|

Artık normal görevdeler

HSYK, Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin yerine kurulan bölge mahkemelerinde görev yapacak hakim ve savcıları atadı. MİT Müsteşarı'nı ifadeye çağıran Sadrettin Sarıkaya, Bilal Bayraktar ile İstanbul Başsavcıvekili Fikret Seçen ve Balyoz savcısı Hüseyin Ayar'a yeni mahkemelerde görev verilmedi

Tahir Alperen
00:00 - 12/07/2012 الخميس
Güncelleme: 01:11 - 12/07/2012 الخميس
Yeni Şafak
Artık normal  görevdeler
Artık normal görevdeler

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin yerine kurulan Bölge Ağır Ceza Mahkemeleri'nde görev alacak isimleri belirledi. 3'üncü yargı paketinin yasalaşmasıyla hayata geçirilen ve İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır başta olmak üzere 11 ilde kurulacak 13 adet mahkemeye atanan kişiler arasında Özel Yetkili Mahkemeler'de görevli savcıların olmaması dikkat çekti. HSYK, İstanbul Ağır Ceza Mahkemeleri'nde görev yapan özel yetkili savcılardan sorumlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fikret Seçen'in özel yetkilerini de kaldırdı.

MİT SAVCISINA DA GÖREV YOK

HSYK atamasında, adını 'MİT krizi' ile duyuran Özel Yetkili Savcılar Sadrettin Sarıkaya ile Bilal Bayraktar'ın da özel yetkileri kaldırıldı. Bu savcılara yeni kurulacak Bölge Mahkemeleri'nde de yer verilmedi. İstanbul'da KCK soruşturmasını yürüten savcı Sarıkaya, MİT Başkanı Hakan Fidan ve diğer MİT mensuplarını terör örgütü soruşturması kapsamında ifadeye çağırarak 'MİT krizi'nin yaşanmasına yol açmıştı. Yaşanan krizde özel yetkili savcılardan sorumlu Başsavcı Vekili Fikret Seçen de, MİT'çilerin ifadeye çağrılmasından haberdar olduğunu belirtmişti. Yeni atamalarda Fikret Seçen, Sadrettin Sarıkaya ve Bilal Bayraktar'ın ismi yer almadı; ayrıca bu isimlerin özel yetkileri de alındı. Seçen'in görevine 'başsavcı vekili' olarak devam edeceği, diğer iki savcının da yine normal yetkili savcı olarak görevini sürdüreceği öğrenildi.

BALYOZ SAVCISINA 'AYAR'

HSYK, 'Balyoz' soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Savcı Hüseyin Ayar'ın da özel yetkisini kaldırdı. Savcı Ayar, Balyoz soruşturmasında muazzaf generallerin tutuklanmasında önemli bir rol üstlenmişti. Ayar da yeni dönemde normal yetkili savcı olarak görevine devam edecek. Öte yandan, 'Kozmik Oda' araması ile kamuoyunun adını duyduğu savcı Mustafa Bilgili, Ankara Adliyesi'nde 'özel yetkili' sıfatıyla görev yapmaya devam edecek. 28 Şubat soruşturmasında dönemin üst düzey askerlerinin yargılandığı soruşturmadaki bir numaralı isim olarak bilinen Savcı Bilgili ve Kemal Çetin de yeni dönemde bu görevlerini sürdürecek.

DİNK SAVCISI DA LİSTE DIŞI KALDI

Ankara'da başta 12 Eylül soruşturmasında Kenan Evren'in ifadesini alan Özel Yetkili Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen olmak üzere Kayseri Şeker Fabrikası'ndaki yolsuzluk iddialarına bakan Cemil Tuğtekin ve aynı soruşturmada adı rüşvet iddialarına karışan Hakan Yüksel, yeni TMK kapsamında görevlendirilmedi. Ayrıca, Eşref Bitlis ve faili meçhullere ilişkin soruşturmaları yürüten Özel Yetkili Savcı Mehmet Özgür de yeni listede yer bulamadı. Hrant Dink Suikasti davasına bakan Özel Yetkili Savcı Hikmet Usta da terörle mücadele soruşturmasına görev alamayan savcılar arasına girdi.

ÖZGÜRLÜK HAKİMLERİ TAMAM

11 farklı şehirde kurulan 13 Bölge Ağır Ceza Mahkemesi'nde görev yapmak üzere 80 savcı görevlendirildi. 9 eski özel yetkili savcıya ise Bölge Mahkemeleri'nde de görev verildi. Listede toplam 65 hakim yer alırken bu hakimlerden 26'sının 'Özgürlük Hakimi' olarak görev yapacağı öğrenildi. Yeni dönemde Özgürlük Hakimleri özellikle tutuklamalar konusunda geniş yetkilere sahip olacak. Savcının hazırladığı iddianamenin kabul edilip edilmeyeceğine o mahkemenin hakimi karar verirken, savcının tutuklama taleplerini karara bağlayacak olan kişi ise 'Özgürlük Hakimi' olacak.


Bursa, Antalya ve Samsun da listede

Yeni düzenlemeyle birlikte, Özel Yetkili Mahkemeler'in bulunmadığı Antalya, Bursa, Samsun gibi illerde de ilk defa Bölge Ağır Ceza Mahkemeleri kurulmuş oldu. Terör suçlarına bakacak yeni Ağır Ceza Mahkemeleri'nin (ACM) listesi şöyle oluştu:

Adana 10. ACM

Ankara 13. ACM

Antalya 5. ACM

Bursa 6. ACM

Diyarbakır 8. ve 9. ACM

Erzurum 4. ACM

İstanbul 22. ve 23. ACM

İzmir 12. ACM

Malatya 4. ACM

Samsun 3. ACM

Van 5. ACM

Seçen'in yerine Erdoğan

HSYK, Savcı Oktay Erdoğan'ı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili olarak atadı. Böylelikle İstanbul terörle mücadeleden sorumlu Başsavcı Vekilliğine Fikret Seçen'in yerine savcı Oktay Erdoğan atanmış oldu. Bunun yanında Murat Esen, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili olarak atandı. İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ise Salih Kaya olurken, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı da Mustafa Yalçın olarak belirlendi. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na Tayyar Köksal getirilirken, Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ise Mustafa Kahya atandı. Ali Girgin, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olurken, listede Salih Polat ise Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak gözüktü. İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na ise Atilla Rahman atandı.




٪d سنوات قبل