|

Amanoslar gibi dik durun

Çözüm süreci ne zaman yolunda gitse provokasyonların tertiplendiğine dikkat çeken Başbakan Davutoğlu, Cizre’de sahnelelenen kışkırtmaya karşı mesajını Güneydoğu Toroslar’dan verdi: “Amanoslar gibi dik duracağız. Bu tür girişimler çözüm için atılan adımları engelleyemeyecek. Kimsenin tereddüdü olmasın”

Yeni Şafak
04:00 - 29/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:39 - 28/12/2014 Pazar
Diğer
Konya, Hatay ve Gaziantep’te açıklamalarda bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cizre’de sahnelenmek istenen provokasyona karşı her türlü önlemin alındığını söyledi. “Bu tür provokasyonlar çözüm süreci bağlamında atılan adımları engellemeyecektir” diyen Davutoğlu, 6-7 Ekim Kobani eylemlerini de hatırlatarak, süreçte ne zaman olumlu bir hava esse bu tür kışkırtmalarla karşılaşıldığını kaydetti. Davutoğlu, son olayların Meclis’te görüşülen İç Güvenlik Reformu yasa tasarısının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade ederek, provokasyonlara karşı en etkili tedbirin de yine ‘kamu düzeni’ olduğunu vurguladı. Türkiye’nin Irak, Suriye ve Ukrayna’nın bulunduğu bölgede ‘ateş çemberi’nin ortasında ‘istikrar ve huzur havzası’ olduğunu söyleyen Davutoğlu, bunu bozmak isteyen çevrelere dikkat çekti. 

PROVOKATÖRLER YAKALANDI

“Olayı daha da fazla tırmandırmak isteyen bazı provokatif unsurların Cizre’ye sızma çabalarına karşı da çok etkin tedbirler alınmış, bu provokatörler hem yakalanmış, bazıları da bu süreç içinde kontrol altına alınmışlardır. Bunlar da bir provokasyonla karşı karşıya olduğumuzu açık şekilde göstermektedir. Olay bütün detayıyla incelenecek ve bu tür provokatif sızma faaliyetlerine karşı da alınması gereken her türlü tedbir alınacaktır” diyen Davutoğlu, olaylar sürerken özellikle sosyal medyada, Cizre’de kontrolün tamamıyla kaybolduğu şayiasını yaymaya yönelik algı oluşturmaya çalışıldığına dikkat çekti. 

HER TEDBİRE MUKTEDİRİZ

Davutoğlu, “Yaşananlar Türkiye’nin istikrarından rahatsız olan kesimlerin belli aralıklarla bu provokatif eylemlere gireceklerinin de bir göstergesi. Devletimiz her bir ilçemizde gerekli tedbirleri almaya muktedirdir” değerlendirmesinde bulundu. AK Parti’nin Hatay kongresinde partililere, “Bu ülkede kim böyle provokatif eylemlerle kardeşliğimizi dumura uğratmaya kalkarsa onun karşısında Amanoslar gibi dimdik duracağız” diye seslenen Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

AYRIM YAPAN KALLEŞTİR

“Türk-Kürt, Alevi-Sünni kardeştir, ayrım yapan kalleştir. Seni sevmeyen ölsün demeyin, seni sevmeyen sevmeyi öğrensin deyin, kimse ölmesin. Aramıza fitne sokmak isteyen kim olursa olsun, nereden olursa olsun ister Pensilvanya’dan ister başka ülkelerden isterse bu ülkenin içine girmiş işbirlikçilerden olursa olsun onlara fırsat vermeyeceğiz. Hiç kimsenin tereddüdü olmasın. Türkiye, etrafımızdaki ateş çemberi arasında yükselen, istikrarlı bir ülke olmaya devam edecektir.”


Milli iradeyi temsil eden milletin kendi geleceğinin AK Parti’de olduğunu fark ettiğini ifade eden Davutoğlu, “Önce 30 Mart’ta ve sonra da 10 Ağustos’ta bu tuzak kuranlara öyle bir şamar vurdu ki hâlâ kendilerine gelemiyorlar” dedi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun, Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki çatı adaya ilişkin aylar sonra “Ekmeleddin İhsanoğlu başaramadı çünkü millet onu tanımıyordu” sözlerini aktaran Davutoğlu, şunları söyledi: “Sen peki bunu bilmiyor muydun? Milletin tanımadığı birini nasıl aday gösterdin? Niye kendin çıkmaya cesaret edemedin? Kılıçdaroğlu aylar sonra farketmiş: ‘Çatı adayı millet tanımıyormuş.’ 

CHP İSTANBUL’A GÜVENMİYOR

“Bir bakıyorsunuz Şişli Belediyesi’nden, bir bakıyorsunuz Yalova Belediyesi’nden çatırtılar geliyor, bir bakıyorsunuz İstanbul’da hiç yapabilecek CHP’li yokmuş gibi Ankara’dan İstanbul’a il başkanı ihraç ediyorlar. Şahsiyetine bir şey demem ama İstanbul’daki CHP yöneticilerinin il yöneticilerinin bir kere düşünmesi lazım. Demek ki kendi teşkilatlarına güvenmiyorlar. Demek ki milletten güç alacak kültürleri, yaklaşımları siyaset anlayışları yok. Türkiye’nin her yerinde kongreler yapıyoruz. Herhangi bir çatlak gördünüz mü AK Parti’de? Onlar hesap ettiler ki AK Parti’de nöbet değişimi olduğunda ufak tefek çatırtılar olur. Oldu mu, herhangi bir fitne ve nifak AK Parti kadroları arasına girdi mi?”  

