|

'Barajı yüzde 10'un altına şimdi düşürebiliriz'

Yeni Şafak yazarlarının Türkiye ve dünyadaki gündeme dair analizlerini sizler için özetledik... Hasan Öztürk köşesinde yüzde 10 barajına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Abdullah Muradoğlu, Kemal Öztürk, Hatice Karahan ve Ali Saydam da gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Şafak
08:31 - 28/03/2017 Salı
Güncelleme: 09:20 - 28/03/2017 Salı
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Hasan Öztürk, Abdullah Muradoğlu, Kemal Öztürk, Hatice Karahan ve Ali Saydam'ın yazılarının en dikkati çeken bölümleri:


"Aslolan adaletin tecelli etmesi"

Başbakan Binali Yıldırım ile bir hafta içerisinde ikinci kez bir araya gelme şansı buldum. Geçen çarşamba günü önce Iğdır'daki mitingi takip ettim. Daha sonra da Elazığ'dan Ülke tv, Kanal 7 ortak kayıyınını yaptık. Dün de Çankaya Köşkü'nde sağ olsun bizleri öğle yemeğinde misafir etti.




Yemek öncesinde, 16 Nisan Referandumu ile ilgili sorularımıza içtenlikle cevaplar verdi, Başbakan.




Size o görüşmenin bir kısmını aktarmak istiyorum.




Mesela Başbakan'a “Kararsızların oranı yüzde 13 civarında ve İstanbul'da kararsız oyları fazla deniyor, anketler yayınlanıyor ne diyorsunuz” diye soruldu.




Binali beyin cevabı, “20 gün içerisinde vatandaşların kararında kesin sonuç çıkacak. Biz kampanya yapıyoruz. Anketlerle ilgilenmiyoruz” oldu.





Bu etkenlerin rol oynadığını hesaba katmalıyız

Bulgaristan Hava Kuvvetleri eski generallerinden Rumen Radev'in sosyalistlerin adayı olarak Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Boyko Borisov'un başbakanlığındaki “GERB hükümeti” istifa etmişti. Pazar günü yapılan erken seçimlerde yine “GERB(Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisi)”birinci, “Bulgaristan Sosyalist Partisi” ise ikinci parti oldu. Aşırı milliyetçi Bulgar partilerini içinde toplayan “Birleşik Vatanseverler” ise önceki seçimlerde dördüncü partiyken oylarını bir parça yükselterek yüzde 9,12 oy oranıyla üçüncü sıraya çıktı. Türk azınlığa hitap eden “Hak ve Özgürlükler Partisi (HÖH)” önceki seçimlerde üçüncü partiyken bu seçimlerde dördüncü sıraya düşerek Meclis'e girdi.




Rumen Radev yüzde 60'a yakın oyla Cumhurbaşkanı seçilmişti. Radev'i destekleyen “Bulgar Sosyalist Partisi” ise parlamento seçimlerinde yüzde 27 oy aldı. “GERB” yüzde 33'e yakın oy aldıysa da hükümet kuracak çoğunluğa erişemedi. 96 sandalye elde eden “GERB”in 25 sandalyeye ihtiyacı var. 240 milletvekilinden oluşan Meclis'te 121 sandalyeyle hükümet kurulabiliyor. “GERB” bu eksikliği ya “HÖH” ile yahut “Birleşik Vatanseverler” ile tamamlayacak. 31 Mart'ta resmi sonuçlar ilan edildikten sonra durum netlik kazanacak.




Şehit yakınlarıyla vakit geçiren biri...

THY uçağında ilk defa böyle bir anons duyuluyor:




“Muhterem şehit ailelerimiz! Türk Hava Yolları adına hoş geldiniz. 15 Temmuz'da o kara gecede, demokrasimizi korumak için, ülkemizin geleceği aydınlık olsun diye evlatlarınız, eşleriniz, kardeşleriniz gözünü kırpmadan canlarını feda ettiler...”




Uçaktaki uğultu, gürültü, hatta çocuk sesleri bir anda durdu. Onlardan bahsediyorlardı. Uçağın tamamı, 15 Temmuz şehitlerinin ailelerini taşıyordu. Sanırım THY'nin en kıymetli uçağı şu anda buydu.




“Sizi hiçbir zaman unutmayacağız, unutturmayacağız. Şehitlerimizin kıymetli aileleri sizleri hürmetle minnetle en kalbi hislerimle selamlıyorum. Teşekkürler. İyi uçuşlar…”




Zincirleri kırmak, vaat edildiği kadar kolay olmuyor

Geçtiğimiz Cuma, İnönü Üniversitesi ve AYBİR işbirliğiyle düzenlenen “Finansal Krizler ve Yükselen Ekonomiler” konulu konferansta yer almak için gittiğim Malatya'da güzel bir gün geçirme şansım oldu. Dorukları karlı etkileyici dağlar ve henüz çiçeklenmiş kayısı ağaçlarıyla süslü uzunca yolun sonunda vardığımız üniversite kampüsü de, görülmeye değerdi. Üstelik iktisadi mevzular tartışmak için bulunduğumuz İnönü Üniversitesi'nin, haberdar olmadığım tıp alanındaki başarılarını öğrenmek hassaten gurur vericiydi. Rektör Hocamız Prof. Ahmet Kızılay'dan, üniversiteye bağlı Turgut Özal Tıp Merkezi'nin karaciğer naklinde sahip olduğu dünya derecesine dair detayları dinlemek, doğrusu büyük keyif verdi.




Düşmeden geçemediğim bu kısa nottan sonra, konferansta ele aldığımız meselelere de kısmen değinmek isterim. Malatya'daki programda bol emeği geçen AYBİR Başkanı Prof. Yusuf Balcı, öncesinde konuya hangi açıdan değineceğimi sorduğunda, ticaret demiştim. Nitekim uluslararası ticaret, malumunuz, öteden beri ilgili krizlerden ciddi darbeler yiyor. Bunun en şiddetlisini de, işte son finansal krizde gördük. Hakikaten 2008-2009 krizi, dünya ticaretini gelmiş geçmiş en feci ve üstelik en hızlı çökerten şok oldu.





'İtibar Kampanyası' denseymiş…

Yani hariçten gazel okuma. Gel bizi keşfet. Yalanlara inanma. Kendi gerçeğini, fırsatlarını ve nihayet kendi hikâyeni kendin keşfet!.. Türkiye'nin yeni iletişim yaklaşımının kilit mesajı böyle…




Dün Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, yanına TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete'yi de alarak bir basın toplantısı düzenledi.




Bu bir 'ilk tanışma' toplantısıydı. Bu hafta 7 ülkede birden devreye girecek ve 16 filmden, onlara paralel basılı ve dijital medya çalışmalarından oluşacak bir 'İtibar Yönetimi Kampanyası' ilk kez görücüye çıkıyordu. Özet görüntüler ise dün akşam ülkemiz TV'lerinde halkla buluşmaya başladı…





#Hasan Öztürk
#Abdullah Muradoğlu
#Kemal Öztürk
#Hatice Karahan
#Ali Saydam
7 yıl önce