|

Aşiret önderleri sürece dahil olsun

Çözüm sürecini konuşmak için biraraya gelen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi dernekleri, bölge halkını yakından tanıyan derneklerin sürece katkı sunmak için hazır olduğunu söyledi. Dernek başkanları, sürece aşiret önderleri ve bölgede etkinliği olan kişilerin dahil edilmesinin çözüme önemli katkı sağlayacağı düşüncesinde birleşti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 00:30 - 27/11/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Çözüm sürecinde bölgenin sivil toplum kuruluşları faal rol almak istiyor. Yaşanan süreci yakından takip eden Doğu ve Güneydoğu dernekleri, entelektüel akillerin süreç için yeterli olmadığını, bölgede etkinliği olan kişilerin, akil insanlar heyetine katkıda bulunması gerektiğini söylüyor. Bölgede yaşananları en iyi bölge insanının bildiğini aktaran Muş Vakfı Başkanı Orhan Sami Gültekin, “Muş’ta farklı feodal bir yapı var. Oranın itibarlı adamları şeyhler, ağalar ve beylerdir. Bölgenin ileri gelenleriyle oturup konuşulmalı” dedi.

İKNA SIKINTISI YOK

HDP’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun tamamını temsil etmediğini ifade eden Siirtliler Derneği Başkanı Vedat Sağlam da Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki aşiret önderlerinin bu sürece dahil olması gerektiğini vurguladı. Güneydoğu’da ikna ile ilgili bir sıkıntı olmadığını asıl ikna edilmesi gerekenin Türkler olduğunu anlatan Siirt Fındık Derneği Başkanı Hüseyin Erzen, hakemlik yapacak üçüncü bir akil göze ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Ancak hakemliği yapacakların da bu ülkeden çıkması gerektiğini söyleyen Erzen, “Çünkü biz bir birimizin hassasiyetlerini daha iyi biliyoruz” dedi.

SORUNU SİVİL TOPLUM ÇÖZER

Kendi şehirlerini temsil eden sivil toplum kuruluşlarının süreci daha iyi yöneteceğini ifade eden Erzurum Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Aydın Gürhan “Bu problemi sivil toplum örgütleri çözer” dedi. Diyarbakır Amed Dernekler Federasyonu Başkanı Murat Gökhan ise Anadolu Konfederasyonu olarak bu sürecin içinde yer almak istediklerini belirtti. Gökhan “Biz çocuğumuzdan uzak kalma adına işimizi gücümüzü bırakma pahasına bu işin içerisinde olmak istiyoruz. Biz ülkedeki insanların eşit ve barış içinde yaşaması adına elimizden gelen ne varsa yapmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı. 

Uzmanlık alanı kan davaları

Kan davalarını sonlandırmak için projeler üreten Ortadoğu Halklarının Birliğini Koruma, Kalkındırma ve Stratejik Araştırmalar Merkezi OHAK-DER, aralarında husumet bulunan aileleri barıştırıyor. Şimdiye kadar 5 farklı kan davasını sonlandırdıklarını belirten OHAK-DER Başkanı Burhan Hedbi, “Kan davalarından birini 3 buçuk ayda çözdük. Baktığımız kan davaları en az 10 yıllık oluyor. Geçen yıl 54 yıllık kan davasına bakmıştık. Araya kanaat önderleri de girince, kan davası barış yemeğiyle sonuçlandı” ifadelerini kullandı. Kan davalarını engellemek için çalışmaya devam edeceklerini belirten Burhan Hedbi, husumeti bitirmek isteyen vatandaşların kendilerine başvurduklarını söyledi. Hedbi, 8 kan davası konusunda daha çalışma yürüttüklerini söyledi. 

#Çözüm süreci
#Doğu
#Güneydoğu
9 yıl önce