|

Baran Balcıoğlu'na 5. kez 6 yıl

7,5 yıl önce meydana gelen trafik kazasında 2 kişinin ölümüne neden olduğu gerekçesiyle yargılanan ve çarptırıldığı 6 yıl hapis cezası Yargıtayca 4 kez bozulan Baran Balcıoğlu, bir kez daha aynı cezaya çarptırıldı.

Aa
00:00 - 28/11/2007 Wednesday
Güncelleme: 12:33 - 28/11/2007 Wednesday
Yeni Şafak
Baran Balcıoğlu'na 5. kez 6 yıl
Baran Balcıoğlu'na 5. kez 6 yıl

Kadıköy Bağdat Caddesi'nde 7,5 yıl önce meydana gelen trafik kazasında Erdem Celasun ve Selin Uras'ın ölümüne neden olduğu gerekçesiyle yargılanan ve çarptırıldığı 6 yıl hapis cezası Yargıtayca 4 kez bozulan Baran Balcıoğlu, bir kez daha aynı cezaya çarptırıldı.


Yargıtay 9. Ceza Dairesinin, Kadıköy 2. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği 6 yıl hapis cezasını "eski ve yeni TCK arasında hüküm kurulması, duruşmada tanık olarak dinlenilen Tolga Atılgan hakkında da 'yalan beyanda bulunmak' suçundan dava açılarak yargılanması" gerektiği görüşüyle esastan bozduğu davanın yeniden görülmesine başlandı. Kadıköy 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki bugünkü duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık Baran Balcıoğlu katılmadı. Mahkeme heyeti, Tolga Atılgan hakkında açılan ve Kadıköy 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın dosyasının bu dava dosyası ile birleştirilmesini kararlaştırdı. Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Baran Balcıoğlu'nu,

kullandığı araçla Selin Uras ve Erdem Celasun'un ölümüne yol açtığı gerekçesiyle "taksirle adam öldürmek" suçundan önce 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Bu cezayı "bilinçli" işlediği gerekçesiyle 3'te 1 oranında artıran mahkeme heyeti, Balcıoğlu'na sonuçta 6 yıl hapis cezası verdi. Balcıoğlu'nun sürücü belgesine de 3 yıl süreyle el konulmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, ayrıca sanık hakkında daha önce verilen yurt dışına çıkış yasağının sürdürülmesine hükmetti. Mahkeme heyeti, "yalan beyanda bulunmak" suçundan yargılanan Tolga Atılgan'ın ise suçu sabit görülmediği gerekçesiyle beraatine karar verdi.

DAVA DOSYANIN, YARGITAY İLE MAHKEMELER ARASINDAKİ "SERÜVENİ"

Kadıköy Bağdat Caddesi Erenköy trafik ışıklarında 30 Nisan 2000 tarihinde meydana gelen kazada, Baran Balcıoğlu, kullandığı otomobille bir arkadaşlarının doğum günü partisinden dönen Erdem Celasun (23) ve nişanlısı Selin Uras'ın (22) otomobiline çarpmıştı. Kazada, Celasun ve Uras hayatını kaybederken, Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Baran Balcıoğlu hakkında, "tedbirsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan dava açılmıştı. Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde tutuklu yargılanmasına başlanan ve 8 ay sonra 10 bin YTL kefaletle tahliye edilen Balcıoğlu'na, yargılama sonucu 6 yıl hapis cezası verilmişti. Yargıtay, müdahil avukatlarının ücretlerinin eksik hesaplanması nedeniyle davayı usul yönünden bozmuştu. Balcıoğlu, dosyadaki eksikliklerin giderilmesinden sonra yerel mahkemece yine aynı cezaya çarptırılmıştı. Yargıtay, bu kez temyiz dilekçesinin müşteki avukatlarına tebliğ

edilmemesi nedeniyle davayı usul yönünden bozulmuştu. Usul eksikliğinin giderilmesinden sonra Balcıoğlu, yine aynı cezaya çarptırılarak dosya yeniden Yargıtaya gönderilmişti. Yargıtay bu kez, yeni TCK'ya göre sanığın Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanması gerektiği görüşüyle 3'üncü kez hükmü bozmuştu. Bu kez davaya bakan Kadıköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, yapılan yargılama sonucu Balcıoğlu'na yine 6 yıl hapis cezası verdi. Yargıtay, bu kararı da eski TCK'ya göre verilen cezanın yeni TCK'ya uyarlanması ve davada tanık olarak dinlenilen Tolga Atılgan'a "yalan beyanda bulunmak" suçundan dava açılması gerektiği görüşüyle esastan bozmuştu.

BABA URAS'TAN AİHM'E YÜRÜYÜŞ KARARI

Bugünkü karar üzerine AA muhabirine görüşlerini aktaran Selin Uras'ın babası Boray Uras, dosyanın tekrar Yargıtaya gittiğini söyleyerek, şunları kaydetti: "Eğer tekrar geri dönerse, zaman aşımına girecek. Eğer tekrar geri dönüp de zaman aşımına girerse, ben daha önce yapacağımı bildirdiğim Brüksel, Maastricht ve Strasbourg arasındaki yoldan yürüyüşümü yaparak, dava dosyasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıyacağım. Sanki dava ile ilgili Yargıtay ile paslaşmalar yapılıyor. Bu aleyhime gelişen bir durum oluyor. Dolayısıyla iç hukuk yolları tıkanacağı için yürüyüşümü gerçekleştireceğim. Dosyanın Yargıtayda daha ne kadar kalacağını bilmiyorum. Eğer bir yıl daha dosya Yargıtayda beklerse zaman aşımına girecek."

16 years ago