|

Çözüm süreci sürüyor

AK Parti sözcüsü Beşir Atalay "14 Aralık operasyonu ile bizim bir ilgimiz yok vatandaşların sikayeti üzerine yargı harekete geçmiştir" dedi. Atalay çözüm sürecinin olumlu yönde devam ettiğini vurguladı.

13:50 - 19/12/2014 Cuma
Güncelleme: 16:22 - 19/12/2014 Cuma
Yeni Şafak

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, "Şu anda olumlu bir çözüm süreci çalışmasının, diyaloğun sürdüğünü söyleyebilirim. Yani hükümetten aldığımız bilgiler, bunlar bizim" dedi.


Atalay, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.


Dört eski bakanla ilgili iddialar konusunda çalışma yürüten Meclis Soruşturma Komisyonu üyelerinin, bu kişilerin Yüce Divan'a gidip gitmemesi konusunda oylama yapacaklarını anımsatan bir gazetecinin, "Dünkü MYK'da, bu konuda parti olarak bir tutum belirlediniz mi?" soruna Atalay, "MYK gündemine bu konu hiç gelmedi. Biz de komisyonun kararını bekliyoruz. Yani komisyon bir çalışma yapıyor. Onun çalışmasını bitirip karar vermesi tabii konuyu belirleyecektir. Yani dün bizim gündemimize böyle bir şey gelmedi" diye yanıt verdi.


"Onun dışında bir tutum belirlediniz mi?" sorusu üzerine Atalay, "Hayır. Yani öyle bir şey, bizde öyle bir şey olmadı. Bir tutum belirleme olarak bir çalışmamız partide olmadı" ifadesini kullandı.


Atalay, bir gazetecinin "Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın açıklamaları gazetelere yansıdı. Çözüm süreci ile ilgili nihai sonuca seçimlerden önce ulaşacaklarını söylediler. Bu açıklamaları nasıl değerlendirirsiniz?" sorusuna şu yanıtı verdi:


"Bu konuda çok evvelden beri takvim vermemeye biraz ben gayret ederim ama size şunu söyleyebilirim, hükümetin ilgili kurumlarının çalışmaları olumlu şekilde devam ediyor. Şu anda olumlu bir çözüm süreci çalışmasının, diyaloğun sürdüğünü söyleyebilirim. Yani hükümetten aldığımız bilgiler, bunlar bizim."


Dört eski Bakan ile ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu ve Yüce Divan oylaması hatırlatılarak, "Komisyonda AK Parti'li üyelerin özgür iradeyle oy kullanamayacağı" iddialarının sorulması üzerine Atalay, şunları söyledi:


"Bizim o konuda parti olarak bir şeyimiz yok. Tabii bu zaten partinin karar alacağı, politika belirleyeceği bir şey değil. Neticede dinliyorlar, orada komisyon var. Soruşturma Komisyonları TBMM'de çok önemlidir. Yargı gibidir, o yetkilere sahiptir. Bundan sorumlu olacaklardır. Dinlemeleri onlar yapıyorlar, belgeleri onlar topluyorlar ve kararı da komisyon verecektir. Orada herkes kendi vicdanıyla karar verecektir. Biz de o komisyonun kararını bekliyoruz. Orada tabii komisyonun çalışma yöntemi vesaire Meclis'le ilgili bir şey yani. Benim burada bir şey söylemem söz konusu değil. Yeterli dinleme vesaire yapıp yapmadığı gibi konuları ben de basında görüyorum, ama onlar Meclis'in kendi iç çalışma sistemleriyle, tüzüğüyle ilgili konulardır." 


Plaket ve hediye verilmesinin kaldırılmasının ekonomiye ne kadar katkısı olacağının sorulması üzerine ise Atalay, "O sadece bir tasarruf olarak değil, yerel yönetimler, yereldeki mülki irade açısından bir tasarruf boyutu olabilir ama onun görüntü olarak da rahatsız edici boyutları var, plaket çok yerde bazen gereksiz olarak kullanılıyor. Hediye ve plaket ikisi birlikte değerlendirilmeli, bunu sadece tasarruf boyutu ile ele almamak lazım. Ama tasarrufun büyüğü küçüğü olmaz, hepsi biriktiğinde bir tasarruf olur" diye konuştu.


HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın dinlendiğine yönelik açıklamaların sorulması üzerine ise Atalay, "Sayın Demirtaş'ın o konuda varsa bir bilgisi, belgesi şikayet etmesi lazım" dedi. 


Atalay, şunları kaydetti:


"Biz doğrusu hükümet olarak, özellikle son birkaç yılda dinlemelerle ilgili çok önemli tedbirler aldık, çok ağırlaştırdık. Yani hukuki yönde, yasal yönde dinlemeleri çok ağır şartlara bağladık. Ağır ceza mahkemesinde yapılıyor gibi düzenlemeler getirildi. Hatta orada biliyorsunuz, biraz da şikayet bile oldu, 'zorlaştırıldı' diye. Hele yasal olmayan dinlemelere karşı daha cezalar artırıldı. Eğer o konuda endişeleri varsa onları yasal yollardan bildirmeleri gerekir veya görüşebilirler idari mekanizmalarla diye düşünüyorum." 


Maraş olaylarının 36. yılı nedeniyle yapılacak anmaların Kahramanmaraş Valiliği tarafından yasaklandığına yönelik bir soru üzerine de Atalay, "Onu da doğrusu bilmiyorum, yeni duymuş oldum. Onun gerekçelerini tam bilemiyorum. Yani valiler belki oradaki kamu düzeni açısından falan bazı kararlar alıyor olabilir. Doğrusu bunun gerekçelerini tam bilmiyorum" diye konuştu.

#beşir atalay
#paralel yapı
#ak parti
9 yıl önce