|

Bakan Ergin'den yangın sonrası ilk açıklama

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 'Kapalı ceza infaz kurumumuzda çıkan yangın sonucunda maalesef can kaybının da içerisinde olduğu bir sonuç ortaya çıkmıştır' dedi.

Aa
00:00 - 17/06/2012 dimanche
Güncelleme: 10:41 - 17/06/2012 dimanche
Yeni Şafak
Bakan Ergin'den yangın sonrası ilk açıklama
Bakan Ergin'den yangın sonrası ilk açıklama

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde incelemelerde bulundu.

Bakan Ergin ve Çelik, beraberinde Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ile geldikleri ceza evinde yaklaşık 2 saat içeride kalıp, yetkililerden olayla ilgili bilgi aldı.

Herhangi bir açıklama yapmadan ceza evinden ayrılan Ergin ve Çelik daha sonra polisevinde basın toplantısı düzenledi.

Bu arada Adalet Bakanı Ergin ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik'in cezaevinde incelemelerde bulunduğu sırada bazı tutuklu yakınları da dışarıda bekleyişini sürdürdü.

Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde gece bir koğuşta çıkan kavganın ardından meydana gelen yangında, 13 kişi ölmüş 5 kişi yaralanmıştı.



Ergin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde incelemelerde bulunduktan sonra polisevinde basın toplantısı düzenledi.

'Kapalı ceza infaz kurumumuzda çıkan yangın sonucunda maalesef can kaybının da içerisinde olduğu bir sonuç ortaya çıkmıştır' diyen Ergin, bu konuyla ilgili şu ana kadar yapılan tespit ve incelemeler sonucunda elde edilen bulguları kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.

Esas itibarıyla daha detaylı ve geniş bilgilerin tahkikatın ilerleyen aşamalarında paylaşılacağına işaret eden Ergin, şunları kaydetti:

'Dün gece nöbetçi infaz koruma memurunun duman kokusu almak suretiyle farkına vardığı hadise üzerine dumanın geldiği yerin tespiti için yapılan inceleme sonucunda C-15 koğuşunda duman sızdığını tespit etmesi üzerine derhal koğuş anahtarını almak suretiyle koğuş kapısı açılmış ancak kapı önüne yatak ve süngerlerinden barikat oluşturulmak suretiyle ateşe verildiği tespit edilmiştir.

Yangın söndürme tüpleriyle müdahale edilmiş ayrıca yangın vanalarından gelen yangın hortumlarıyla da aleve müdahale edilmiş ve ilk etapta bu alev kontrol edildikten sonra alt katta bulunan 5 hükümlü ve tutuklu sağ olarak kurtarılmıştır. Üst katta bulunan hükümlü ve tutuklular ise merdivenin ağzına ranzalardan barikat kurarak girilmesini engelleyecek bir fiziki bariyer oluşturmak suretiyle bu yangın çıkarıldığında maalesef onlara olay anında ulaşılamamıştır.'

Bakan Ergin, kurtarma çalışmaları sırasında infaz koruma memurlarınında olaydan etkilendiğine değinerek, 'Kurtarma çalışmaları esnasında infaz koruma memurlarımızdan 3'ünde yanık oluşmuş, ceza infaz kurumu müdürüyle beraber 9 personelimiz de dumandan zehirlenmek suretiyle hastanede tedavi edilmişlerdir. Halen 1 infaz memurumuz yatarak tedavi edilmektedir' dedi.

Hayatını kaybeden hükümlü ve tutukluların Gaziantep otopsi merkezine nakledildiğini hatırlatan Sadullah Ergin, adli tıp uzmanlarının yapacağı otopsiye müteakip kimlik tespit işlemlerinden sonra cenazelerin ailelerine teslim edileceğini kaydetti.

il y a 12 ans