|

Aynı mahalleden geldik evimiz bir

Irak'ta yüzlerce insanı katleden IŞİD, binlerce insanı da evsiz bıraktı. Ülkeden kaçmak zorunda kalan farklı dinlere mensup yaklaşık 20 bin zorunlu göçmen, Duhok'taki kampta aynı evi paylaşıyor. Ali Ganber, 'Hepimiz zulümden kaçtık. Kaderimiz de aynı. Beraberce hayata tutunmalıyız' diye konuştu.

HAMDİ KOÇOĞLU / DUHOK
00:00 - 23/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 00:34 - 23/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Aynı mahalleden geldik evimiz bir
Aynı mahalleden geldik evimiz bir

IŞİD zulmünden kaçan binlerce Iraklı, saldırıların olmadığı Kürt Bölgesine sığındı. Duhok'un Akre Bölgesini mülteci kampına çeviren 20 binin üzerinde zorunlu göçmen, adeta yaşam savaşı veriyor. Irak Eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin zamanında askerlerin eğitim alması için yaptırılan Akre Bölgesi'ndeki askeri kışla, şu an mültecilerin sığınma kapısı oldu. 1991 yılında İranlıların sığındığı kışla, yaklaşık 3 yıldır da Suriye'deki Esed zulmünden kaçan sığınmacılara barınma sağlıyor.

ORTAK KADERİ PAYLAŞIYORUZ

Irak'ın Başhika Bölgesi'nden IŞİD saldırıları sırasında 135 kişi birlikte kaçtıklarını söyleyen ve Şii olduğunu belirten 45 yaşındaki Ali Ganber, 'Biz yıllardır Hristiyanlar ve Yezidiler ile aynı mahallede beraber yaşıyoruz. IŞİD saldırıları olduğunda birbirimizden ayrılmadık, burada da Hristiyan, Müslüman ve Yezidiler aynı evde kalıyoruz' şeklinde konuştu. Aralarında din ayrımı yapmadıklarını sözlerine ekleyen Ganber, 'Hepimiz zulüm görüyoruz. Beraberce hayata tutunmalıyız' dedi.

5 GÜNLÜK TORUNUYLA KAÇTI

Musul bölgesindeki IŞİD saldırılarından kaçan 65 yaşındaki Asfa Ali ise, 5 torununu yanına alarak kaçtığını anlattı. Ali, 'Saldırılar sırasında torunlarım benim yanımda, oğlumla gelinim başka bir yerdeydi. En küçük torunum Abbas 5 günlüktü, torunlarımı da yanıma alarak kaçtım. Daha sonra oğlum geldi, buraya sığındık' dedi.

KAÇMAYAN 20 AİLE ÖLDÜRÜLMÜŞ

Musul Bölgesi'nden gelen 84 Süryani aile ise Akre Bölgesi'ndeki kiliseye sığındı. Yaşadıkları zorluğu anlatan Adnan Kerim Mansur, 'Hristiyan olan Karakoç köyü toplu halde geldik. IŞİD militanlarına direnemezdik, mecburen kaçtık. Geride kalan 20 ailenin ise öldürüldüğünü öğrendik' diye açıkladı. kaçmayacaklarını direneceklerini söyledi.

Müslüman Hristiyan demeden öldürüyor

IŞİD militanlarının amacının anlaşılamadığını belirten mülteciler, IŞİD'in din ayrımı yapmadan herkesi katlettiğini söylüyor. Ölümden kurtulmak için Hristiyanlıktan İslam'a geçeceğini belirten akrabalarının bile rehin alınıp sonra öldürüldüğünü anlatan mülteciler, IŞİD'in bölgede ayrım yapmaksızın katliama giriştiğini anlattı.

İHH'dan bölgeye yardım eli

Askeri kışlayı yurt edinen göçmenler, sadece söz konusu kışlada değil, Akre Bölgesi'nde geniş bir yaşam alanı kurmaya çalışıyor. Müslüman, Hristiyan ve Yezidilerden oluşan topluluk, din ve etnik kimlik farkı gözetmeksizin, bir arada yaşam mücadelesi veriyor. Kalacak yer bulamayan Müslümanlar medreselerde, Hristiyanlar ise kiliselerde kalıyor. Bazı okul ve inşaat alanlarında Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yezidiler aynı çatı altında kalıyor. IŞİD saldırıları yüzünden kıyafet ve eşyalarını alamadan evlerinde kaçmak zorunda kalan binlerce mültecinin yardımına DA Türkiye'den İnsani Yardım Vakfı (İHH) yetişti. Bölgeye binlerce kıyafet, gıda, yatak ve battaniye ulaştıran IHH, yardım dağıtmayı sürdürüyor. Zorunlu göçe mecbur edilen insanların dramına Yeni Şafak muhabiri yerinde şahit oldu ve hikâyelerini kendi ağızlarından dinledi.


10 yıl önce