|

Balyoz'un fişlediği belediye başkanları şaşkın

Balyoz Harekât Planı'nda haklarında çeşitli suçlamalarda bulunulan belediye başkanları olayın şaşkınlığını yaşıyor. İsminin karşısına 'ılımlıdır' notu düşülerek darbeye destek vereceği iması yapılan dönemin DSP'li Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser, “Darbenin d'sine destek vermem.” ifadesini kullandı.

Cihan
00:00 - 22/01/2011 Saturday
Güncelleme: 12:33 - 22/01/2011 Saturday
Yeni Şafak
Balyoz'un fişlediği belediye başkanları şaşkın
Balyoz'un fişlediği belediye başkanları şaşkın

Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen belgeler arasında bulunan 11 Nolu CD'de dönemin belediye başkanlarıyla ilgili fişleme çalışmaları yer alıyor. Belgelerde planı hazırlayanlar tarafından 'ılımlı bir kişiliği var' denilerek darbeye destek vereceği iması yapılan eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser, darbe yanlısı gösterilmenin çok ciddi bir suç olduğunu söyledi. Bilenser, “Darbeci olarak tanımlanmak bir kere üzüntü verici bir şey. Ne demek darbeci olmak? Çevremde demokrat olarak tanınan insanım. Yadırgadım, şaşırdım. Üstelik o türlü bir askeri bir ilgiliyle temasım olmamıştır. Arkadaşlarım beni bazen aşırı demokrat bulurlar. Gereğinden fazla demokrat buluyorlar. Belediye yönetiminde meclis toplantılarında muhalefete çok söz verdiğim için kendi partili arkadaşlarım bile beni eleştiriyordu.” dedi.

“Atatürkçü uyumlu bir kişiliği vardır. CHP iktidara gelirse o tarafa kayabilir” notunun düştüğü dönemin DYP'li Kurşunlu Belediye Başkanı Bayram Demir ise hiç kimse ile örgütlü bir yapıya girmediğini kaydetti. Atatürk'ü çok sevdiğini, ancak hiçbir zaman darbe yanlısı olmadığını belirten Demir, “Şaşırdım.” ifadesini kullandı.


HAYATIM ÖZGÜRLÜKLERLE MÜCADELEYLE GEÇTİ

CHP'li Nilüfer Belediyesi'nde başkan yardımcısı olarak görev yapan dönemin Çalı belde belediye başkanı Ali Karamık da fişleme raporlarındaki "Günlük ortama göre hareket eder, Çalı beldesi ve civarının sanayi bölgesi olması nedeni ile iş takipçiliği yapar yolsuzluğa meyillidir" ifadelerine sert tepki gösterdi. İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin denetimlerinden alnının akıyla çıktığını dile getiren Karamık, “Darbecilerle alakam yok. Yolsuzluğa bulaşmadım, bulaşmam. Yargıya intikal eden herhangi bir konum yok. Belgelerde adımının böyle geçmesine gerçekten çok şaşırdım. Hayatım özgürlüklerden yana mücadele ile geçti. Darbeyle işimiz olmaz.” şeklinde konuştu.


TARTIŞMALI YIKIMA İMZA ATAN BAŞKANA 'VATANSEVER' DEMİŞLER

Darbe planlayıcılarının "Atatürkçü düşünceye sahip devletini, milletini sever irticai örgütlere taviz vermeyen bir kişiliğe sahiptir” notunu düştüğü dönemin Osmangazi Belediye Başkanı Hilmi Şensoy ise belgeleri gördükten sonra yorum yapabileceğini söyledi. Ergenekon sanıklarından Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de bizzat katılarak, Kur'an Kursu'nda sıraları tekmelediği Uludağ eteklerindeki Hüseyinalan köyündeki tartışmalı yıkıma imza atan Şensoy, “Böyle bir bilgiden haberim yok, başkasının ne düşündüğünün bence önemi yok.” diye konuştu.


ÇAMUR AT İZİ KALSIN POLİTİKALARI ARTIK BİTSİN

"Bulgaristan 1949 göçmenlerinden menfaati neredeyse o tarafa kayar YTP 'ye geçme çalışmaları var” ifadesiyle yaftalanan dönemin DSP'li Kestel Belediye Başkanı Ergün Aksoy ise hayatı boyunca darbe karşıtı olduğunu söyledi. CHP'li Nilüfer Belediyesi'nde Gölyazı Bölge Sorumlusu olarak çalışan Aksoy, şöyle devam etti: “İddiaları esefle karşılıyorum. Zaten 1949 değil, 1989 göçmeniyim. Hiçbir zaman darbeden yana olmadım. Biz vatanını milletini seven, bayrağının dalgalanması için her türlü fedakarlığa hazır olan insanlarız. Göçmenler ecnebi memleketinde bile Türklüğü yaşatmaya çalışıyor. Ülke gündeminde başka bir şey yokmuş gibi, tam ülkenin kalkınmaya geçtiği dönemde böyle şeylerle insanları yaftalamak 'Taşla, haşla' politikasından başka bir şey değil. Çamur at izi kalsın anlayışı artık bitmeli.”

Dönemin İnegöl Kurşunlu Belde Belediye Başkanı Mehmet İlhan da darbecilerin kendisi için not düştüğü "İçkiye düşkündür etrafında pek itibar görmez, particilik yapmaz kendi partisi tarafından korunmaz." şeklinde fişleme raporuna sessiz kalanlardan. İlhan, şunları kaydetti: “Söyleyecek bir şeyim yok. Herkes her şeyi söyleyebilir. Biz iki dönem belediye başkanı seçildim, sonra kendim bıraktım. Hayatım darbe ile mücadeleyle geçti. Darbenin çok acısını yaşayanlardanım.”

Belgelerde “İlk gençlik yılı CHP'den başlıyor, sonra DYP'ye daha sonra SP'ye, en son AKP'ye geçmiştir. Ancak nerede menfaati varsa oraya geçer” ifadelerine maruz kalan AK Partili Eski Gemlik İlçe Belediye Başkanı Mehmet Turgut, yorum yapmaktan kaçınarak, “Duymadım, görmedim, bilmiyorum.” demekle yetindi.

13 years ago