|

Başbakan Burdur'da öğretim üyelerine seslendi

Burdur'da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde öğretim üyelerine seslenen Erdoğan, “Eğitimde başarıyı yakalayamazsak, o zaman bizler muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmayı lafta kullanırız ama gerçekleştiremeyiz” diye konuştu.

Aa
00:00 - 29/01/2011 Cumartesi
Güncelleme: 21:14 - 29/01/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Başbakan Burdur'da öğretim üyelerine seslendi
Başbakan Burdur'da öğretim üyelerine seslendi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Eğitimde başarıyı yakalayamazsak, o zaman bizler muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmayı lafta kullanırız ama gerçekleştiremeyiz' dedi.

Başbakan Erdoğan, AK Parti Burdur İl Başkanlığını ziyaretinin ardından Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin (MAKÜ) Örtülü Yerleşkesi'ndeki Veterinerlik Fakültesini ziyaret etti. Fakülte girişinde Prof. Gökay Yıldız tarafından karşılanan Başbakan Erdoğan, fakülte binası girişindeki MAKÜ'nün gelişimini anlatan fotoğraflardan oluşan sergiyi gezdi.

Erdoğan daha sonra, fakültenin toplantı salonunda üniversitenin öğretim üyelerine seslendi. Başbakan Erdoğan, milli şair Mehmet Akif Ersoy'un ismini taşıyan bir üniversiteyi Burdur'a kazandırdıkları için onur duyduğunu belirtti. Üniversitenin bulunduğu alanın 'dağ başı' olduğunu ifade eden Erdoğan, 'Azimli ve kararlı bir şekilde atılan tohumların fidana, adeta çınara dönüştüğü bir üniversiteyi görüyoruz' dedi.

Başbakan Erdoğan, MAKÜ'nün bütçesinin İl Özel İdaresine ayrılan bütçenin iki katından bile fazla olduğuna dikkati çekti. Hükümet olarak dört alanda çalışmalar yapmayı öncelikli hedef olarak belirlediklerini anlatan Erdoğan, bu hedeflerin başında eğitimin geldiğini, diğer hedeflerinin ise sağlık, adalet ve emniyet alanında çalışmalar yapmak olduğunu söyledi. Genel bütçeden en fazla payı eğitime ayırdıklarını anımsatan Erdoğan, şöyle konuştu:

'Zira eğitimde başarıyı yakalayamazsak, o zaman bizler muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmayı lafta kullanırız ama gerçekleştiremeyiz. 'Her şeyin başı eğitim, bunu başarmamız lazım' dedik ve Cumhuriyet tarihinde yapılan derslik sayısının yarısına yakınını 8 yılda yaptık. 160 bin derslik... 'Tüm illerimize üniversite yapacağız' dedik, bizimle dalga geçtiler. Dediler ki, 'Siz olsa olsa tabela üniversitesi kurarsınız.' Biz de dedik ki 'Önce tabelayı asacağız, ondan sonra da içini dolduracağız.' Geldiğimizde 76 üniversite vardı ama şimdi 80 üniversite daha ilave ettik, 156 üniversite var. Üniversitesi olmayan ilimiz yok.'

Başbakan Erdoğan, her ile üniversite yapma hedeflerinin temelinde ülkedeki göçü önleme isteğinin yattığını, öğrencilerin kendi illerinde üniversiteye giderek, aynı zamanda ailelerinin yanında kalma şansını da yakalayabildiklerini anlattı.

Erdoğan, dün Ağrı'da olduğunu, orada da bir yerleşke projesinin temelini attıklarını hatırlattı. Bu yılın sonu ya da en geç gelecek yılın başında Ağrı'daki yerleşkenin bitirilmiş olacağını ifade eden Erdoğan, bu projeye de şu ana kadar 30 milyon lira harcadıklarını bildirdi.

Burdur'un tarihte medreseler kenti olduğuna değinerek, 'Bugünün diliyle bilginler geçmişin diliyle de alimler yetiştirmiş bir şehirdir Burdur' diyen Erdoğan, Burdur'u aslına döndürmek gerektiğini söyledi.

Erdoğan, MAKÜ'nün güçlü bir kütüphaneye de sahip olması gerektiğini, bu şekilde üniversitenin bilimde dünyayla rekabet şansını yakalayacağını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, sözlerinin sonunda, bugün, Mehmet Akif Ersoy'un oğlunun, Ersoy'un, Burdur Milletvekili seçilmeden önce Burdur Hükümet Konağı önünde yaptığı konuşmaya ilişkin bir anısını okuduğunu da belirtti. Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy'un bu konuşmasını, oğlunun da vatandaşlardan dinlediğini yazdığına değindi. Mehmet Akif Ersoy'un, İzmir'in Yunanlar tarafından işgaline ilişkin üzüntüsünü Burdurlularla paylaşırken, zaman zaman sertleşen, heyecanlı bir ses tonuyla 'İzmir havalisinden sızan kara haberler, Yunan askerlerinin Türk vatandaşlarına yaptıkları işkence ve hakaretleri' yanık bir dille Burdurlulara anlattığını, Mehmet Akif'i gözyaşlarıyla dinleyenlerden bazılarının, hıçkırıklarını duyduklarını aktardı.

Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy'un Burdur'da derin izler bıraktığını da vurgulayarak, 'Biz de onun aziz hatırasına bu üniversiteye adını vermeyi görev telakki ettik' dedi.


-REKTÖR YILDIZ'IN SÖZLERİ-

MAKÜ Rektörü Prof. Gökay Yıldız da üniversitenin 2006 yılındaki bütçesinin 500 bin lira olduğunu, 2010'da bu bütçenin 74 milyon liraya yükseldiğini, 4 yıl içerisinde üniversitedeki profesör ve doçent sayısının da 54'ten 168'e ulaştığını kaydetti.

Hükümetin yeni üniversiteleri hayata geçirmek üzere yaptığı çalışmaların başarıya ulaştığını belirten Yıldız, '(Tabela üniversitesi) diye eleştirenlere MAKÜ'yü görün diyorum' diye konuştu.

Rektör Prof. Gökay Yıldız, ziyareti anısına Başbakan Erdoğan'a porselen bir tabak ile Erdoğan'ın portresinin resmedildiği bir tablo hediye etti.

Başbakan Erdoğan daha sonra, Başbakanlık otobüsüyle Bucak ilçesine gitti.


13 yıl önce