|

Balyoz’a beraat

Aralarında dönemin Hava ve Deniz Kuvvetleri ile 1. Ordu komutanlarının da bulunduğu 236 sanıklı “Balyoz Planı” davasının yeniden görüldüğü duruşmada beraat kararı çıktı. Mahkeme heyetinin kararını açıklamasının ardından, ayağa kalkan sanık ve avukatları “Türkiye sizinle gurur duyuyor” sloganları atarak mahkeme heyetini alkışladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 00:38 - 1/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği, “haklar ihlal edildi” yönündeki kararı sonrasında yeniden görülen 236 sanıklı “Balyoz Planı” davası duruşmasından beraat kararı çıktı. Anadolu Adalet Sarayı'ndaki Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda görülen duruşmada mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Ramazan Öksüz, Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Engin Alan, Dursun Çiçek ve Özden Örnek'in de aralarında bulunduğu 236 sanık hakkında beraat kararı verilmesini talep etti. Savcının mütalaasını değerlendiren mahkeme, yüklenen suçu işledikleri sabit olmadığından tüm sanıkların beraatına karar verdi.



DELİL VASFINA SAHİP DEĞİL


Savcı Öksüz, dosya kapsamındaki bilirkişi raporlarını özetleyerek, seminer ses kayıtlarında bir kısım kişilerin maksadını aşan cümleler sarf ettiği tespit edilmişse de genel ses kayıtlarına bakıldığında bunların jenerik oyun kapsamında olduğunu ve iddia edilen darbe planlarıyla bağlantısının bulunmadığının anlaşıldığını bildirdi. Kurumlara yazılan yazılara verilen cevapların bilirkişi raporlarını doğruladığını belirten Öksüz, dosyadaki dijital verilerin delil vasfına sahip olmadığını ve suça konu dijital veriler arasında bağ kurulmasının mümkün olmadığı kanaatine varıldığını aktardı.



MAHKEME HEYETİNE SLOGANLI ALKIŞ


Savcının mütalaası hakkında sanıkların da görüşünü alan mahkeme heyeti, 236 sanığın, yüklenen suçu işledikleri sabit olmadığından beraatına hükmetti. Anadolu 4. Ağır Ceza Heyeti Başkanı Özlem Karaçam tarafından açıklanan kararın ardından, sanıklar ve avukatları ayağa kalkarak, “Türkiye sizinle gurur duyuyor” sloganları eşliğinde heyeti alkışladı.



CD'LERE SUÇ DUYURUSU


Mehmet Baransu tarafından teslim edilen 11 ve 17 nolu CD'ler üzerindeki el yazılarının, yazı makinesi ile sanık Süha Tanyeri'ye ait not defterinden kopyalanarak sahte olarak oluşturulduğunun anlaşıldığını vurgulayan Karaçam, sahteciliği yapan kişi veya kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildiğini kaydetti. Başkan Özlem Karaçam, sanıklar ve vefat eden sanık Murat Özenalp'in mirasçılarına, “tutuklulukta geçirilen süreler yönünden ve önceki mahkumiyet kararının kısmen infaz edilmesi” nedeniyle uğranılan maddi ve manevi zararlarla ilgili tazminat davası açma haklarının bulunduğunu hatırlattı.



Baransu belgeleri kendisi getirdi


Taraf Gazetesi'nde yayınlanan Balyoz haberlerinde imzası bulunan gazeteci Yıldıray Oğur, yargılanan askerlere kumpas iddiasıyla yürütülen soruşturmada şüpheli sıfatıyla ifade verdi. Baransu'nun Askeri Savcılık'ta verdiği, “Belgeler gazeteye bavulla geldi, inceledikten sonra belgeleri getiren şahıs bavulu alıp gitti” şeklindeki ifadesi sorulan Oğur, bavul içerisinde gelen bir evrak görmediğini, belgeleri Baransu'nun getirdiğini, incelemeler tamamlandıktan 1 hafta veya 10 gün sonra tekrar Baransu'nun götürdüğünü söyledi. Soruşturmada 'devletin güvenliğine ilişkin gizli bilgileri temin etme' suçlamasıyla tutuklanan Baransu'nun yanı sıra dönemin Taraf yazarı Yasemin Çongar da ifade veren isimler arasında. Savcılık gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan'ın ifadesine ise henüz başvurmadı.

Müebbet verilmişti


20 Ocak 2010 tarihinde Taraf gazetesinde yayınlanan haber üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı ve soruşturma sonucu açılan davada mahkeme, emekli orgeneraller Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına'nın da aralarında bulunduğu 365 sanıktan 325'ini “hükümeti, cebren ıskata (düşürmeye) teşebübüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm etti. Yargıtay tarafından da onanan karar, Anayasa Mahkemesi'nin “hak ihlali” kararı gerekçesiyle bozularak yeniden yargılamaya dönüştü.


#balyoz davası
#balyoz
#mehmet baransu
#Balyoz Planı
#Anadolu Adalet Sarayı
9 yıl önce