|

Ayasofya için ziyaret edin

Haliç Kongre Merkezi'nde açılan Kadastro Sergisi, çok sayıda padişah vakfiyesi ile Atatürk ve Makbule Hanım’a ait tapuları göz önüne seriyor. Sergide en dikkat çeken belge ise 65 metrelik Ayasofya Vakfiyesi.

Yeni Şafak
04:00 - 21/04/2015 Salı
Güncelleme: 00:45 - 21/04/2015 Salı
Yeni Şafak

Haliç Kongre Merkezi sergi alanında dün başlayan “Osmanlı'dan Cumhuriyet'in İlk Yıllarına Türkiye'de Kadastro” Sergisi Osmanlı'dan bugüne tapu örnekleri, tarihi haritalar, padişah tuğraları, tarihte kadastroda kullanılmış malzemeler, vakfiyeler ve ilginç belgeleri açığa çıkarıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce Haliç Kongre Merkezi'nde 20-24 Nisan 2015 tarihleri arasında düzenlenen Dünya Kadastro Zirvesi çerçevesindeki sergi Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından açıldı.



CEYLAN DERİSİNE YAZILMIŞ


Serginin en dikkat çekici belgesi olan Fatih Sultan Mehmed'e ait 1462 tarihli ve 65 metre uzunluğundaki ceylan derisi üzerine yazılmış Ayasofya Camii'nin Arapça Vakfiyesi, orijinal haliyle görülebilecek. Sergide Osmanlı coğrafyasına ait çok şaşırtıcı tapu belgelerinin yanı sıra 1546 tarihli Şehzade Sultan Mehmed Han Hazretleri'nin Hudûdnâme Defteri ve 1841 tarihli Sultan Abdülmecid'in annesi Bezm-i Alem Valide Sultan Vakfiyesi'ne ait belgeler de görülebiliyor.



1900'LERDEKİ İSTANBUL


Osmanlı döneminde kullanılan Defterhâne-i Hâkânî Yazılı mühür örneği ile yine çeşitli tarihi dönemlere ait haritalar da sergiye renk katıyor. Bu haritalar arasında 1884 tarihli Sultan II. Abdülhamid dönemine ait Rumeli haritası ile İzmir Karşıyaka'da Yahya Hayati Paşa'ya ait 1886 tarihli mahalle teşkilat haritası ve İstanbul'un 1912 tarihinde yapılmış 1:25000 ölçekli haritası da var. Bunların yanısıra Mustafa Kemal Atatürk'e ait imzalı tapular ile kız kardeşi Makbule Hanım'a ait tapu örnekleri de sergileniyor. Sergi 24 Nisan akşamı sona erecek.



Kadastro şehitleri


Dünya Kadastro Zirvesi'nde Çanakkale Savaşı'nda şehit düşen 26 Tapu ve Kadastro memuruna ait eşyaların yer aldığı bir başka sergi de ziyaretçilerle buluşuyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından arşivlerde yapılan araştırmalar sonunda Osmanlı Dönemi (Defter-i Hâkânî Emaneti) personelinin ve Kadastro Mekteb-i Alisi öğretmen ve öğrencilerinin de Birinci Dünya Savaşı'nın çeşitli cephelerinde savaşa katıldıkları ortaya çıktı. Araştırmada savaşa katılan kurum çalışanlarından ve öğrencilerinden 20 kişisinin fotoğrafları bulunmak üzere 49 kişinin şehit olduğu tespit edilebildi. Sergide ismi tespit edilebilen şehitlere ait eşyalar görülebiliyor. Kurum “Tapu ve Kadastro Şehitleri” isimli bir de kitap hazırladı.


#Arapça Vakfiyesi
#Dünya Kadastro Zirves
#Kadastro
#ayasofya
9 yıl önce