|

Alkollü araç kullananlara hapis cezası

Trafik kontrollerinde 100 promil ve üstü alkollü olduğu tespit edilen sürücülere 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek.

İha
00:00 - 24/07/2013 Çarşamba
Güncelleme: 16:39 - 24/07/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Alkollü araç kullananlara hapis cezası
Alkollü araç kullananlara hapis cezası

Avukat Serap Nur Altın, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete''de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolları Trafik Kanunu kapsamında artık alkollü araç kullanan ve ehliyetsiz olarak trafiğe çıkan sürücülere ağır cezalar uygulanacağını belirtti. Altın, '''Karayolları Trafik Kanunu''nun 36''ncı maddesi değiştirildi. Bu kapsamda motorlu araçların sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayollarında sürülmesi ve sürülmesine izin verilmesi yasaktır. Bu kişilere ve araç sahiplerine bin 400 lira idari para cezası uygulanacak'' dedi.

0.50 progmil üzerine para cezası

Karayolları Trafik Kanunu''nun değiştirilen 19''uncu maddesi kapsamında alkol, uyuşturucu ya da uyarıcı madde etkisi altında araç sürme yasağı getirildiğini ifade eden Avukat Altın, '''Yapılan tespit sonucunda 0.50 promil üzerinde alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında fiili bir suç oluştursa bile 700 lira para cezası verilir ve sürücü belgesi 6 ay süre ile alınır. Hususi otomobil dışındaki araçları alkollü olarak kullanan sürücüler bakımından promil alt sınırı 0.21 olarak uygulanır. Alkollü olarak araç kullanma nedeniyle sürücü belgesi geri alınan kişiye son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru 5 yıl içinde, ikinci defasında 877 lira para cezası verilir ve sürücü belgeleri 2 yıl süre ile 3 veya 3''den fazla ise bin 407 lira idari para cezası verilir ve sürücü belgeleri her seferinde 5''er yıl geri alınır'' diye konuştu.

Altın, 100 promil üzeri alkollü olduğu tespit edilen sürücülerin 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini ve uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanarak direksiyon başına geçen sürücülere 1 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 2 bin lira para cezası uygulanacağını vurguladı.

11 yıl önce