|

AYM’den ölü adına başvuruya ceza

2011’de ölen müvekkili adına 6 Ağustos 2013’te Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunan avukat, 2 bin TL cezaya çarptırıldı. Mahkeme avukatın yasalara aykırı 'yanıltıcı davranış' sergilediğine karar verdi

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/02/2015 Pazartesi
Güncelleme: 23:09 - 1/02/2015 Pazar
Yeni Şafak
Anayasa Mahkemesi (AYM), tapu tescil talebinin reddedilmesi üzerine yapılan bir bireysel başvuruya ilişkin dosyada, ilginç bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, asıl başvurucunun 2011’de öldüğünü bunun da müdafi avukat tarafından bildirilmediğini tespit etti. Yüksek Mahkeme, bu gerekçe ile başvuruyu ölen kişi adına yapan avukata, 2 bin TL para cezası kesti. AYM, avukatın yanıltıcı nitelikte davrandığına vurgu yaptı. Ankara’da yaşayan bir vatandaş Keçiören’de imarlı bir araziye 1980 yılında gecekondu inşa etti.

DAVASI REDDEDİLDİ

Vatandaş, gecekondusunun tapu tahsisi belgesinin tapuya çevrilmesi için Deftedarlığa başvurdu ancak bu başvuru reddedildi. Defterdarlığın cevabının ardından vatandaş, 2002'de Ankara 9. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, işlemin iptali istemini reddetti. Bu karar, Danıştay tarafından 2013'te onanarak kesinleşti. Karaarın ardından davacı, tapu tescil davasının haksız reddedildiğini belirterek, AMM'ye başvuruda bulundu. 

DOSYADA BİLGİ YOKTU

AYM, vatandaşın ölümüne dair herhangi bir bilgiye başvuru dosyasında yer verilmediği tespit etti ve avukata 'yanıltıcı bilgi' verdiği gerekçesiyşe 2 bin TL para cezası kesti.

6216 sayılı yasaya göre açık suç

6216 Sayılı AMM'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 51. Maddesi bireysel başvurunun kötüye kullanılma hallerini düzenliyor.Maddede “Bireysel başvuru hakkını açıkça kötüye kullandığı tespit edilen başvurucular aleyhine yargılama giderlerinin dışında ayrıca 2 bin Türk Lirası'ndan fazla olmamak üzere disiplin para cezasına hükmedilebilir” deniliyor. 

#AYM
#Ankara
#ölü
#ceza
9 yıl önce
default-profile-img