|

Barış için bedel ödedik

Çanakkale Kara Savaşları'nın 97. yıldönümü törenlerinde konuşan Çanakkale Valisi Tuna, dün bu siperlerde çarpışanların bu topraklarda birlikte yattığını hatırlatarak, 'Kaybettiklerimiz bugün yaşasalardı kesinlikle onlar da barış ve dostluğun hakim olmasını isterlerdi' dedi.

Aa
00:00 - 25/04/2012 Çarşamba
Güncelleme: 03:05 - 25/04/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Barış için bedel ödedik
Barış için bedel ödedik

Çanakkale Kara Savaşları'nın 97. yıldönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Mehmetçik Abidesi'nde uluslararası tören düzenlendi. İkinci Kolordu Komutanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen törende, Mehmetçik Abidesi'ne Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda, Bangladeş, Fransa, Kanada, Almanya, Hindistan, İrlanda, Pakistan ve İngiltere adına çelenkler konulduktan sonra, saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırada tören mangası tarafından saygı atışı yapıldı.Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Türkiye adına konuşma yaptı.

ACILARDAN DERS ÇIKARMALIYIZ

'Bu topraklar, kendi evlatlarımızı kucakladığı gibi burada savaşan milletlerin evlatlarını da bağrında taşımaya devam etmektedir' diyen Tuna, '97 yıl önce Çanakkale Boğazı ve Gelibolu Yarımadası'nda yaşananlar sadece Türk milletinin var olma savaşı olmayıp, buradaki muharebelere katılan değişik milletlerden insanların da ulus olma yolunda attıkları adımları derinden etkilemiştir. Milletimizin bu cephelerde ödediği ağır bedellerin karşılığında var olma mücadelesinin ne anlam ifade ettiğinin farkına varmıştır' dedi.Tuna, 'Çanakkale'de başlayan bu sürecin ortaya çıkarttığı Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda yer alan temel felsefe ve değişmez ilkelerden biri hiç kuşkusuz 'Yurtta Barış Dünyada Barış' ilkesidir. Bugün bu ilkelerin ışığı altında burada toplanmış bulunuyoruz. 97 yıl önce birbirine 8-10 metre mesafedeki siperlerde birbirleriyle kıyasıya mücadele edenlerin o siperlerde birbirlerine sarılarak can verenlerin torunları olarak barışın getirdiği erdemleri bütün dünyaya yansıtan güzel bir örnek oluşturuyoruz. ' diye konuştu.

AVUSTRALYA BAŞBAKANI DA ÇANAKKALE'DE

Öte yandan Avustralya Başbakanı Julia Gillard da çalışma ziyareti kapsamında Çanakkale'ye geldi. Çanakkale'de, 'Çanakkale Sanat Ödülleri Sergisi'ne katılan Gillard, Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzak Koyu'nda yapılacak Şafak Ayini ve LonePine (Tek Çam) Anıtı ile Conkbayırı'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda düzenlenecek törenlere iştirak edecek.


Dilimiz farklı acılarımız aynı

Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Nathan Guy, 'Farklı diller konuşuyor olmamıza rağmen Gelibolu'da yaşanan insan trajedisinin acısını ve kaybını aynı şekilde hissediyoruz' dedi. Guy törende şunları söyledi: 'Gelibolu, savaş sürecinde kahramanlık, yiğitlik ve karşılıklı saygı gösteren düşman taraflarının önemli bir öyküsüdür. Savaşın sonrasında nasıl güçlü dostluk bağları oluşturduğumuzun bir öyküsüdür. Ve Gelibolu eski düşmanların nasıl eski dostlar olduklarının bir öyküsüdür.'

18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen de Çanakkale Savaşı'nın sebepleri ve sonuçları itibarıyla tarihin akışının değiştiği, önemli muharebelerin yaşandığı, askeri ve siyasi sonuçları yanında savaşanların cesaret, kahramanlık ve ruh güzelliklerinin sergilendiği nadir harp tarihi örneklerinden birisi olduğunu söyledi.


Dualar edildi fidanlar dikildi

Çanakkale Kara Savaşları'nın 97. yıldönümü dolayısıyla Fransız ve İngiliz Milletler Topluluğu anıtlarında ayrı ayrı tören düzenlendi.

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Nathan Guy, Avustralya Büyükelçisi Ian Biggs ile diğer katılımcı ülkelerin temsilcileri, Fransız ve İngiliz Milletler Topluluğu anıtlarına çelenk bırakarak, saygı duruşunda bulundu.

Törenlerde dua okundu, anıtlara ve mezarlara kırmızı karanfil bırakıldı. Tarihi Milli Parkı'ndaki Kabatepe bölgesinde fidan dikim törenine katılan Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Nathan Guy da Vali Tuna ile birlikte fidan dikti. Konuşmaların ardından Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Birliği gösterisi gerçekleştirildi. Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-16 uçağı 'SOLOTÜRK' adlı gösteri uçuşu yaptı. Gösterilerin ardından törene katılanlar, şehitliği ziyaret etti. Törene 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman ve 2. Kolordu Komutan Vekili Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük ile konuk ülke temsilcileri katıldı.




12 yıl önce