|

Anne babalara büyük müjde

Başbakan Davutoğlu, ailelerin hayatını kolaylaştıracak adımları içeren reform programını açıkladı. Kadınlara iş hayatında kolaylık getiren programa göre anneye ilk çocuğu için 300, ikinci çocuğu için 400 ve üçüncü çocuğu için 600 lira yardım edilecek. Anneye, doğum izni sonrası ‘yarım mesai-tam maaş’ ve ‘30 saatlik kısmi çalışma’ hakkı verilecek. Ebeveynler çocukları için açtığı banka hesabında 100 bin lira biriktirirse devlet yüzde 15 yardım yapacak. Düzenlemeye göre çocuklarını evlendireceklere çeyiz desteği verilecek, belediyeler kreş açacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/01/2015 Cuma
Güncelleme: 20:57 - 8/01/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ‘Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı’nı kabineden Ali Babacan, Faruk Çelik, Nabi Avcı, Cevdet Yılmaz, Mehmet Müezzinoğlu ve Ayşenur İslam’la birlikte açıkladı.

“Annelik ile profesyonel meslek sahibi olmak arasında kategorik bir karşıtlık olmadığının gösterilebilmesi lazım. Bu dengeyi, bu paketle korumaya çalışıyoruz” diyen Davutoğlu, “aileye yönelik hizmetlerin geliştirilmesi”, “aile refahının ve nesiller arası dayanışmanın arttırılması” ve “dinamik nüfus yapısının korunması” bileşenleri altında 38 eylem planı belirlendiğini söyledi. Ailenin korunmasının, gelecek nesillerin korunması bağlamında büyük önem taşıdığını ifade eden Davutoğlu, “Kadınlarımızın aileyle çalışma hayatı arasında bir gerilim içine düşmemesi için yoğun bir çalışma temposu içinde olduk ve bu paketin detayları üzerinde çalışmalarımızı tamamladık” dedi.

YAŞLANMAYI ÖNLEMELİYİZ

Son 4 ay içinde çok önemli reform çalışmalarına öncülük ettiklerini belirten Davutoğlu, “Annelik, en kutsi bir misyonun ifa edilmesidir. Aynı zamanda kadınlarımızın sosyal hayatta üstlendikleri sorumlulukları yerine getirmeleri ve bu konuda kendi iradeleriyle sosyal hayata katılmaları da en önemli insan haklarından biridir. Bu dengeyi, bu paketle korumaya çalışıyoruz. Türkiye yaşlanma bakımından hızlı bir trend takip ediyor. Ailenin korunması ve nüfus dinamizminin korunması kadınların ve aile hayatımızın desteklenmesi zaruretini getiriyor” diye konuştu. 

ÖZEL SEKTÖRE YÜK GETİRMİYORUZ

Davutoğlu, “Yasa ya da yasal düzenleme gerektirmeyen konular hemen uygulanacak. Yönetmelik ve genelgeyle uygulanabilecek olanları da hemen başlatacağız. Yasal düzenleme gerektiren hususlar da, yasa yürürlüğe ne zaman girerse o andan itibaren anneler bu haktan istifade etmeye başlayacak” dedi. Doğurganlık oranını yüzde 3’e kadar çıkarmaya kararlı olduklarını belirten Davutoğlu, düzenleme sonucu özel sektöre bir yük getirilmeyeceğini belirterek, “İşverenin mağduriyetini önlemek için de özel istihdam bürolarına, geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verilecek” diye konuştu. Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı “Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı” şöyle:

Evleneceklere ‘çeyiz hesabı’

Gençlerde evliliği teşvik etmek amacıyla da destek modelleri geliştirildi. Ebeveynlere çeyiz hesabı şeklinde bir uygulama başlatılacak. Doğumunu müteakip veya herhangi bir aşamasında 18 yaşını bitiren çocuklar tarafından kullanılacak bir tasarruf hesabı açılacak. Buna da ‘çeyiz hesabı’ denilecek. Bu hesaba devlet yüzde 15 katkı yapacak. Aile bu hesapta 100 bin lira biriktirmişse devlet 15 bin lira ekleyecek.


İSTEYENE EVLİLİK EĞİTİMİ

Evlilik öncesi eğitim programları, aile eğitim programları ve aile danışmanlığı hizmetleri gibi uygulamalar yaygınlaştıracak. Evlilik aşamasına geçmeden bütün gençler istemeleri halinde, evlilik öncesi eğitim programı hazırlanacak. Bu eğitimler Aile Danışmanlığı Merkezi'nde yürütülecek.

İLK ALTIN DEVLETTEN

Her anneye doğum yaptığı anda, hediyesi olarak ilk çocukta 300, ikinci çocukta 400, üçüncü çocukta ise 600 lira yardım ulaşacak. Bundan sadece kamu değil tüm anneler yararlanacak. Anneye ve bebeğe ilk altını devlet takacak. 

Ailelere finansal okur yazarlık 

Ailelerin finansal okur yazarlığı artırılacak. Bu amaçla belediyelerin “Gençlik Merkezleri”nde bankacılık, borçlanma, kredi kartı kullanımı ve yatırım eğitimleri verilecek. Aile sağlığı birimlerinin “bebek dostu” unvanına sahip olması pozitif performans kriteri haline gelecek. Mevcut durumda 45 ilin kazandığı “altın bebek dostu il” unvanı 81 ile yaygınlaştırılacak.


