|

Asrın projesi Marmaray açıldı

Dünyanın en büyük ve önemli projelerinden Türkiye'nin 153 yıllık rüyası Marmaray, Cumhuriyetin ilanın 90. yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın yanı sıra 8 ülkeden 9 bakanın katılımıyla hizmete açıldı. Açılış esnasında Diyanet işleri Başkanı Mehmet Görmez dua yaptı. Görmez'in duasına devlet protokolünün yanı sıra Japonya Başbakanı Abe de ellerini açarak eşlik etti.

Ajanslar
00:00 - 29/10/2013 Salı
Güncelleme: 15:05 - 29/10/2013 Salı
Yeni Şafak
Asrın projesi Marmaray açıldı
Asrın projesi Marmaray açıldı

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, konuk başbakanlar, bakan ve davetlilerin katılımıyla açılış Marmaray'ın Üsküdar İstasyonunda gerçekleşti.

Açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile katılımcılar, trenle denizin altından Avrupa yakasına geçerek Yenikapı İstasyonu'na gidecek. Yenikapı İstasyonu'nda gerçekleştirilecek organizasyonun ardından tören sona erdi.

Açılıştan notlar

Sabah saatlerinden bu yana açılışın yapılacağı alana gelen İstanbullular Üsküdar Meydanı'nı doldurdu.

Açılış töreni için Başbakan Erdoğan alana giriş yaptı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da açılış töreni öncesinde Üsküdar İstasyonu'nda son incelemesini yaptı.

Üsküdar İstasyonu'ndaki "Marmaray'a hoş geldiniz" yazısının bulunduğu ekranlarda, Marmaray duraklarını gösteren harita ile Marmaray'ı tanıtan fotoğraflar yer alıyor.

İstanbul'un diğer ilçelerinden onlarca yolcu motoru Üsküdar'a geldi.

Açılışa tüm bakanlar kurulu eksiksiz katıldı.

Marmaray açılışı için deniz üstünde de yoğun trafik yaşanıyor. Kız kulesi'nden Beykoz sahillerine kadar irili ufaklı tekneler bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe de Marmaray'ın açılışı töreni için Üsküdar Meydanı'na geldi.

İstiklal Marşı'nın okunmasıyla resmi tören başladı.

Meydanda Marmaray hakkında hazırlanan tanıtım filmi izletiliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş: Bugün çifte bayram yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin 90'ıncı yılı Marmaray ile taçlanıyor.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu açılışta yaptığı konuşmada, "sevinçliyiz, mutluyuz insanlık derin bir imza atıyor" dedi.

Marmaray'ı armağan ediyoruz

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Marmaray'ın açılış töreninde konuştu. Yılıdırım konuşmasında, "Cumhuriyetimizin 90'ıncı yılına Marmaray'ı armağan ediyoruz. İstanbul Marmaray'dan önce ve Marmaray'dan sonra diye anılacak" dedi.

Erdoğan muhteşem bir lider

Romanya Başbakanı Victor Ponta açılış törninde konuştu. Ponta "Türkiye'ye hayranlığımı dile getirmek istiyorum ve sizin muhteşem bir lideriniz var. Recep Tayyip Erdoğan muhteşem bir lider" dedi.

Tebrikler Erdoğan

Japonya Başbakanı Shinzo Abe Marmaray'ın tarihi açılış töreninde konuştu. Abe, "Türkiye'nin ve Türk halkının ebedi refah ve huzurunu temenni ediyorum. Tebrikler Erdoğan. Tokyo'dan kalkan ve İstanbul üzerinden Londra'ya ulaşacak bir hızlı trenin hayalini birlikte kuralım" dedi.

Bir insanlık projesi

Açılış töreninde Başbakan Erdoğan konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Marmaray'ın İstanbul, Türkiye'ye hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Sultan Abdulmecit ve Sultan Abdulhamit'e Rabbimden rahmet diliyorum.

Bu projenin gerçekleşmesine katkı sunmuş Bakanlık mensuplarına, devlet adamlarına, siyasetçilerimize gönülden şükranlarımı ifade ediyorum.

Asrın projesi Marmaray'ı son derece anlamlı bir günde hizmete açıyoruz.

Marmaray'ın özellikle 29 Ekim'in 90. yıl dönümünde açmak istedik.

Bugün yaşadığımız bu gurur Türkiye'nin, aziz milletimizin İstanbul'umuzun gururudur.

Cumhuriyetimizin 10. yıl dönümünde Türkiye inşa ettiği demir ağlarla övünüyordu. 10. yıl kazanımlarına yenilerini ekleyerek, kat kat arttırarak 90. yılı da benzer bir gurur ve şuurla idrak ediyoruz.

Allah şehitlerimize rahmet etsin. Yolun medeniyet olduğunu, kalkınma olduğunu çok yakından tecrübe ettik ve çok iyi anladık.

Hükümet olarak 11 yıl boyunca ulaştırma çalışmalarına ağırlık verdik. Yol medeniyettir dedik.

Marmaray 150 yıl öncenin hayallerini gerçekle buluşturuyor. Marmaray, tarih ile bugünü; bugün ile geleceği buluşturuyor.

Onun için diyorum ki: Marmaray sadece bir İstanbul projesi değil, insanlık projesidir. Marmaray, İstanbul'un olduğu kadar 81 vilayetin projesidir.

TBMM başkanı Cemil Çiçek açılışta bir konuşma yaptı. Çiçek, "Dününü unutan,gecmişini hatırlamayan bugünün kıymetini bilemez. Maaşların ödenemediği gnlerden bugüne geldiyse bu büyük başarı. İki yakası bir araya gelemeyen Türkiye'den iki kıtası biraraya gelen Türkiye haline geldik. "

Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler Marmarayla Üsküdar'dan Yenikapı'ya geçişini tamamladı. Kazı esnasında çıkan eserleri inceleyen Gül, projenin ilk eskizlerini de inceledi.


10 yıl önce