ŞEHİTLERİN DUASIYLA

“Biz 77 milyonun duasını alarak yola çıkmışız. Sadece toprağın üstündekilerin değil, toprağın altındaki aziz şehitlerimizin de rızasını alarak bu yola çıkmışız. Hesap ettiler, ‘eğer AK Parti şimdi durdurulamazsa bir daha durdurulamaz’. Hazırlıklara başladılar. Tam Türk ekonomisi zirveyi yakalamışken Türkiye’de büyük bir ümit varken faizler yüzde 5’e doğru inmişken, enflasyon düşüş trendindeyken, birçok önemli proje dünyanın en büyük havaalanı devreye girerken Gezi provokasyonlarını başlattılar, 2013 Haziran ayı. O hamle başarısız olunca bu sefer 17-25 Aralık kumpaslarıyla bu paralel çetenin ihanetleriyle tuzak kurdular. İstediler ki biz geri adım atalım, kararsız davranalım ama bizi tanımamışlar. AK Parti birliğin, beraberliğin, mahviyetin, vefanın partisidir.” 

El Aksa’da emrivakiyi tanımayız

Kudüs’ün İslam karakterini azaltmaya ya da tasfiye etmeye yönelik eyleminlerin karşısında bütün Filistinlilerin tek vücut olduğunu dile getiren Başbakan, “Bundan birkaç gün önce Mahmud Abbas ile de görüştüm. Türkiye de Mescid-i Aksa’daki hiçbir emrivaki hem tanımayacaktır hem de dünya çapında ne gerekiyorsa Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın, bize kendi tarihimizin bir mirası olan özelliklerinin korunması yönünde her türlü çabayı sarf edecektir. Halid Meşal’in emrivakiler karşısında Türkiye’nin desteğini istemesine karşın cevaben söylediğimiz budur. Bu konudaki tutumumuz açıktır ve sadece hükümetimizin partimizin görüşü değil bütün Türkiye’nin, bütün siyasi partilerin görüşünün bu yönde olduğuna eminim” diye konuştu.


Mısır ‘demokrasi’ derse tablo değişir

Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin Mısır halkıyla bir problemi olmadığını, sorunun, halkın oyuyla işbaşına gelmiş yönetimi deviren darbecilerle olduğunu ifade etti. “Halkın taleplerini gözardı eden, bir tek gösteride dahi 3 bin, 4 bin kişinin öldürülmesine yol açacak şekilde şiddet uygulayan bir yönetim anlayışıyla problemimiz var. Bu konu, ilkeseldir bizim için” diyen Davutoğlu, Mısır’da hukuk devleti ve demokrasi kurallarının işlemeye başlaması halinde Türkiye ile bu ülke arasındaki tablonun değişebileceğini söyledi.


Hesap verecekler

Konya’da önceki gün Hamas lideri Halid Meşal ile biraraya geldiğini hatırlatan Davutoğlu, “Dedi ki ‘Mescid-i Aksa’ya, Kudüs’e sahip çıkın’. Ecdadın emaneti olan her bir toprağa sahip çıkacak mıyız? Kim kumpas kurarsa kursun, bu bayrağı dünyanın her yerinde dalgalandıracak mıyız” diye sordu. Salondakilerin “Vur vur inlesin Pensilvanya dinlesin” sloganları üzerine Davutoğlu, “Hepsi dinleyecek. Millet konuştu mu herkes dinleyecek” dedi. “O hain gelecek, hesap verecek” sloganlarına da Davutoğlu, “Suriye’deki mazlumlara yardım için giden MİT TIR’larına operasyon yapma zilleti gösteren herkes hesap verecek” ifadesini kullandı. 


Bir daha asla

Başbakan Davutoğlu, Hatay Müzesi’nin açılış törenine katıldı. Yalnızca Hatay’ın bilinen 13 medeniyete evsahipliği yaptığına işaret eden Davutoğlu, “Hatay’da biraz kazınca belki 500 yıl biraz daha kazınca bin yıl, biraz daha kazınca 3 bin-5 bin yıl öncesine gidiliyor” dedi. Çıkarılan tarihi eserleri korumanın önemine dikkat çeken Başbakan, “Yeryüzüne çıkaracağız, sergileyeceğiz, kesinlikle bir daha hiçbir şekilde bu topraklardan tek bir tarihi çakıl taşının dahi başka ülkeye gitmesine izin vermeyeceğiz. Geçmişte neredeyse talan edilmiş eserlerimiz, şu veya bu yolla, tarihi eser kaçakçılığıyla veya başka yollarla. Biz AK Parti olarak hem toprağın altındaki tarihi mirasımıza sahip çıkacağız ama sahip çıkmakla kalmayacağız onların çağdaş standartlarda en iyi şekilde sergilenmesine de önem vereceğiz” diye konuştu. 

#Ahmet Davutoğlu
#Cizre
#CHP
#Mescid-i Aksa
#Mısır
#Halid Meşal
9 yıl önce