Anaokulu katılım payı kalkıyor

Ekonomik olarak yetersiz ailelerin çocuklarından devlet ana okullarında katılım payı alınmaması için çalışma yapılacak. 150 kadın çalışanı olan kamu kuruluşlarında kreş açılması veya dışarıdan hizmet satın alınması yaygınlaştırılacak. Belediyeler, STK’larla ortak proje geliştirecek.


500 aileye 1 sosyal hizmet görevlisi

Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) kapsamında bütün sosyal destek ihtiyacı içinde olan ailelere ulaşılacak. Türkiye, aile hekimliği uygulamasında olduğu gibi 500 aileye 1 sosyal hizmet görevlisi düşecek şekilde bölgelere ayrılacak. Bu görevliler 500 ailenin sosyal destek  ihtiyaçlarını takip edecek, denetim faaliyetinde bulunacak, verilen sosyal desteklerin nerede, nasıl kullanıldığını gözetecek. 


Doğum dereceyi etkilemeyecek

Devlet memurlarının doğum izinlerinde oldukları dönemde kadro ve derece ilerlemesi sağlanacak. Erkeklerin askerlikten kazandıkları hak gibi kadınlar da doğumda aynı hakka sahip olacak.


Yarı zamanlı çalışmaya tam ücret

Annelik izni bitiminden sonra ilk çocuk için 2, ikinci çocuk için 4, üç ve üzeri çocuklar için 6 ay olmak üzere yarı zamanlı çalışma imkanı getirilecek. Aradaki fark kesintiye uğramayacak, tam ücret alarak yarı zamanlı çalışılacak. 0-12 aylık bebekleri evlat edinenler de aynı kapsama alınacak. Bu süre engelli çocuk doğuranlar için 12 aya çıkarılacak. Çoğul gebelik halinde de bu süreler her bir çocuk için birer ay uzatılacak.


Okul çağına kadar kısmi çalışma

Çocuk okul çağına gelene kadar ebeveynlere kısmi süreli çalışma izni hakkı getirilecek. Çocuk 5,5 yaşına gelene kadar isteyen annelere, 30 saate kadar kısmi çalışma hakkı getirilecek. Böylece bu dönemde ebeveyn işinden olmayacak.


Doğumda ölümde izinler babaya

İşçiler için anne doğum sonrasında hayatını kaybederse kalan izinleri baba kullanabilecek. Kamuda çalışanlar evlat edinme durumunda izin hakkından yararlanabilecek. Bu hak işçilere de verilecek. Memurlar için prematüre doğumlarda ilave izin hakkı sağlanacak. Bebek 7,5 aylık dünyaya gelmişse geriye kalan 1,5 ayın ek olarak izne intibak ettirilecek. 


BELEDİYE KREŞ AÇACAK

Kreş ve gündüz bakım evlerini yaygınlaştırmak için, bu kurumların okul öncesi eğitim kurumlarına tanınan vergi teşviklerinden yararlanmaları sağlanacak. Çalışan kadınlara, çocuklarını bırakabilecekleri ortamlar oluşturulacak. Belediyelere kreş ve gündüz bakım evi kurma yükümlülüğü getirilecek.


ÇOCUK DESTEK MERKEZİ 

Uyuşturucu ve istismara maruz kalan çocuklar için Çocuk Destek Merkezleri kurulacak. İstismara maruz kalan, psikolojik sorunlar yaşayan çocuklara destek olacak yeni geliştirilen ANKA programı da bu merkezlerde uygulanacak.


BEBEK DOSTU ORTAMLAR

Aile ve bebek dostu kültürel ortamlar oluşturulacak. Alışveriş merkezlerinden sosyal merkezlere kadar her yerde anne ve bebeğin yalnız kalabileceği çevre şartları oluşturulacak. Engelli, çocuk ve yaşlıların rahatlıkla, psikolojik olarak en iyi şartlarda hayatlarını sürdürebilecekleri şehir modelleri geliştirecek. Park düzenlemelerinden sosyal kültürel merkez düzenlemelerine kadar şehirlerde yaygınlaştırılacak. 


Babalara beş gün doğum izni

İş Kanunu kapsamındaki babalık izinleri de yeniden düzenlenecek. Memura tanınan hak işçiye de sağlanacak. Babaya, eşinin doğum yapması halinde 5 gün izin verilecek. Çocuğun yüzde 70 engelli olması veya sürekli bir hastalığının bulunması durumunda ebeveynlerden birine 1 yıl içinde 10 güne kadar izin verilecek.


KADINA ŞİDDETLE MÜCADELE

Kadına karşı ve aile içi şiddet konusunda başka bir çerçevede çok kapsamlı bir seferberlik başlatılacak. Bu kapsamda şiddetle mücadele kampanyası başlatılacak. G20 dönem başkanlığında önemli küresel bir inisiyatif başlatılacak. Woman 20 (W20) İş dünyasındaki girişimci kadınların istişareleri ve bir araya gelmeleri sağlanacak, kadınların iş dünyasındaki rolünü güçlendirilecek.

#Ahmet Davutoğlu
#paket
#Ayşenur İslam
9 yıl önce