|

Alevi ve Sünniler iftarda buluştu

Adıyaman Emniyet Müdürlüğü'nün Muharrem Ayı nedeniyle düzenlediği iftar yemeğinde Alevi ve Sünni vatandaşlar aynı sofrada buluştu.

Dha
00:00 - 11/11/2013 Pazartesi
Güncelleme: 21:46 - 11/11/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Alevi ve Sünniler iftarda buluştu
Alevi ve Sünniler iftarda buluştu

Muharrem'in İmam Hüseyin'in şehadetini hatırlattığını belirten Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, "Muharrem ayı, dinler tarihinde ve İslam tarihinde birçok önemli olaylara sahne olmuş. Bu ay, daha çok bizlere elim ve tüm canların yüreklerini parçalayan Kerbela faciasını ve en sevgiliye en sevgili olmuş İmam Hüseyin Efendimizin onurlu kıyam ve şahadetini hatırlatmaktadır" dedi.

Adıyaman Emniyet Müdürlüğü, Muharrem Ayı nedeniyle Alevi ve Sünniler'e iftar yemeği düzenledi. Polisevi'ndeki iftara Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, AK Parti Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş, Belediye Başkanı AK Partili Necip Büyükaslan, İl Jandarma Komutanı Albay Yusuf Yalçın, Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Büyükkaramuklu, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, İl Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, Alevi Dedesi Mahmut Dolaş, STK temsilcileri, bürokratlar, kanat önderleri ve Alevi ile Sünni vatandaşlar katıldı. Okunan dua ve yapılan iftarın ardından kürsüde konuşan Alevi Dedesi Mahmut Demirtaş, Muharrem Ayı'nda Allah rızası ve Kerbela'da şehit düşenler için oruç tuttuklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Muharrem ayı bizim için bir yas ayıdır. Bu ayda bizler Allah rızası ve Kerbelada şehit düşenler için oruç tutarız. Bugün ülkemizin her tarafından Ehl-i Beyt için aşure lokmaları pişirilerek iftar yemekleri verildi. Türkiye'deki farklılıklarımızı bir zenginlik olarak görmeliyiz. İnançlarımızın içerisinde Türkiye büyük bir coğrafyadır. Bu coğrafyanın içerisinde Alevilerde, Sünnilerde, başka inatça olan insanlar da olacaktır. Mühim olan hoşgörüyle birbirimizi kucaklayarak, birbirimizi sevmemiz, birbirimizin değerlerine saygı göstermemizdir. Bu konuda Adıyaman bir örnektir. Bu konuda gerek Valilerimiz olsun, gerek Belediye Başkanlarımız olsun bizleri bir arada tutmaya çalışıyorlar. Kendileri bize ve Ehl-i Beyt'e destek veriyorlar. Her konuda bizlere yardım ve desteklerini esirgemiyorlar. Bu konuda Adıyaman halkına teşekkür ediyorum. Allah bu birlik ve beraberliğimizi bozmasın."

VALİ DEMİRTAŞ: KERBELA ORTAK BİR YAS GÜNÜDÜR

Muharrem Ayı'nın İmam Hüseyin'in şehadetini hatırlattığını ifade eden Vali Mahmut Demirtaş, Kerbela'nın ortak bir yas günü olduğunu kaydetti. Kerbela vakasının her Müslüman'ın Allah sevgisini güçlendirdiğini belirten Vali Demirtaş, şöyle konuştu:

"Muharrem ayı, dinler tarihinde ve İslam tarihinde birçok önemli olaylara sahne olmuş. Bu ay, daha çok bizlere elim ve tüm canların yüreklerini parçalayan Kerbela faciasını ve en sevgiliye en sevgili olmuş İmam Hüseyin Efendimizin onurlu kıyam ve şahadetini hatırlatmaktadır. Hz. Hüseyin'in ve arkadaşlarının Kerbelada günlerce susuz bırakılarak şehit edilmesi Müslümanların gönüllerinde asırlardır acısı, dinmeyen bir yara olarak ilk günkü kadar tazedir. Kerbela vakası her Müslümanın Allah, Resulullah ve Ehl-i Beyt sevgisini güçlendirmektedir. Muharrem ayı, bir yas ve hüzün ayı olduğu kadar, aynı zamanda duyguların, birlik ve beraberliğin ayıdır. Kerbela vakasının acısı Hz Hüseyinin sevgisiyle birleşerek bugün de hepimize hak, hukuk, adalet, merhamet ve sabrın ne kadar yüce duygular olduğunu hatırlatmaktadır. Yezit'in iktidar hırsı için yaptığı zulüm hiçbir zaman unutulmamıştır bu acı hepimizin acısıdır, bu nedenle hepimizin ailesinde birçok Hasan, Hüseyin, Fatma varken; Yezit ismi verilen kimse yoktur. Kerbela hepimizin ortak bir yas günüdür. Millet olarak birlik ve beraberliğimizin çimentosu diyebileceğimiz ve kökleri tarihe uzanan ortak değerlerimiz vardır. Asırlardır Anadolu topraklarında Alevisi, Sünnisi, Türk'ü, Kürt'ü tüm vatandaşlarımız birlik ve beraberlik içerisinde yaşamaktadır. Öteden beri birlik ve beraberliğinden asla ödün vermeyen ilimizde bu birlik ve beraberliğimiz devam ettiği sürece kardeşliğimizi bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Bugün bize düşende bu gönül birlikteliğini devam ettirmektir. Bu programın birlik ve beraberliğimize vesile olmasını diliyorum."

Program, konuşmaların ardından okunan duayla sona erdi.

10 yıl önce