|

Bartholomeos: Ayasofya müze olarak kalmalı

Fener Rum Patriği Dimitry Bartholomeos, Trabzon'da bulunan tarihi Ayasofya Müzesi'nin müze olarak hizmet vermeye devam etmesi gerektiğini söyledi.

Cihan
00:00 - 15/08/2012 Çarşamba
Güncelleme: 16:38 - 15/08/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Bartholomeos: Ayasofya müze olarak kalmalı
Bartholomeos: Ayasofya müze olarak kalmalı

İldeki birçok caminin boş olduğunu söyelen Bartholomeos, "Burada bizim gördüğümüz kadarıyla ihtiyaç yoktur ama siyaset vardır." dedi.

Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda düzenlenen ayine katılan Bartholomeos, Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç'i ziyaret etti. Burada basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Fener Rum Patriği Dimitry Bartholomeos, Sümela'da yapılan ayinin Türkiye'nin dini özgürlükler konusunda attığı adımın somut bir göstergesi olduğunu söyledi.

Bartholomeos Trabzon'da bulunan tarihi Ayasofya Müzesiyle ilgili olarak ise şu açıklamayı yaptı: "Biz bütün ibadethanelere, camilere saygılıyız. Ancak, Ayasofya'nın cami yapılacağı bölgede söylenenlere göre cami çok ama içi boş. İlk önce o camiler doldurulması gerekir. Ondan sonra lüzüm hasıl olursa yani ihtiyaç duyulursa Ayasofya cami olarak kullanılabilinir. Ancak, biz şuanda müze olarak kullanılmasından yanayız. Burada bizim gördüğümüz kadarıyla ihtiyaç yoktur ama siyaset vardır."

Ayasofya'nın cami olması halinde sadece Müslümanlara hizmet edeceğini savunan Bartholomeos, müze olarak ise tüm yerli ve yabancı turistlere hizmet etmeye devam ederek bölge halkına da gelir sağlayacağını belirtti.

12 yıl önce