|

Apoletli sembol dili yok artık

AK Parti öncesi Türkiye’nin her yanından Afyon’un ‘Kokarçay’ı gibi pis kokular yükseldiğini hatırlatan Başbakan Davutoğlu, “Biz onu ‘akarçay’ kıldık. Demokrasi kokmuştu. Milli irade yerlebir olmuştu. Ülkenin Başbakanı, Genelkurmay Başkanı’ndan bahsederken eliyle apoletleri işaret ediyordu. O sembol dili yok artık” dedi

04:00 - 2/02/2015 Pazartesi
Güncelleme: 00:35 - 2/02/2015 Pazartesi
Diğer
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Afyonkarahisar ve Denizli’de katıldığı AK Parti il kongrelerinde konuştu. Afyon’daki konuşmasına “Afyon hapishanesinde kalan, yazdıklarıyla zulme karşı duran, ülkemizi aydınlatan Bediüzzaman Hazretleri’ne selam olsun” diyerek başlayan Davutoğlu, AK Parti iktidarları öncesi Türkiye’nin hazin durumuna işaret etti. 28 Şubat’ın başörtüsü zulmünü ve IMF kapısı önünde milli haysiyetin yerlebir edildiğini hatırlatan Davutoğlu, “Afyon’da bir çay vardı, adı Kokarçay. Kötü kokularla sürekli etrafta rahatsızlık uyandırıyordu. Ama ıslah ettik, onu akarçay kıldık. Şimdi Türkiye, 2001’de biz AK Parti’yi kurduğumuzda, Kokarçay gibiydi. Verdiği kokular, milleti rahatsız ediyordu” dedi. O dönem hortumlanan bankaların etrafa necaset saçtığını dile getiren Davutoğlu, şunları söyledi: 

KOKARÇAY’DAN AKARÇAYA

“Demokrasi kokmuştu. Ülkenin Başbakanı, ülkenin Genelkurmay Başkanı’ndan bahsederken, eliyle apoletleri işaret ederek, sembol dili kullanıyordu. Milli irade yerlebir olmuştu. Ülkenin hükümeti, 2 ayda bir toplanabiliyordu. O toplantılarda karar alamıyordu. Siyasi olursa Milli Güvenlik Kurulu ve işaretle anlatılan çevreler, ekonomik olursa IMF karar veriyordu. Türkiye’de bir siyaset oyunu oynanıyordu, ıslaha ihtiyaç vardı. Aynen Kokarçay’ın akarçaya dönmesi gibi biz o günlerin Türkiyesi’ni ıslah ettik, milli iradeyi egemen kıldık. Artık akar çay gibi etrafta güzel kokular veren, baktığınızda size gurur veren bir Türk demokrasisi var.”

HERKES GÖREVİNİ YAPIYOR

“Şerefli Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, şeref vazifesini en iyi şekilde yapıyor. Her hafta hem ben hem Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Genelkurmay Başkanımız ile biraraya gelir, ‘savunma sanayimiz ne olacak, milli savunmamız nasıl gerçekleşecek, güvenlik risklerini nasıl yeneriz’ diye başbaşa konuşuyoruz, planlama yapıyoruz. Bu demokraside, sembol dili yok artık. Bu demokraside herkesin kendi görevini en iyi şekilde yaptığı gerçek işbirliği, milli irade birliği var. 

Kokarçay dönemi Türkiyesi’nde, ekonomiyi IMF yönetiyordu. Bir IMF memuru geliyor, bütün Bakanlar Kurulu hizaya girip, o IMF memurunun talimatlarına göre kararlar çıkarıyordu. Ülkede ekonomik kriz olunca Amerika’dan bakanlar geliyordu. Artık, ‘hasta adam’ diye yazılan, hani Osmanlı’nın sön döneminde olduğu gibi ‘Türkiye parçalandı parçalanacak, ekonomi iflas etti edecek’ denilen dönemden, G20 dönem başkanlığına gelen bir Türkiye var.”

Trenin adı İstiklal

Başbakan Davutoğlu, ‘cihan devleti’ deyince birilerinin rahatsız olduğun hatırlattı; “Kastettiğimiz şey açıktır: Başı dik bir milletin, küresel güç olması idealidir. Biz, küresel bir güç olmaya, cihan devleti olmaya yürüyoruz” dedi. Davutoğlu, Ankara-İzmir arasında yapımı devam eden ve 2017 yılında ilk etabı, 2019’da da ikinci etabı tamamlanacak hızlı tren hattının ismini de açıkladı. Davutoğlu, “Bunun adı İstiklal Treni olsun. Ankara’dan Afyon’a, Afyon’dan İzmir’e İstiklal Treni. Ama bakın, nasıl İstiklal Treni ise aynı zamanda istikbal treni” diye konuştu. 

#Ahmet Davutoğlu
#AK Parti
#Afyon
9 yıl önce