|

Asansör faciasında 25 kişiye dava

10 işçinin öldüğü asansör faciasında savcı 25 şüpheli için 2,5 ila 22,5 yıl arasında değişin hapis istedi. İnşaatın patronu Aziz Torun dahil 9 kişi için takipsizlik kararı çıktı.

Mustafa Sait Özkan
00:00 - 22/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:57 - 21/10/2014 Salı
Yeni Şafak
Asansör faciasında 25 kişiye dava
Asansör faciasında 25 kişiye dava

İstanbul-Mecidiyeköy''de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan rezidanstaki asansör faciasına ilişkin hazırlanan iddianamede, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı işadamı Aziz Torun''un da aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi. Faciayla ilgili yürütülen soruşturma 41 gün sonra tamamlandı.

22.5 YILA KADAR HAPİS

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı tarafından hazırlanan iddianamede, 4''ü tutuklu 25 şüphelinin ''taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek'' suçundan 2,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Soruşturmada Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Yunus Emre Torun, Mehmet Torun, Lütfü Vardı, Abdülvahit Kaplan, Tuncer Akarçay, Haluk Okur, Bektaş Ateş ve Özmen Özmenoğlu hakkında '''taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek''' ve '''yargı görevini yapanı etkileme''' suçundan kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. 31 sayfalık iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi''ne gönderildi. Mahkeme heyeti, 15 gün içinde iddianamenin reddine ya da kabulüne karar verecek.

Asansörcülere eğitim verilmedi

İddianamede inşaat şirketi ile asansör firması arasında asansör kurulumu, bakım ve onarım ıyla ilgili sözleşme imzalandığı belirtildi. Asansör bakımı ve kullanımı için görevlendirilen Adem Akyıldız ve Turgay Dalgıç''ın, ''asansör bakımı, kurulumu, arızaların giderilmesi ile ilgili herhangi bir eğitim almadığı'' ifadeleri de iddianamede yer aldı. Bilirkişi heyetinin de asansör firmasından şüphelilerin ''eğitim raporlarını'' istediği, ancak firmanın eğitimlere ilişkin bir belge sunamadığı belirtildi.

32. kattan yere çakıldı

Mecidiyeköy''de 6 Eylül tarihinde eski Ali Sami Yen Stadı arazisindeki inşaatta malzeme ve işçi taşıyan asansörün 32. kattan zemine düşmesi sonucu 10 işçi hayatını kaybetmişti.

9 yıl önce