, “ABD’deki Türk varlığını güçlendirmeniz önemli. Aktif vatandaş topluluğu istiyoruz. ABD’deki mevcudiyetimizi artırmak için örgütlenmeniz bizim en temel talebimizdir” dedi

Yeni Şafak
04:00 - 6/03/2015 Cuma
Güncelleme: 23:05 - 5/03/2015 Perşembe
AA
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD’nin New York kentindeki programı kapsamında, Waldorf Astoria Otel’de, Türk-Amerikan Dernekleri yöneticileriyle bir araya geldi.

Türkiye’nin artan etkisinden artık herkesin emin olduğunu belirten Davutoğlu, “Türkiye 90’lı yıllarda olduğu gibi, Avrupa’nın hasta diye anılan bir ülkesi değil. Sizler ABD’de olduğunuz için daha da yakından takip ediyorsunuz, Türkiye artık IMF kapısında bekleyen ülke de değil. Burada çok sayıda uluslararası yatırımcıyla bir araya geldim. Hiç kimse de Türkiye’den kriz ülkesi olarak bahsetmedi, hiç kimse Türkiye’nin gelecek perspektifinden şüphe beyan etmedi” dedi.

TÜRK RÜZGARI ESTİRİN

Güçlü Türkiye’nin yurtdışındaki vatandaşlarının her birini yürüyen, gönüllü büyükelçi olarak kabul ettiklerini ifade eden Davutoğlu, “Sizden Türk-Amerikan ilişkilerinin taşıdığı stratejik önem dolayısıyla önümüzdeki dönemde daha da fazla beklentilerimiz var. 198 bin rakamı az bir rakam değil, çok ciddi bir güç. Bu güçle hareket edecek olan dost ve akraba toplulukları da pekiştirdiğimizde ABD’de Türk rüzgarı estirmek hiç de zor değil. Sizden bu çerçevede gelişen Türk-ABD ilişkileri bağlamında çok büyük beklentilerimiz var” diye konuştu.

BAŞARI HİKAYELERİ İSTİYORUZ

ABD’deki Türk vatandaşlarından birlik ve beraberliklerini korumalarını isteyen Davutoğlu, “ABD’nin siyasi, kültürel, akademik, ekonomik hayatına girmeniz, nüfuz etmeniz, Amerika’daki Türk varlığını güçlendirmeniz önemli. Pasif vatandaş topluluğu istemiyoruz. Ne Amerika’da ne Avrupa’da. Aktif vatandaş topluluğu istiyoruz. Siyasetin her alanında olan ekonomik hayatta aktif şekilde kendini gösteren başarı hikayeleri istiyoruz. Amerika’daki mevcudiyetinizi artırmak için örgütlenmeniz bizim en temel talebimizdir” dedi.

İNSANLIK SUÇU İŞLİYORLAR

Davutoğlu, terörle İslam’ın yan yana getirilmesi çabalarına da değinerek, ABD’deki vatandaşlardan, bütün Müslümanları terörist gibi göstermeye çalışan yaklaşımlara karşı diğer Müslümanlarla ortak tavır sergilemelerini istedi. “Dünyanın neresinde olursa olsun kim yaparsa yapsın, terör insanlık suçudur” diye konuşan Davutoğlu, hangi etnik ya da dini gruba mensup olursa olsun terör eylemi yapanların insanlık suçu işlediklerini vurguladı. Terörün İslam’a mal edilmesinin de insanlık suçu olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Ama nasıl terör bir insanlık suçuysa, terör yapanların adını koymadan ve ayrıştırmadan bir dini kitleyi, bir milleti, bir topluluğu topluca terör ithamı altında tutmak da insanlık suçudur” değerlendirmesinde bulundu.

TERÖR TERÖRDÜR

Davutoğlu, “Terör bir dine, bir ırka izafe edilemez. Nasıl ben Hristiyan terörü dememişsem, Katolik terörü dememişsem sen de bana İslamcı terörist diyemezsin. Terör terördür. Adı neyse onu söylersin ama İslam’la terörü yan yana anamazsın. Norveçli Breivik onlarca genci öldürdüğünde nasıl Hristiyan terörü denmemişse bunlara da İslam terörü denmez” diye konuştu.

ABD üç genci sahiplenmedi

Paris’teki saldırının ardından ABD’de üç Müslüman gencin öldürülmesine yeterli tepki verilmediğini ve sahip çıkılmadığını ifade eden Davutoğlu, “Katil her yerde katildir, zalim her yerde zalimdir, masum da her yerde masumdur. Üç Suriyeli Müslüman kardeşimi de rahmetle anıyorum. Eğer ABD çoğulcu karakterini koruyacaksa, Amerikan vatandaşlığı aynı zamanda belli özgürlüklerin ifadesi olma niteliğini koruyacaksa ABD topraklarında bu tür dışlayıcı, ırkçı anlayışların zemin bulamaması lazım. Irkçılık öyle bulaşıcı bir mikrop ve öylesine aşağılık bir tutumdur ki, geçmişte bu topraklarda görüldü bu ırkçılık, zencilere karşı. Bir kere yaygınlaştığı zaman bir AIDS virüsü gibi bütün toplumu kuşatır ve büyük zararlara sebebiyet verir” dedi. ABD’deki Türklere İslamofobi ile mücadele çağrısında bulunan Başbakan Davutoğlu, “Bizler çok köklü bir tarihe sahibiz, çok parlak bir geleceğe de beraber yürüyoruz Türkiye Cumhuriyeti olarak” diye konuştu.

#Ahmet Davutoğlu
#Türk-Amerikan Dernekleri
#IMF
9 yıl önce