|

Artık bize yakışacak gömlek başkanlıktır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bir değişim içinde olduğunu belirterek, “Giydiğimiz gömlek dar geliyor. Bize yakışacak gömlek, yeni bir yapılanma, bu da başkanlık sistemidir” dedi. Erdoğan, bunun yolunun da ya 400 milletvekili ile parlamentoda çözmek ya da referandum olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 1/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 20:58 - 31/03/2015 Salı
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üç Avrupa Birliği üyesini kapsayan ziyaretlerinin ikinci durağı Slovakya'nın başkenti Bratislava'da konaklayacağı otelde, başta Slovakya ve Avusturya'da yaşayanlar olmak üzere Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen Türk vatandaşlarının yoğun sevgi gösterisiyle karşılandı.



Otelin önünde hazırlanan platformdan önceki akşam gurbetçilere hitap eden Erdoğan, gelecek günlerde, Avrupa'da yaşayan gurbetçilerle de açık hava ya da salon toplantılarıyla bir araya geleceğini söyledi. Erdoğan, “Artık Türkiye bir değişimin, dönüşümün içerisinde. Şu anda bize giydiğimiz gömlek dar geliyor. Bu vücut artık bu gömleğe tahammül edemiyor. Bize bundan sonra yakışacak gömlek, yeni bir idari yapılanmadır, bu da başkanlık sistemidir” diye konuştu.



HALKA GİDERİZ


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, başkanlık sistemine ilişkin yaptığı hazırlıkları geçen günlerde bir televizyon programında açıkladığını, hükümetin de bu konuya yönelik adımları attığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ama burada bir şey var. İki başlık, bir ya 400... Onunla parlamentoda bu işi çözmek. Bir ikincisi, halka gitmek. Bunu hazırlamak için de tabii durmak yok, bunu halletmemiz lazım. Çok koşacağız, çok çalışacağız” değerlendirmesinde bulundu.



AVRUPA DA DÜNYA DA 7 HAZİRAN'I BEKLİYOR


Erdoğan, şöyle devam etti:


“Artık 7 Haziran'ı halkımız zor çekiyor. Avrupa da, dünya da 7 Haziran'ı zor çekiyor. Çünkü bu dönüşüm, değişim farklı, 2023'ün ayak sesleri. Artık trilyon dolarla ifade edilen bir milli gelire sahip olmamız lazım. Bunları yakalayacağız. Temel hak ve özgürlükler noktasında ülkemiz çok çok ileri ama bu karalama kampanyalarına aldanmayın. Türkiye'nin Kürt sorunu artık yoktur. Biz, ret politikalarını ayaklarımızın altına aldık, inkar politikalarını ayaklarımızın altına aldık, asimilasyon politikalarını ayaklarımızın altına aldık.”



Erdoğan, gurbetçilerden sandığa gitmelerini de istedi.



EKMEK VE TUZ İKRAMI


Erdoğan dün Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşılandı. Erdoğan'a saraya gelişinde Slovakyalı gençler tarafından, geleneklerine uygun olarak, ekmek ve tuz ikram edildi. İki lider, başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.



SLOVAKYA'YA TÜRK ŞEHİTLİĞİ


Türkiye'ye olan ilgilerinden dolayı Slovakya halkına teşekkür eden Erdoğan, 1. Dünya Savaşı'nın 100. yılının yaşandığını söyledi. Erdoğan, “Bu savaş sırasında Bratislava'da hayatını kaybetmiş olan vatandaşlarımız var. Bu askerlerimiz için Slovakya'da bir Türk şehitliği ve anıtı inşa etmek istiyoruz. Bugün değerli dostum Kiska'dan bu konuyla ilgili alınan mesafeleri dinlemek bizleri ayrıca memnun etmiştir. Bu halklarımız arasındaki dostluğun aynı zamanda kalıcı nişanesi olacaktır” dedi.



SÜREÇ HIZLANACAKTIR


Erdoğan, Slovakya'nın 2016'nın ikinci yarısında Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını üstleneceğini hatırlatarak, “Buna büyük önem veriyoruz ve şimdiden kendilerine başarılar dilerken zaman zaman tıkanma noktasına gelen bu süreci, Slovakya'nın hızlandıracağına inanıyorum” diye konuştu.




Türkiye Avrupa için anahtar ülke


Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska ise “Türkiye için AB ne kadar önemliyse, AB için de Türkiye o kadar önemli. Biz, Slovakya olarak Türkiye'nin AB'ye girme konusunda yanlarında olduğumuzu ve iki ülkenin ekonomik, politik olarak birlikte çalıştığını belirtmek isterim” dedi. Kiska, “Türkiye'nin son 10 yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde katettiği mesafe ve değişik alanlardaki iyileştirmelerle AB'yi hak ettiğini düşünüyorum. Türkiye ve Slovakya partner değil, bunun haricinde kardeş ülkedir. Türkiye bulunduğu konum itibariyle Avrupa için güvenli bir anahtar ülke, kilit noktada. Bizim de güvenliğimiz için Türkiye'nin güvenilir bir ülke olduğunu bilmekten çok mutluyuz” diye konuştu.



Nükleerde 3. adım


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Slovakya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin nükleer enerji konusunda çalışmalarının sürdüğünü, üçüncü bir nükleer enerjinin adımlarının atılacağını belirtti. Nükleer enerjide çeşitli adımlar atıldığını ifade eden Erdoğan, “Nükleer enerji noktasında da adımlarımızı atmış bulunuyoruz. Ülkemizin birisi güneyde birisi kuzeyde olmak üzere şu anda yürüyen iki önemli çalışması söz konusu. Tabii bunun devreye girmesi bizim için 7-8 yılı bulacak. Ardından üçüncü bir nükleer enerjinin de adımlarını atacağız çünkü Türkiye'nin enerji ihtiyacı her geçen gün arttığı gibi bunları çeşitlendirmekte de bir sorumluluğumuz var'' dedi.


#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#nükleer enerji
#erdoğan slovakya
9 yıl önce