|

Başbakan'dan Romanlara müjde

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dolmabahçe'de Roman Sivil Toplum Kuruluşları'nın temsilcileriyle biraraya geldi ve öneml, açıklamalarda bulundu.

Yeni Şafak
13:00 - 19/04/2015 الأحد
Güncelleme: 13:23 - 19/04/2015 الأحد
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Roman Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleriyle Dolmabahçe'de bir araya geldi. Dolmabahçe çalışma ofisinde gerçekleştirilen toplantıya ünlü sanatçı Kibariye de katıldı.



Başbakan bu buluşmada açıklamalarda bulundu:



2009'dan bu yana yaptığımız girişimlerle taleplerinizin açıkça konuşulmasını sağladık. Roman kardeşlerimize sahip çıktıktan sonra bütün partiler sahip çıkmaya başladı. Sayın Kılıçdaroğlu'na sesleniyorum. Roman kardeşlerimden İskan kanunu için özür dilesin. Tunceli'ye gittim dersim için bizim için insan olması yeterli. Biz ayrımcılık yapmıyoruz. Mesele adayların listeye girmesi değil. Mesele Romanların gönlüne girmektir. Biz Romanların gönlüne girdik. Romanlar çok bir şey istemiyor. Sadece dahil olmak istiyorlar. Birçok adımı attık. İlk Sayın Cumhurbaşkanı'mızla Romanlarla toplandık. Romalar için etüt merkezi açtık. Roman vatandaşlarımızın dilini ve kültürünü yaşatmak için Trakya üniversitesinde ders koyduk. Çeşitli faaliyetlere adım attık. Kimse Roman vatandaşlarımıza tepeden bakamaz, onları ötekileştiremez. O zihniyet başörtü zulmünü başlattı. Parti propogandasında başörtülüler sadece tarlada .çalışan kesim olarak gösteriliyor. Tüm kesimler, Romanlar, Kürt, Türk, Sünni, Alevi... Hepimiz kardeşiz. Yanlış muameleyle muhatap olursanız bildireceksiniz. Bir Roman kardeşimi kendime danışman yapacağım. Yanlış bir durum olduğunda gerekli adımlar atılacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda sizden bir arkadaşımız, TİKA'da da sizden bir arkadaşımız var. Buralardaki çalışmaları takip ediyoruz. Sizden haberdar oluyoruz. Yurtdışındaki Roman vatandaşlarımızı da asli Türk olarak görüyoruz.



İş sahibi olmak istiyorsunuz. İlk adım olarak toplıum yararına çalışma bağlamında 120 bin istihdam sağlıyorduk. Bunun 5 binini Roman kardeşlerimize ayırıyoruz. İskan kanununu çıkaran zihniyet size negatif ayrımcılık yaptı. Sorunların aşılmasında psikolojik engelleri aşacağız sonrasında da eğitim geliyor. Toplumun en üst kademelerinde Roman vatandaşlarımızı görmek istiyoruz. Roman gençlerimize, kızlarımıza pozitif ayrımcılık yapılacak ve hepsi meslek sahibi olacak.



Uyuşturucuyla mücadelede sizlerle hareket etmek istiyoruz. İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı da Romanları en ön saflarda görmek istiyoruz. Roman kültürünü, sanatını geliştirmek için Trakya Üniversitesi'nde kurduğumuz gibi çalışmalar sürdüreceğiz. Daha Romanların romanı yazılmadı. Romanların tarihi romanı yazıldığında, çilekeş ama, çileyi tebessümle karşılayan Romanların romanı yazıldığında insanlık destanı olacak.



Kadın ve çocuk sağlığı konusunda özel bir seferberlik başlatıyoruz. Eşimle birlikte başlatıyoruz. Roman kadınların, bebeklerin diş sağlığından tüm branşlara kadar sağlık taraması başlayacak.



İskan Kanunu'nu tarihe gömdüysek, yeni konut konularını tarihe çıkaracağız. Kentsel dönüşüm ile yaşanabilir semtler oluşturacağız. Haklarınızı, hukuklarınızı takip edeceğiz. Hiçbir yerde hakkınız yenmeyecek. Yurtdışındaki Romanlar da akrabalarımız. Kardeşlerimiz. Sizin de kardeşleriniz. Onlar da bizim için önemlidir. Avrupa'da sınır dışı edilen her Roman'a Türkiye Cumhuriyeti sahip çeker.



Psikolojik engelleri Roman çalıştaylarıyla aştık, kurumsal engelleri, istihdam engellerini aşıyoruz. Sizin sorunlarınızı bizzat ben takip edeceğim.










#Başbakan Ahmet Davutoğlu
#Roman buluşması
#Roman
٪d سنوات قبل